Vad är det som gör Unionen så eftertraktat bland unga akademiker?
Nu är Unionen, som enda fackförbund, med på listan över de 100 mest attraktiva arbetsgivarna bland unga akademiker – igen!
Nu är Unionen, som enda fackförbund, med på listan över de 100 mest attraktiva arbetsgivarna bland unga akademiker – igen!
Publicerad 21 sept. 2017
Anna Bergqvist, HR-chef på Unionen; vad är det som gör Unionen så attraktivt för unga akademiker?
- Det är jätteroligt, men överraskar egentligen inte. När vi gör undersökningar bland våra nyanställda får vi generellt en mycket hög rekommendationsfaktor det vill säga att våra anställda skulle rekommendera Unionen som arbetsgivare. Det sprider sig som ringar på vattnet.
- Sedan tror jag att vårt fokus på ständig utveckling och vår ledstjärna att allt kan bli bättre tilltalar många unga akademiker. Liksom den kraft att göra skillnad som vi erbjuder som arbetsgivare.
Det är rekryteringsbolaget Academic Work som tillsammans med Kantar Sifo årligen gör studien Young Professional Attraction Index, YPAI, som mäter både vilka arbetsgivare som ligger ”top of mind” och vilka som upplevs mest framgångsrika och attraktiva bland unga akademiker. I årets studie deltog 11 297 unga akademiker från hela landet.
För tredje året i rad toppas indexet av datajätten Google, som den allra attraktivaste arbetsgivaren följt av elbilstillverkaren Tesla, streamingtjänsten Spotify.
Liksom Google är Unionen kvar på listan i år, som förra och förrförra året - och som enda fackförbund bland de 100 mest attraktiva. Vad tänker du om det, Anna Bergqvist?
- Jag tror att Unionen upplevs modernare både som arbetsmarknadspart och i debatten. Vi syns och hörs mycket. Det syns att vi ger kraft att göra skillnad, för den enskilde medlemmen och för hela samhället.
Men allt är sig inte likt. Inte mindre än 20 arbetsgivare har fallit bort från fjolårets lista, och lika många nya tillkommit, bland dem Sveriges Radio, Rädda barnen och Karolinska institutet, vilket kan vara en spegling av de rapporter som visat att unga akademiker i dag prioriterar verksamheter som upplevs meningsfulla, i högre grad än tidigare årskullar.
Nytt för årets lista är att ”en bra chef” har rankats som den enskilt viktigaste parametern, tätt följt av trevliga kollegor och bra stämning. Först därefter kommer lön och utvecklingsmöjligheter. Hur tolkar du det att unga akademiker rankar trevliga kollegor och bra stämning ännu högre än bra lön och goda utvecklingsmöjligheter?
- Man vill trivas på jobbet, helt enkelt. Vi jobbar också aktivt med vår interna kultur utifrån våra ledord: omtanke, professionalism och utveckling. Vi rekryterar personer som ställer upp på och är med på att förvalta den goda kultur vi har.
- När det kommer till ledarskap försöker vi hålla inflytandet och besluten så långt ner det går och hålla arbetsgrupperna ganska små. En chef som ska hålla utvecklingssamtal och coacha sina medarbetare ska till exempel inte ha mer än max 15 medarbetare. Annars har man inte en chans att hinna se alla.
Enligt YPAI är en viktig orsak till att unga akademiker kan tänka sig att stanna kvar längre hos en och samma arbetsgivare möjligheterna till att utvecklas och göra karriär inom organisationen. Hur jobbar Unionen med det?
- Vi jobbar aktivt med att marknadsföra och erbjuda karriärmöjligheter inom organisationen. Minst vart tredje år genomför vi tex. talangprogram, där tio medarbetare rekryteras till ett ettårigt traineeprogram. Sju av tio från den förra omgången är i dag chefer inom organisationen och ett par har fått specialistuppdrag.