Nystart i ovissa tider
Hur drar man igång efter semestern när ingenting är säkert, när staden flyttas under dina fötter och arbetsplatsens framtid beror på ett avlägset riksdagsbeslut?
Hur drar man igång efter semestern när ingenting är säkert, när staden flyttas under dina fötter och arbetsplatsens framtid beror på ett avlägset riksdagsbeslut?
Publicerad 03 sept. 2018
Nina Mård är ledamot i klubbstyrelsen på Radiotjänst i Kiruna. För ett knappt år sedan fick hon och hennes kollegor veta att jobben var i fara.
Det var Public Service-kommittén som la fram sitt betänkande och där föreslogs att radio- och tv-avgiften framöver skulle tas ut på skatten. Det vill säga: inget mer Radiotjänst.
120 fasta tjänster och minst lika många deltidstjänster skulle gå upp i rök, i en region där det annars finns två stora sektorer att jobba inom – gruvan och vården.
Kiruna är en stad i förvandling. Inte bara för att en av de stora arbetsgivarna i kommunen hotas av nedläggning – men själva staden flyttas för närvarande till en annan plats, för att ge gruvan möjlighet att expandera.
Hus monteras ned och byggs upp igen på andra sidan skidbacken. Andra hus, stora hus, gamla och nya, jämnas med marken. Hela centrum ska väck. Vid gamla stadshuset ska det bli en park med utegym, berättar Nina Mård och torkar bort svart damm från bilrutan.
- Det dammar så sedan de tömde sjön, säger hon och pekar ner mot ett tomt fält mellan staden och det svarta slaggberget på andra sidan.
Gruvan går därunder med. Det blev för farligt med sjön ovanpå, berättar hon. Så den tömdes. Tidigare bands det mesta av dammet i vattnet, säger hon.
- Nu har vi det överallt. Man får torka av cyklar och utemöbler. Men de säger att det inte ska vara hälsovådligt.
När vi svänger upp mot den gamla delen av staden, som ännu står intakt, minns Nina Mård bilder hon sett av ett ännu äldre Kiruna.
- Det var fullt av fina byggnader som inte finns kvar. Nu händer det igen.
Det här med att staden flyttas är något som det pratats om så länge, det är bara som det är, konstaterar Nina Mård. Ingen stor sak för de som idag sneddar över torget utanför den klassiska centrumbutiken.
- Det som kan vara tufft är att många får högre boendekostnader nu, när de måste flytta in i nyproduktion. Då kan det kännas oroligt när jobben också riskeras.
Inte som att man lägger sig platt…
På Radiotjänst har man levt med hotet om en skattefinansierad public service-avgift länge. Det nuvarande avgiftssystemet, som verksamheten beror på, har fått förlängt i omgångar. När betänkandet kom i fjol såg det ut att vara över.
Men det sista är ännu inte sagt. Riksdagens beslut om finansieringen av public service tas först nu i oktober, efter ett val som också det är svårare att förutsäga än på länge.
Det är många osäkra faktorer och många svåra frågor från medlemmarna att hantera för de förtroendevalda på Radiotjänst, att hantera riksdagsbeslut hör inte till vardagen. Men Unionenklubben har vägrat lägga sig, de vill ha jobben kvar i Kiruna.
- De säger att vi har en bra ”fighting spirit”. Jo. Det är ju inte som att man lägger sig platt, konstaterar Nina Mård.
Efter en vår som krävde veritabla superhjälteinsatser för att rädda jobben - kom den första delsegern. I slutet av maj kom löftet, att Kiruna skulle få 120 ersättningsjobb på samma kompetensnivå som de som nu riskerar att försvinna.
- Ibland hör man folk säga ”vad kan facket göra”, men vi kan göra något. Vi kan faktiskt göra ganska mycket. Det har man förstått nu.
Vi kan faktiskt göra ganska mycket. Det har man förstått nu.
Så här gick det till:
Efter Public Service-kommitténs betänkande i fjol la regeringen fram en lagrådsremiss under våren, i linje med betänkandet, om att avskaffa radio- och tv-avgiften.
De förtroendevalda ledamöterna i Unionenklubbens styrelse på Radiotjänst träffades för att diskutera situationen. De måste göra något, men vad?
- Det är en himla bra arbetsplats, vi trivs så bra. Och det handlar om så många arbetstillfällen! Det innebär mycket skatt till kommunen.
Radiotjänst fungerar som det första steget in på arbetsmarknaden för många unga som jobbar extra på kvällar och helger, berättar Nina Mård, det är en viktig arbetsplats för att motverka avflyttning.
Klubbstyrelsen insåg att de hade goda argument för att få stöd och stämde träff med kommunalrådet, Kristina Zakrisson, som bekräftade vilken roll Radiotjänst spelar i kommunen.
Samtidigt togs kontakt med Unionens förbundskontor i Stockholm, även där började det dras i olika trådar, långa mejlkonversationer drogs igång och möten med beslutsfattare bokades.
- Vi har fått mycket stöd från förbundet. Unionens ordförande Martin Linder kom hit och pratade med oss. Stödet från regionkontoret har också varit ovärderligt.
Nu inleddes påverkansarbetet för att få beslutsfattarna i riksdag och regering att inse följderna av förslaget att lägga ned Radiotjänst, från dubbla fronter.
Inte trodde jag när jag blev facklig att jag skulle sitta med kommunledningen och åka till riksdagen och träffa ministrar!
I slutet av maj reste en liten delegation bestående av Nina Mård, klubbordföranden August Tapojärvi och representanter från förbundskontoret i Stockholm till riksdagen där de bland annat träffade civilministerns statssekreterare. Vad det gav?
- Inte trodde jag, när jag blev facklig, att jag skulle sitta med kommunledningen och åka till riksdagen och träffa ministrar, konstaterar Nina Mård.
Det blev många möten och helt nya utmaningar för ledamöterna i klubbstyrelsen, samtidigt som de försökte hantera frågor från oroliga medlemmar och kollegor. Och det vid sidan av sina vanliga arbetsuppgifter förstås. Engagemanget verkade tidvis gränslöst.
- Det var jättesvårt att sätta gränser. Allting var så viktigt.
Extra tungt blev det när arbetsgivaren i samma veva begärde att Nina Mård och de andra förtroendevalda började logga alla sina fackliga timmar. Det kändes som ett misstroende, berättar Nina Mård. Under en tid tvingades klubbstyrelsen ordförande sjukskriva sig, det blev helt enkelt blev för mycket.
- Där klev Siw Ahlfort och Ann Gustafsson in från Unionens regionkontor och gav oss verktyg. De tog fram skräddarsydda utbildningar i att definiera vårt uppdrag och sätta gränser, och även hur vi skulle kunna begränsa förväntningarna på oss själva. Det var ovärderligt! Nu har vi blivit mycket bättre på att ta hand om varann och delegera uppgifter.
I efterhand har Nina Mård även förstått att det inte handlade om något misstroende från arbetsgivaren, mer en administrativ rutin. När det fackliga uppdraget ser ut att kräva mer tid bör arbetsgivaren ha koll på det.
- Senare under våren, när vi bestämde oss för att fira det att vi besökt riksdagen, med en grillkväll, passade företagsledningen på att tacka oss för våra insatser. De tackade oss!
Så kom då löftet från civilminister Ardalan Shekarabi. ”Vi kommer aldrig att svika Kiruna”, sa han i en intervju med SVT Norrbotten, den 23 maj. Samma sak hade han lovat Unionens ordförande Martin Linder vid ett möte dem emellan några dagar tidigare.
I juni kom detaljerna, när Ardalan Shekarabi och digitaliseringsminister Peter Eriksson själva besökte Radiotjänst.
50 nya tjänster ska inrättas på Lantmäteriet, lika många på Statens servicecenter och 20 på Skatteverket. Och alla de nya tjänsterna ska ligga på samma kompetensnivå som de som riskeras på grund av slopandet av radio- och tv-avgiften.
- Jag var så trött när jag gick på semester. Det blev som ett vakuum. Okej, nu har vi gjort det här. Vi grejade det. Vad ska vi göra nu?
Ändå kan de inte slappna av helt än. Riksdagen har inte röstat om regeringens förslag, först i oktober - efter valet - får de veta om radio- och tv-avgiften definitivt ska slopas och Radiotjänst läggas ned. Hittills har dock en bred majoritet i riksdagen varit för en förändring, men vad som händer efter valet 2018 är det ingen som vet.
Och även om det då inrättas nya tjänster i Kiruna är det ju inte säkert att var och en av kollegorna på Radiotjänst kan gå från en tjänst till en annan.
- Vi konkurrerar ändå med hela Sverige. Det är klart att det är bra att det skapas nya jobb, men blir det vi som får de nya jobben? Kollegorna är fortfarande oroliga och även om arbetsgivaren tar de anställdas oro på allvar och erbjuder företagshälsovård och så vidare, är det många som fortsätter att komma till oss för att prata om allt från turordningsregler till höjda boendekostnader.
I oktober ska vi fira. Det är ett som är säkert.
När vi träffas på ett café i det gamla Kiruna har Nina Mård just kommit tillbaka från en lång och ovanligt het sommar. Snart är också de andra i klubbstyrelsen tillbaka från sina semestrar, och då är det dags för ännu en nystart i ovissheten på Radiotjänst i Kiruna.
- Men i oktober ska vi fira. Oavsett vad det blir för beslut, om riksdagen går på regeringens förslag eller om Radiotjänst får förlängt, så tänker vi fira med en stor medlemsfest. Det är ett som är säkert, säger Nina Mård.