Skicka motioner till Unionen
Unionen är en medlemsstyrd organisation. Som medlem har du rätt att skicka in motioner till olika delar av förbundet.
Unionen är en medlemsstyrd organisation. Som medlem har du rätt att skicka in motioner till olika delar av förbundet.
En motion är ett förslag på något du tycker Unionen ska tänka, tycka eller åstadkomma. I motionen beskriver du det du vill förändra och argumenterar för din sak. Alla medlemmar kan skicka in motioner. Du kan göra det på egen hand eller tillsammans med andra medlemmar. Du kan vara gammal eller ung, yrkesverksam , arbetslös, egenföretagare eller student. Allas motioner är lika mycket värda.
Det är ingen enskild person i Unionen som bestämmer om du ska få igenom dina förslag eller inte. Unionen är en medlemsstyrd förening, därför är det föreningens medlemmar som beslutar om alla motioner som skickas in. Det sker på Unionens regionala eller nationella årsmöte eller på kongressen.
Du tillhör en av Unionens 18 regioner. Till regionen skickar du motioner som handlar om lokala frågor. Du kan också skicka in motioner som du önskar regionens stöd för innan den går vidare till förbundsråd och kongress . Sista dag att skicka motioner hit är den 28 februari.
Om din motion påverkar hela Unionen och alla medlemmar i landet ska du skicka den till Unionens nationella årsmöte , förbundsrådet. Hit kommer ofta motioner som berör Unionens verksamhet och politik. Sista dag att skicka motioner är 31 december året innan förbundsrådet sker.
Vissa år förhandlar Unionen om kollektivavtalen med arbetsgivarna. Dessa år kan du även skicka motioner med krav och synpunkter på kollektivavtalen till förbundsrådet.
Kongressen är Unionens högsta beslutande forum och hålls vart 4:e år. Hit skickar du motioner som berör alla medlemmar i landet, precis som till förbundsrådet. Att skicka motioner till kongressen är ett effektivt sätt att vara med och påverka din fackförening. Här fattas beslut som styr organisationen under hela den kommande kongressperioden.
Du kan även skicka motioner direkt till din regionstyrelse eller till förbundsstyrelsen. Den stora skillnaden är att motionen inte tas upp på ett årsmöte , utan styrelsen tar själva beslut om din motion .
Din motion tas upp på det demokratiska möte som du skickat den till, det vill säga regionrådet, förbundsrådet eller kongressen. Deltagarna på mötet är ombud som Unionens medlemmar själva har valt. Ombuden fattar beslut om din motion . Om de ställer sig bakom den skickas den vidare till styrelsen, som ser till att ditt förslag blir verklighet.
Svar: | Betyder: |
---|---|
Bifallas | Ja, det ska vi göra! |
Beaktas | Bra idé, vi ska göra saker som leder till det som motionären vill åstadkomma. Men kanske inte precis på det sätt som motionären skriver. |
Besvaras | Detta är redan något vi gör eller har gjort. Alternativt att Unionen inte har möjlighet att påverka i den här typen av frågor. |
Avslås | Nej, detta ska vi inte göra. |
Undrar du något om motioner? Tveka inte att kontakta oss, vi hjälper dig gärna!