Sjuk
Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom ska du så snart som möjligt anmäla det till din arbetsgivare. Vi hjälper dig att reda ut vad du har rätt till om du är sjuk en kortare eller längre tid.
Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom ska du så snart som möjligt anmäla det till din arbetsgivare. Vi hjälper dig att reda ut vad du har rätt till om du är sjuk en kortare eller längre tid.
Alla kan drabbas av sjukdom som innebär att man inte kan arbeta. Om du inte kan arbeta på grund av sjukdom ska du så snart som möjligt anmäla det till din arbetsgivare. Det kan finnas olika rutiner för sjukanmälan på olika arbetsplatser. Därför är det viktigt att du känner till vad som gäller på just ditt arbete.
Om du är sjuk längre än sju dagar ska du lämna ett sjukintyg från din läkare till arbetsgivaren för att styrka din sjukfrånvaro och ha rätt till ersättning. I vissa fall kan din arbetsgivare kräva ett sjukintyg tidigare.
Som medlem hjälper vi dig att reda ut vad du har rätt till på jobbet om du är sjuk en kortare eller längre tid.
Blir du sjukskriven minskar din inkomst beroende på hur länge du är sjuk och om din arbetsplats har kollektivavtal . Dessutom kommer din inkomst från flera håll.
Från arbetsgivaren får du lagstadgad sjuklön de första 14 dagarna, förutom karensavdraget som motsvarar 20 % av den genomsnittliga veckoarbetstiden.
Om du fortfarande efter två veckor inte kan arbeta, kan du ha rätt till ersättning från två håll. Från och med dag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan. När arbetsgivaren har kollektivavtal får du även en sjuklön från arbetsgivaren som kompletterar sjukpenningen.
Efter 90 dagar övergår den kollektivavtalade sjuklönen till ITP sjukpension, som betalas ut från försäkringsbolaget Alecta. Vid långvarig sjukdom kan du därför få ersättning både från Försäkringskassan (exempelvis sjukpenning, aktivitets- eller sjukersättning) och Alecta ( ITP sjukpension).
Mer om karensavdrag, sjuklön och sjukpension
Ersättningskollen visar både lagstadgad och kollektivavtalad ersättning vid sjukdom eller arbetsskada. Med hjälp av Ersättningskollen kan du få en ungefärlig överblick över hur mycket pengar du kan få om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall.
En arbetsskada är en sjukdom eller skada som du drabbats av på ditt arbete. Både fysiska och psykiska besvär du fått av ditt arbete kan klassas som arbetsskada. Som olycksfall räknas även olyckor vid färd till och från arbetet. Det är viktigt att anmäla varje misstanke om arbetsskada.
Vid eventuell arbetsskada gäller både lagstadgade och kollektivavtalade försäkringar. Om din arbetsgivare har kollektivavtal kan du omfattas av en extra försäkring, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada ( TFA ). Det finns en lagstadgad arbetsskadeförsäkring via Försäkringskassan, men den ger inte full ersättning för förlorad inkomst och eventuella extra kostnader.
Försäkringar för dig med kollektivavtal
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA)
Din arbetsgivare ska hjälpa dig att kunna komma tillbaka till ditt arbete genom rehabilitering och åtgärder på arbetsplatsen. Du har även själv en skyldighet att vara delaktig i rehabiliteringen för att nå bästa resultat. Du som är sjukskriven kan få stöd av Unionens
klubb
eller en
ombudsman
vid rehabiliteringsmöte med arbetsgivaren och Försäkringskassan.
Enligt både lag och flera av Unionens avtal finns viss möjlighet att pröva annat jobb om din rehabilitering kräver det.
Mer om arbetsanpassning och rehabilitering
Om du skulle ha oturen att bli sjuk inför eller under din semester, har du enligt semesterlagen rätt att avbryta din semester. Precis som vid arbete är det viktigt att du sjukanmäler dig snarast så att du kan använda dina semesterdagar vid ett senare tillfälle.
Om du blir sjuk under semestern
När du har en lägre inkomst på grund av sjukdom i mer än tre månader, kan du ha rätt till lägre medlemsavgift i Unionen. Mer om tillfälligt sänkt avgift
Om du är medlem i Unionen kan du bland annat få hjälp med:
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.