Ta ut semester vid deltid
Om du jobbar deltid har du rätt till lika lång semesterledighet som om du hade jobbat heltid. Hur många semesterdagar du kan ta ut beror på hur många dagar i veckan du arbetar i genomsnitt.
Om du jobbar deltid har du rätt till lika lång semesterledighet som om du hade jobbat heltid. Hur många semesterdagar du kan ta ut beror på hur många dagar i veckan du arbetar i genomsnitt.
Även du som arbetar deltid eller har oregelbundna arbetstider har rätt till en semesterledighet som motsvarar semesterlagens 25 dagar (eller fler dagar, om du har rätt till det).
Jobbar du deltid, till exempel 80 procent, fördelat över 5 dagar per vecka så påverkas inte antalet semesterdagar som du har rätt att ta ut. Men många som jobbar deltid eller oregelbundet jobbar inte alltid fem dagar i veckan. Vissa kanske jobbar tre eller fyra dagar i veckan och andra kanske jobbar full tid tre dagar den ena veckan och fem dagar den andra. När du inte regelbundet arbetar fem dagar per vecka påverkas antalet semesterdagar du har rätt att ta ut.
Anledningen till att antalet semesterdagar räknas om är att om man bara skulle räkna dina faktiska arbetsdagar som semesterdagar, skulle du kunna ha en semesterledighet på cirka åtta veckor, vilket inte stämmer med semesterlagen . Du har alltså inte rätt till längre semesterledighet för att du jobbar deltid.
En vanlig metod för de som arbetar deltid eller oregelbundet (färre än i genomsnitt fem arbetsdagar per vecka) är att räkna om det totala antalet semesterdagar till nettosemesterdagar. Metoden för att räkna ut semesterdagarna kallas "begränsade nettometoden" och visar antalet semesterdagar som du har rätt att ta ut när du jobbar deltid eller oregelbundet. Det totala antalet semesterdagar kallas i det här sammanhanget bruttosemesterdagar.
Beräkningen görs så här: Antal arbetsdagar du har per vecka multiplicerat med antal semesterdagar du har rätt till delat med 5 = antal nettosemesterdagar. Ojämnt tal avrundas uppåt oavsett decimal.
Exempel på förläggning av deltid och antal nettosemesterdagar:
Din deltid är förlagd till i genomsnitt |
Antal nettosemesterdagar |
---|---|
4 | 20 |
3,5 | 18 |
3 | 15 |
2,5 | 13 |
2 | 10 |
När antalet nettosemesterdagar beräknas så räknas alla dagar som du arbetar under veckan som en hel dag, oavsett om du arbetar hel dag eller del av dag. Exempelvis om du jobbar hela dagar på måndagar och tisdagar, deltid på onsdagar och torsdagar och sen är ledig på fredag så beräknas nettosemesterdagarna baserat på att du jobbar fyra dagar i veckan.
Nettometoden visar bara antalet nettosemesterdagar som kan tas ut för att du ska få den semesterledighet som du har rätt till. Det är alltid bruttosemesterdagarna som ligger till grund för antalet betalda semesterdagar du har rätt till, antalet semesterdagar som du kan spara, ditt
semestertillägg
och din
semesterersättning
.
När du jobbar oregelbundet kan du kan inte använda tabellen i exemplet ovan, utan du behöver i stället använda en annan formel.
Antagande i exemplet: Du har rätt till 25 dagars semester och arbetar oregelbundet på ett schema som gäller 3 veckor. Den första arbetsveckan arbetar du 4 dagar, den andra 3 och den sista 3,5 dagar. Det vill säga att du arbetar så kallad intermittent deltid. En halv arbetsdag ska i det här sammanhanget räknas som en hel dag, vilket innebär att du arbetar 4 arbetsdagar den tredje veckan.
Den genomsnittliga veckoarbetstiden blir: (4 + 3 + 4) / 3 = 3,67 dagar.
Formeln för att räkna ut antalet semesterdagar är: (3,67 / 5) x 25 = 18,35. Ojämnt tal avrundas uppåt oavsett decimal. I det här exemplet blir det alltså 19 nettosemesterdagar.
Nettosemesterdagarna är de dagar som du kan använda när du ansöker om och tar ut din semester. Du ska bara ta ut semesterdagar för de dagar som du skulle ha jobbat. Det går alltid åt en hel semesterdag när du tar semester, även för dagar då du bara skulle ha arbetat en del av dagen.
Har du fler intjänade semesterdagar än nettosemesterdagar behöver du, precis som om du hade jobbat heltid, komma överens med din arbetsgivare om och när du kan ta ut de semesterdagarna.
Semesterlagen
ger alla anställda rätt till fem veckors semester per
semesterår
. Av de har du som anställd rätt till minst fyra veckors sammanhängande semester under juni – augusti (det finns undantag i ett fåtal av Unionens
kollektivavtal
).
När du är deltidssjukskriven har du fortfarande rätt att ta ut semesterdagar de dagar då du skulle ha jobbat. Tänk på att det alltid går åt en hel semesterdag oavsett om du annars skulle vara sjukskriven på exempelvis 50 procent och enbart arbeta halva dagar.
När du är deltidsföräldraledig har du fortfarande rätt att ta ut semesterdagar de dagar då du skulle ha jobbat. Du kan också ansöka om semesterdagar istället för föräldraledighet. Tar du ut semester istället för föräldraledighet påverkar det inte den period som du beviljats föräldraledighet för, utan du gör bara ett avbrott i den. Läs mer om föräldraledighet
För att få betald semester måste du ha tjänat in den. Din semesterlön utgår vanligtvis från din aktuella månadslön och kommer då att baseras på din nuvarande lön i din deltidstjänst.