Har du en dröm om hur du vill utveckla din verksamhet men vet inte riktigt var du ska börja? Under många år som egenföretagare har Jeanette Juhnestam landat i några områden som ger henne möjlighet att göra det hon verkligen vill göra. Den viktigaste insikten för henne är kanske att ”när hjärtat säger ja, så är det bara att köra”.
– Att följa hjärtat handlar inte bara om flum utan att hitta en balans mellan hjärnan och hjärtat, förklarar hon. När jag har vågat följa hjärtat som ett komplement till hjärnan så har det blivit helt rätt.
Jeanette har enmansföretaget Din balans sedan 2009 där hon driver hälsoprojekt, håller föreläsningar och coachsamtal.
Konferenser med sig själv
För att hitta nya idéer och inriktningar i sin verksamhet har Jeanette regelbundet konferenser med sig själv. Hon bokar av en eller ett par dagar för sig själv och åker i väg.
Jeanette Juhnestam
Egenföretagare
Fotograf: Alexandra Aristarhova
– Vid mina konferenser tar jag in på något vandrarhem eller tar en skärgårdsbåt. Jag jobbar med papper och penna för att vara kreativ – datorn har jag för att producera i mitt arbete. Tar en promenad och finner känslan
Sin konferens inleder Jeanette med att ta en promenad för att hitta inspiration. När hon kommer tillbaka till sitt papper så skriver hon ner i stora drag det hon vill.
– Det går åt många post-it-lappar i den kreativa fasen, berättar hon.
Slutligen gör hon en priolista och en konkret planering för det hon bestämt sig för att göra.
– Att vara på konferens med mig själv hjälper mig att hitta det jag verkligen vill göra, säger hon.
Nätverka utan baktanke – ett medvetet val
Nätverkandet är också central i Jeanettes liv där hon i första hand bjuder på sina idéer för att inspirera andra till att må bra.
– Kanske väljer de att köpa mina tjänster eller så hittar de andra vägar. Oavsett vilket så har jag bidragit till att inspirera människor. Jag brukar kalla det att ”nätverka utan baktanke”.
Nätverkandet använder hon också för att testa sina idéer, men poängterar vikten av att vara medveten om i vilken fas idéutvecklandet är i.
– Ju mer klar jag själv är med min idé, desto mindre biter eventuella ifrågasättande. Självklart är det alltid viktigt att lyssna på omgivningen – men lika viktigt för mig att följa mitt eget hjärta.
Lever enkelt för att bli mer kreativ
Jeanette väljer att leva så att hon får en ekonomisk marginal som gör att hon skulle klara sig några månader utan uppdrag.
– Vetskapen om att jag skulle klara mig gör att jag kopplar av, något som gör att jag blir mer kreativ och vågar testa mer, förklarar hon. Det i sin tur gör att uppdragen flödar in och att jag har haft uppdrag ända sedan jag startade företaget. Det blir som en positiv spiral.
Jeanette berättar att hon medvetet väljer sina utgifter.
Jeanette berättar att hon medvetet väljer sina utgifter. Exempelvis har hon valt bort bil men lägger gärna pengar på att åka på retreat för sin egen utveckling eller att ha konferens med sig själv på ett hotell ett par dagar.
– Det tillför mer i mitt liv att skapa den möjligheten än att ha bil, något jag påminner mig om när jag cyklar hem med matkassarna genom skogen i snömodden – ekonomisk stabilitet ger en grund för att våga leva sina drömmar.
I början tog hon också uppdrag som kanske inte låg helt i linje med hennes drömuppdrag, men som ändå gav intäkter. Ett av de första uppdragen var att under sju månader genomföra 700 hälsotester på ett företag, ett uppdrag som gav bra erfarenhet och även en ekonomisk trygghet.
– Ett sparkapital ger mig utrymme att följa hjärtat, även om det är en tokig idé. Just nu har jag till exempel skrivit en bok, ett projekt som egentligen bara varit väldigt roligt men som inte inbringat några inkomster ännu. Projektet med boken är ett fantastiskt exempel på att jag har gett mig själv förutsättningar att följa mitt hjärta.
Är du egenföretagare, medlem i Unionen och vill dela med dig av din berättelse, liksom Jeanette i artikeln ovan? Hör då av dig till egenforetagare@unionen.se.
Jeanettes tips för att ge dig själv möjlighet att leva dina drömmar:
Lyssna på ditt hjärta – för att checka av att du gör rätt sak.
Ha konferenser med dig själv – konkretisera det du vill göra, ta fram strategi och taktik.
Nätverka utan baktanke – träffa andra för att inspirera och låta dig själv inspireras. Kanske du säljer in något – men låt inte det vara centralt i nätverkandet.
Skaffa dig ett sparkapital och välj dina utgifter medvetet. Välj att lägga pengar på det som verkligen är värt något för dig.
Medlemskap i Unionen Egenföretagare
Genom medlemskapet får du bland annat tillgång till affärsjuridisk rådgivning 10 gånger per år (en timme per ärende), affärscoachning samt möjlighet att teckna förmånliga försäkringar för dig och ditt företag.
Utan IT-chefer och säkerhetsavdelning får man som egenföretagare själv ta stort ansvar när det gäller IT-säkerhet. Enligt Måns Jonasson från Internetstiftelsen är det viktigt att anlita rätt kompetens om man saknar kunskap eller erfarenhet på området.
Det senaste året har ett antal svenska kommuner drabbats av omfattande IT-intrång, där hackare bland annat utövat utpressning. Det är heller inte bara kommuner som Kalmar, Munkfors och Bjuv som utsatts: IT-attacker mot organisationer, myndigheter och företag figurerar ofta i nyheterna, både nationella och globala.
Phishing, ransomware och andra typer av ordnade dataintrång är fortfarande betydligt vanligare mot stora aktörer än små, som mindre egenföretagare.
– Riktade och samlade attacker riktas ytterst sällan mot småföretagare, det finns inget värde för hackers i det, säger Måns Jonasson, expert vid Internetstiftelsen. Som egenföretagare är det mer troligt att det kommer uppstå hot mot ens domännamn eller hemsida.
Egenföretagare tvingas ta stort ansvar
Samtidigt innebär inte något mindre och färre hot att man som egenföretagare kan ta lätt på IT-säkerhet. Tvärtom. För riskerna är ändå stora och kan få oerhört besvärliga följder. En attack på en dåligt skyddad webshop eller hemsida kan skapa omfattande problem.
– Om man ska koka ned IT-säkerhet blir det en fråga om att värdera – klarar din verksamhet att till exempel mejl-tjänsten ligger nere en vecka på grund av IT-strul? För de allra flesta är svaret nej.
Att många egenföretagare ändå inte har tillräckligt skydd, tror Jonasson beror dels på okunskap, dels på att egenföretagare ofta redan tar ett väldigt stort ansvar för alla andra delar av företaget. Är man ensam finns det ingen att delegera till.
– Ingen annan än du kommer ta ansvar eller ställa krav på hur medvetet företaget är när det gäller IT-säkerhet. På större företag finns det en IT-chef och säkerhetsavdelning som gör det jobbet åt dig, men på ditt företag gör du det jobbet själv. Är du inte från början kunnig på området är det heller inte lätt att googla sig till kunskapen. Och även om du är kunnig är det inte säkert att du alltid har tid att göra medvetna val.
Bra att vara skeptisk
Nyckeln för många är att faktiskt kosta på sig hjälp utifrån, menar Jonasson. Han jämför med bokföring, något som många egenföretagare inte behärskar fullt ut och därför anlitar utomstående revisorer till.
– Om man är riktigt oerfaren när det gäller IT-säkerhet – be om hjälp! Tänk inte att du löser allt själv, utan det finns mängder av experter man kan anlita. Försök hitta leverantörer du verkligen litar på när det gäller till exempel webbhotell eller för att anlita IT-konsulter.
En annan grundläggande utgångspunkt är ett lagom mått av sund skepsis varje gång man får ett mejl med akut ton i uppmaningarna om att öppna bifogade länkar eller gå till särskilda sajter.
– Mycket handlar om att ha rätt inställning. Tänk alltid efter en extra gång innan du öppnar en länk i ett mejl. Stämmer adressen mejlet kommer från? Verkar det rimligt att öppna den här länken? Ofta försöker de som attackerar en att skapa en stress hos dig genom att till exempel påstå att du måste utföra en åtgärd för att inte förlora pengar. Då blir det extra viktigt att ta ett andetag, räkna till tio och fundera över hur rimligt det är.
AI gör attackerna svårare att genomskåda
Redan nu, och ännu mer i framtiden, finns det ytterligare en faktor att ta in i frågan om IT-säkerhet – artificiell intelligens. Utvecklingen inom AI kommer påverka både bedrägerier via internet/mejl och även telefon, där Jonasson menar att AI-generade falska kunder snart kommer kunna ringa upp företag och försöka lura dem.
– AI innebär stora förändringar, konstaterar han. Attackerna på alla nivåer kommer bli bättre och svårare att genomskåda. Som det är nu är till exempel många nätfiske-försök ganska taffligt gjorda, väldigt generiska och dåligt skrivna, men väldigt snart kommer det bli svårt att avgöra och filtrera vad som är ett riktigt mejl och vad som är en attack.
Text: Mattias Dahlström, Make Your Mark
Affärsjuridisk rådgivning
Tillgång till 10 timmar affärsjuridisk rådgivning. Du har möjlighet att nyttja rådgivningen upp till tio gånger per år och varje ärende får ta upp till en timme.
Så gör du som egenföretagare när du fått en felaktig faktura
När du får en felaktig faktura ska du först kontakta företaget i fråga skriftligen och bestrida den. Det är viktigt att du sparar all dokumentation och har ett datum för bestridandet.
Du som driver eget företag utan anställda är välkommen att bli medlem i Unionen och vårt skräddarsydda medlemskap för egenföretagare. Genom medlemskapet kan du få trygghet, affärsverktyg och andra förutsättningar för att ditt företag ska kunna utvecklas.