Kontakta din omställningsorganisation först
Omställningsstudiestöd
för utbildningar som startar våren 2025 går att söka från CSN med start den 1 oktober 2024. För utbildningar som startar under hösten 2025 är första ansökningsdag den 1 april 2025. Ta kontakt med din
omställningsorganisation
så snart du kan så ökar dina chanser att få ansökan beviljad. Det underlättar även för CSN att snabbare fatta beslut om din ansökan*.
- Ta kontakt med din omställningsorganisation. De kan ge studie- och karriärvägledning och hjälpa dig att hitta utbildningar som kan stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. De ger också en rekommendation (ett yttrande) till CSN om din ansökan om
omställningsstudiestöd
som väger tungt när CSN fattar sitt beslut.
Arbetar du på en arbetsplats med
kollektivavtal
och har en inkomst över taket för omställningsstudiestödet bidragsdel (30 225 kr per månad under 2025) kan du ofta även samtidigt söka ett kollektivavtalat studiestöd som kompletterar omställningsstudiestödets bidragsdel.
- Ansök om
omställningsstudiestöd
hos CSN. Om din arbetsplats omfattas av
kollektivavtal
ansöker du också om ett kompletterande studiestöd hos din
omställningsorganisation
.
- Ansök till kursen eller utbildningen som du är intresserad av.
- Inled en tidig dialog med din arbetsgivare, där du lyfter att du kommer vilja ha tjänstledigt på grund av studier om du kommer in på den utbildning som du har sökt. Läs mer om villkoren för tjänstledighet för studier.
*Om du saknar ett yttrande från din
omställningsorganisation
när du söker
omställningsstudiestöd
kommer CSN att fråga omställningsorganisationen om ett yttrande i efterhand, vilket förlänger handläggningstiden av ärendet.
Unionen har varit en drivande kraft bakom att omställningsstudiestödet blir verklighet, men handlägger inga ansökningar och bistår inte heller med studieråd.
Observera att även egenföretagare kan söka omställningsstudiestöd.