Flexpension - mer pengar och tid
Flexpension ger dig som omfattas av kollektivavtal mer pengar till din tjänstepension och en förstärkt möjlighet att bestämma hur och när du ska gå i pension när den dagen kommer.
Flexpension ger dig som omfattas av kollektivavtal mer pengar till din tjänstepension och en förstärkt möjlighet att bestämma hur och när du ska gå i pension när den dagen kommer.
Bakgrunden till att flexpension behövs är att vi blir allt friskare och lever allt längre, vilket får konsekvenser för vår pension. Vi kommer att behöva jobba längre upp i åldrarna för att få pensionen att räcka till så som det var tänkt. Den allmänna pensionen sjunker till följd av att vi lever längre samtidigt som vi går i pension vid ungefär samma ålder. I takt med att den allmänna pensionen sjunker blir tjänstepensionen allt viktigare.
Flexpension ger dig som omfattas av kollektivavtal mer pengar till din tjänstepension och mer tid genom en förstärkt möjlighet att gå ned i tid i slutet av arbetslivet. Flexpensionens två delar – pengar och tid - är inte beroende av varandra.
Flexpensionen innebär att arbetsgivaren betalar in mer pengar än tidigare, en kompletterande premie, till din individuella tjänstepension. Du behöver inte göra något särskilt för att få den här extra premien till din tjänstepensionen.
Flexpension innebär även en förstärkt möjlighet för dig att att själv bestämma hur och när du ska gå i pension - genom att sakta varva ner eller jobba längre. Du tar själv initiativ till om och hur du vill använda din möjlighet att gå ner till deltidsarbete.
För dig som har tjänstepensionen ITP eller KTP betalar arbetsgivarna in den kompletterande premien till befintlig tjänstepensionsplan. Om du har ITP1 placeras pengarna i de försäkringar du valt för din ITP1. Om du har ITP2 eller KTP2 går de till din premiebestämda ITPK eller KTPK och den försäkring du valt för den.
Om du har en annan tjänstepensionslösning än ITP måste du och din arbetsgivare komma överens om hur flexpensionsavsättningen ska lösas.
Målet är att successivt höja avsättningsnivån till 2 procent utöver nuvarande procentuella avsättning till din tjänstepension. Hur stor avsättningen är kan du läsa i ditt kollektivavtal eller se i tabellen: Flexpensionspremier för Unionens avtalsområden 2022 - 2024.
De inbetalade pengarna är knutna till dig som individ och finns kvar i tjänstepensionssystemet även om du byter arbete.
Hur mycket pengar handlar flexpensionen om?
Eftersom flexpension är en förstärkning av din tjänstepension är flexpensionen extra förmånlig ju yngre du är. Pengarna hinner då betalas in löpande och förräntas under lång tid, vilket innebär mer pengar när du väl går i pension.
Hur mycket tjänstepension du får beror på en rad faktorer. Det är svårt att ge exakta svar långt i förväg, men ju yngre du är desto mer pengar hinner arbetsgivaren sätta av till din flexpension under ditt arbetsliv.
Från och med 1 januari 2025 ändras lagen och gör det möjligt att pausa påbörjade utbetalningar av tjänstepensionen. Försäkringsbolagen som förvaltar de kollektivavtalade tjänstepensionerna ITP och KTP ska införa de nya reglerna senast 1 oktober 2025.
Har du allmänna frågor om de nya reglerna kring att pausa utbetalningarna av kollektivavtalad tjänstepension kan du vända dig till Avtalat. Har du frågor om när och hur du kan pausa dina tjänstepensionsutbetalningar behöver du kontakta försäkringsbolaget som förvaltar din tjänstepension.
Förmodligen både vill, kan och behöver vi av ekonomiska skäl jobba längre i framtiden. Att gå ned i tid och arbeta mer flexibelt de sista åren kan vara ett sätt att underlätta för individen att arbeta längre.
Det finns ingen övre åldersgräns för när du kan ansöka om att gå ned i arbetstid. Så länge du har rätt att kvarstå i anställningen kan du ansöka om om att gå ned i tid - även om premierna till ITP har upphört.
För att arbetsgivaren ska kunna säga nej, krävs det att den nya sysselsättningsgraden medför betydliga störningar för verksamheten och arbetsgivaren måste redovisa skälen. Om du skulle få avslag på din ansökan har du i och med flexpensionens införande möjlighet att få förhandlingshjälp från Unionen. I en förhandling utgår man ifrån 80 procents sysselsättningsgrad . Skulle det inte gå att komma överens i lokal och central förhandling är det dock arbetsgivarens beslut som gäller.
Logga in för att se vad som som står om flexpension i ditt kollektivavtal.
Nej, du avstår inte individuell lön
Pengarna till premien för flexpensionen som arbetsgivarna betalar kommer ur det utrymme för kostnadsökningar som de centrala parterna - arbetsgivarförbunden och Unionen - kommer överens om i centrala förhandlingar. Samtidigt som parterna kommer överens om procentsatsen för löneökningar på en kollektiv nivå kommer man också överens om procentsatsen för flexpensionspremien.
Man kan säga att flexpensionspremien tas från helhetskostnaden för kollektivavtalet. Det handlar inte om en individuell löneväxling det vill säga du avstår inte individuell lön för att få flexpensionspremien. Alla anställda får inte samma löneökning varje år, men alla får avsättningen till flexpensionen. Det betyder att även om du inte skulle få en löneökning under ett år, betalar arbetsgivaren till din flexpension.
Ja, även om du har en annan tjänstepensionslösning än ITP eller KTP, så har du har rätt att få flexpensionspremien inbetald. När det gäller dig som valt att avstå eller inte omfattas av ITP eller KTP, till exempel om du har en så kallad tiotaggarlösning utan ITPK eller KTPK, ska arbetsgivaren komma överens lokalt eller enskilt med dig om hur avsättningen till flexpension ska göras.
Företag kan – inom ramen för avtalet om Flexpension i Tjänsteföretag – tillåta att anställda får avstå från premien till flexpension. Den som avstår får den vid avståendet aktuella premienivån som lönehöjning i stället. Möjligheten att avstå gäller för den som är nyanställd, den som fyller 25 år eller i samband med att kollektivavtalet börjar gälla för den verksamhet man arbetar i. Läs mer Att avstå flexpension
Det finns ingen särskild ”flexpensionspåse”. Flexpensionspremien betalas till din tjänstepension och följer det regelverk för uttag som gäller för ITP eller KTP. Om du gått ner på deltid kan du ta ut en del från din tjänstepension om du vill. Du kan bara ta ut så mycket som du gått ner motsvarande i arbetstid.
Läs artikeln "Flexpensionen låter mig njuta mer av livet"
Om du väljer att gå ner i arbetstid så minskar din lön i motsvarande grad.
Om din nya lägre lön understiger de så kallade inkomsttaken så påverkas vissa försäkringar såsom allmän pension, sjukpenning, sjukersättning och föräldrapenning, arbetslöshetsersättning, inkomstförsäkring och ITP sjukpension.
Det är viktigt att veta vilken bruttolön som behövs för att kunna få maximal avsättning och ersättning från försäkringarna.
Omfattas du av ITP1 påverkas även premieavsättningen. Du kan komma överens med din arbetsgivare om att få motsvarande premier som avsattes till din ITP1 innan nedgång i arbetstid.
Omfattas du av ITP 2 eller KTP2 fortsätter du dock tjäna in till din tjänstepension på tidigare meddelad lön, dvs. lönen du har innan du går ner i tid.
Tjänstemännens fackliga organisationer bildades för drygt 100 år sedan med målet att skapa en tjänstepension som gick att leva på. Tjänstepensionen var då en avgörande fråga, och så även 100 år senare när Unionen arbetade för införandet av flexpension – en av våra största framgångar.
I dagens samhälle lever vi längre vilket innebär att det vi samlat ihop under vårt yrkesliv i pensionskapital ska räcka för många fler månader och år än tidigare. För att få ett tryggt ekonomiskt pensionärsliv kommer vi behöva jobba längre. Genom avtalet om flexpension har Unionen både förstärkt pensionsavsättningarna och skapat incitament för ett längre arbetsliv.