Sveriges Bussföretag - Trafikavtalet
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen, och förklaringar till hur avtalsvillkoren ska tolkas.
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen, och förklaringar till hur avtalsvillkoren ska tolkas.
För att göra det enklare för dig att hitta svar på din fråga förklarar vi här innehållet i några av filerna i listan nedan. Tänk på att det kan finnas lokala avtal på din arbetsplats som gäller.
I februari påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Ledarna på området växlade avtalskrav med vår motpart Transportföretagen (Biltrafikens Arbetsgivareförbund, Sjöfartens Arbetsgivareförbund, Svenska Flygbranschen, Sveriges Bussföretag, Sveriges Hamnar och Säkerhetsföretagen). För Svenska Flygbranschen gäller beträffande SAS-företagen att även Civilekonomerna är part. Sedan dess har vi förhandlat med målsättningen att få ett nytt avtal på plats senast den 1 maj 2020.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebar att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som var omöjlig att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med övriga parter på avtalsområdet, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 30 november 2020. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 30 november.
Unionen bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Fortsatta förhandlingar inleds under hösten med avsikt att träffa nya avtal senast sista november 2020. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars månad tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa lokala avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör för, ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.
Ett förbundsavtal om korttidsarbete med statligt stöd har tecknats.
Protokoll tilläggsavtal om korttidsarbete.
Den 1 januari 2019 avskaffas karensdagen och karensavdrag införs efter ändring i sjuklönelagen och socialförsäkringsbalken. Cirkuläret är uppdaterat
Nu finns avtalsnytt 2018 med vad som gäller för det andra året i den treåriga avtalsperioden på avtalsområdet publicerad här på sidan. Använd som stöd om du behöver ha koll vad som är avtalat inför nästa lönerevision . Om du har klubb på din arbetsplats kan det finnas lokala avtal och överenskommelser som kan påverka dina villkor.
Den 1 juli 2018 höjdes taket för sjukpenningsgrundande inkomst enligt Socialförsäkringsbalken från 7,5 till 8 prisbasbelopp .
Mer information om ändringen kan du läsa i "Cirkulär om höjt tak för SGI".
Anpassning har skett i kollektivavtalen digitalt och finns att läsa och ladda ner här ovan.
Avtalet gäller 1 maj 2017 till 30 april 2020.
Säkerhetsföretagen har fr.o.m. denna
avtalsperiod
tillkommit i avtalet. Avtalet byter namn till "Tjänstemannaavtalet för Transportföretagen".
Löneutrymmet i det nya avtalet är på 6 procent (2 procent 2017, 2 procent 2018 och 2 procent 2019). Avtalets lägstalöner höjs på motsvarande nivå.
Mer till flexpension
Avsättningen till flexpension är på totalt 0,5 procent (0,2 procent 2017 och 0,3 procent 2019).
Obs! För Säkerhetsföretagen gäller 1,2 procent (0,5 procent 2017, 0,2 procent 2018 och 0,5 procent 2019).
För Säkerhetsföretagen gäller att lönerevision gäller från 1 juli 2017, därefter följer man övriga förbund med revision 1 maj.
Detta som en del av överenskommelse då flexpension höjs med 0,7 procent extra.
Avtalet ger bra möjligheter till fortsatta reallöneökningar och utöver löneökningarna ger nya avsättningar till flexpension goda förutsättningar att stärka upp pensionen.
Aktuella avtal mellan Svenskt Näringsliv och
PTK
Avtalen om rätten till arbetstagares uppfinningar, avtal om användning av konkurrensklausuler och avtal om skiljedomsregler tecknades av
PTK
och Svenskt Näringsliv den 2 juli 2015. Avtalen har antagits att gälla på ditt
avtalsområde
från den 1 december 2015.
Om du behöver de tidigare gällande avtalstexterna för Uppfinnar- respektive Konkurrensklausulsavtalet, kontakta Unionens Rådgivning 0770-870 870.
Avtal du omfattas av
Det finns många avtal för detta område, de viktigaste är samlade i trycket "Tjänstemannaavtalen 2017-2020".
Nu finns även Tjänstemannaavtalet med partsgemensamma kommentarer uppdaterad.
Avtalen kan du läsa och ladda ner, se ovan.
Är din arbetsgivare ansluten till Företagshälsovården?
I samband med
avtalsrörelsen
2013 tillsattes en arbetsgrupp med uppdrag att i samarbete med Prevent ta fram underlag till företagen för upphandling av företagshälsovård av god kvalitet.
Arbetsgruppen har konstaterat att ett fullgott verktyg till stöd vid upphandling av företagshälsovård finns och är tillgängligt på Prevents hemsida.
http://www.prevent.se/Arbetsmiljoarbete/foretagshalsovard/att-kopa-tjanster-fran-foretagshalsovarden/
Det finns inget krav på att företag skall vara anslutna till företagshälsovård, men företagshälsovården kan vara ett utmärkt stöd och en resurs i arbetsmiljöarbetet. Ett arbete för vilket ansvaret ju ytterst åvilar arbetsgivaren.
Arbetsgivaren kan ta hjälp av Prevent som tagit fram en interaktiv behovsanalys, där de får hjälp att värdera företagets behov av företagshälsovård.
Prevent arbetar tillsammans med ägarna PTK , LO och Svenskt Näringsliv för ett säkrare, hälsosammare och friskare arbetsliv.
(Uppdaterat 2020-03-26)