För dig som arbetar deltid
Du som är deltidsanställd, eller arbetar deltid istället för heltid, har rätt till samma lönevillkor och andra anställningsvillkor som dina kollegor som är tillsvidareanställda och arbetar heltid.
Du som är deltidsanställd, eller arbetar deltid istället för heltid, har rätt till samma lönevillkor och andra anställningsvillkor som dina kollegor som är tillsvidareanställda och arbetar heltid.
Förutom lönevillkor kan din rätt till samma villkor gälla till exempel schemaläggning av arbetstid, villkor för tjänstepension och regler för sjukpension.
Här hittar du en översikt över information som gäller för olika situationer.
Du som arbetar deltid eller har en tidsbegränsad anställning skyddas av lagen om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande arbetstagare och arbetstagare med tidsbegränsad anställning. Läs mer under lagar inom arbetsrätten och om likabehandling och diskriminering.
Kollektivavtalade regler och lokala regelverk gäller i normalfallet för alla tjänstemän på en arbetsplats. Deltidsarbetande tillsvidareanställda och anställda med tidsbegränsade anställningar omfattas av likabehandlingslagarna på samma sätt som heltidsanställda och tillsvidareanställda.
Om din arbetsgivare till exempel har en företagslösning för tjänstepension, så gäller det lokala regelverket på arbetsplatsen lika för alla, det vill säga samma lösning för heltidsanställda och deltidsarbetande tillsvidareanställda samt för tidsbegränsade anställningar.
Enligt semesterlagen ska semesterledigheten förläggas så att även deltidsanställda får en semesterledighet som motsvarar lagens 25 dagar.
Vid deltidsarbete är det vanligt att man inte alltid arbetar fem dagar i veckan, utan kanske endast tre eller fyra dagar. Om du arbetar deltid påverkas dina semesterdagar av hur många dagar i veckan du arbetar i genomsnitt. Dina semesterdagar behöver då räknas om utifrån antalet arbetsdagar du jobbar per vecka, men din semesterledighet ska ändå motsvara lagens 25 dagar. Mer om semester vid deltid.
Om du har gått ner i sysselsättningsgrad med stöd av föräldraledighetslagen, är du skyddad mot beordrad övertid om du inte själv vill arbeta övertid. Du har en beviljad tjänstledighet och har därmed rätt att gå hem i tid.
När barnet har blivit 18 månader krävs det att du tar ut hel föräldrapenning för att ha rätt till hel föräldraledighet. Tar du inte ut hel föräldrapenning kan arbetsgivaren kräva att du kommer tillbaka till jobbet, åtminstone på deltid. Mer om förkortning av arbetstid för småbarnsföräldrar.
Föräldrapenning kan också tas ut i tre fjärdedels, halva, en fjärdedels eller en åttondels dagar med motsvarande rätt till delledighet från arbetsgivaren, så länge du har föräldrapenning kvar. Detta ger många möjligheter till olika kombinationer mellan att ta hand om sitt barn och förvärvsarbete.
Båda vårdnadshavarna har också rätt till att utan föräldrapenning förkorta normal arbetstid med upp till en fjärdedel för vård av barn som inte har fyllt åtta år eller som är äldre än så, men ännu inte har avslutat sitt första skolår. Båda två kan alltså nyttja denna rätt till ledighet samtidigt, men det innebär då att man avstår lön i motsvarande grad. Läs mer om rättigheter och regler för föräldraledighet.
Om du inte omfattas av kollektivavtal gäller det som ni kommit överens om i ditt anställningsavtal . Du har inte automatiskt rätt till ersättning för arbete du utför utöver din överenskomna arbetstid, så om det saknas kollektivavtal behöver du själv komma överens med din arbetsgivare om regler för sådan ersättning. Se till att du får det skriftligt. Läs mer om regler för övertidsersättning och kompensationsledighet.
Din arbetsgivare kan ha kollektivavtal och har i så fall regler för mertidsersättning och övertidsersättning . När du omfattas av kollektivavtal och har en deltidsanställning (har deltidsarbete) och arbetar extra timmar utöver det ordinarie arbetstidsmåttet som gäller för din anställning får du normalt mertidsersättning för de timmar du jobbar extra som ligger inom den normala arbetstiden för heltidsanställda i motsvarande befattning. Om du arbetar extra timmar som ligger utanför ordinarie arbetstid för heltidsanställda på din arbetsplats får du normalt övertidsersättning för de timmarna. Läs mer om mertidsersättning.
Läs mer om övertid för småbarnsföräldrar.
Du har rätt till ledighet för deltidsstudier. Rätten omfattar den tid du behöver för studierna. Du är arbetsskyldig under den tid du inte studerar vid deltidsstudier. Tjänstledighet – ledighet utan lön.
Med stöd av flexpension kan du ansöka om att gå ner i arbetstid. Vid vilken ålder du tidigast kan ansöka om att gå ned i arbetstid med stöd av flexpension beror på vilket kollektivavtal du omfattas av. Flexpension ökar din möjlighet att gå ner i arbetstid.
Din inkomst påverkar hur stora inbetalningarna till din pension blir. När du arbetar deltid och tjänar mindre blir både allmän pension och tjänstepension lägre.
Om din arbetsgivare har
kollektivavtal
har du rätt till tjänstepension och sjukförsäkring genom tjänstepensionsavtalet
ITP
. En arbetsgivare utan
kollektivavtal
behöver inte betala tjänstepension eller några försäkringar för sina anställda.
Mer om tjänstepension när det finns kollektivavtal
Mer om tjänstepension när det saknas kollektivavtal
Vad som händer med inbetalningar till din pension under föräldraledighet beror på om du har tjänstepension ( ITP ) eller inte. Läs mer om vad som gäller för din pension om du är föräldraledig.
Om du omfattas av tjänstepensionen ITP2 men går ner i arbetstid med stöd av avtalet om flexpension, fortsätter du ändå tjäna in till din tjänstepension på den lön du har innan du går ner i tid.
På webbplatsen minpension.se hittar du information om hur den allmänna pensionen påverkas vid deltid.