Det första och viktigaste steget är därför att planera för kompetensutvecklande aktiviteter och att vara öppen för olika vägar att öka dina kunskaper. Hitta minuterna i vardagen som du kan fylla med utveckling.
Många gånger likställs
kompetensutveckling
med lärarledda utbildningar, kurser på högskolan eller privata utbildningsföretag. Men lärande finns överallt varje dag. Du kan kompetensutveckla dig i de flesta sammanhang – bara du är nyfiken och vågar fråga.
1. Härma de som lyckas
När du hör en kollega berätta om ett fantastiskt resultat som hen uppnått - be att få höra mer om vilka framgångsfaktorerna var och fundera över om du kan testa dem själv.
2. Skanna nätet efter gratisutbildningar
Kolla efter billiga - eller till och med gratis - utbildningar på webben i de ämnen du är intresserad av. De finns på massor av olika ställen och kan på kort tid ge dig inblick i ett nytt ämne. När du orienterat dig är det lättare att avgöra om det är värt att fördjupa sig ytterligare.
3. Ta på dig praktikantskylten
Testa på hur din kompetens och dina erfarenheter funkar i ett nytt sammanhang. Fråga om du kan praoa i sammanhang som intresserar dig. Det kan vara hos en kollega på en annan avdelning på din arbetsplats eller på en helt annan arbetsplats i en annan bransch och annan verksamhet - spåna fritt. Största hindret är oftast att inte våga fråga.
4. Byt jobb med varandra
Leta rätt på en kollega som har samma lust att lära nytt som du själv. Gärna någon som gör samma jobb som du fast i ett annat sammanhang och byt jobb en dag. Ni kan bägge lära er massor.
5. Låna ett chefsjobb
Som medarbetare är det lätt att ha åsikter om hur chefen sköter sitt jobb. Be att få byta en dag - gärna med chefen som handledare parallellt. Klart utvecklande för er båda.
6. Pendlingsplugga i mobilen
Har du lång resväg till jobbet? Använda tiden i kollektivtrafiken, bilen eller på promenaden till jobbet för att lyssna på en pod eller kolla ett Ted Talk i ämnen du behöver utveckla dig i.
7. Gå på skattjakt i tidningshyllan
På de flesta arbetsplatser finns högar med facktidningar med mängder av inspiration, fakta och forskning i framkant som få hinner läsa – åtminstone inte på jobbet. Låna hem dem och läs på tåget eller hemma i soffan.
I Unionens tidningskiosk finns tidningar för alla intressen, både privat och för arbetet. Som medlem får du upp till 50 procent rabatt på prenumerationer på tidningar inom teknik & it, ekonomi & juridik, vetenskap, motor, hälsa & träning med mera.