Det börjar märkas att det är mindre än ett år kvar till nya avtal
Utöver att förbereda oss för kommande avtalsrörelse jobbar vi vidare med tillämpningen och innebörden av alla delar i trygghetsöverenskommelsen och att de når sin fulla potential.
Utöver att förbereda oss för kommande avtalsrörelse jobbar vi vidare med tillämpningen och innebörden av alla delar i trygghetsöverenskommelsen och att de når sin fulla potential.
Publicerad 07 april 2022
Vi är redan inne i april och det innebär bland annat att det nu är mindre än ett år kvar tills det är dags att förhandla fram nya branschavtal för alla Unionens medlemmar som omfattas av kollektivavtal . Det märks på flera olika sätt och bland annat deltog representanter för Unionen precis på en konferens tillsammans med övriga förbund i samarbetet Facken inom Industrin där förutsättningar för avtalsrörelsen 2023 diskuterades.
Utöver att förbereda oss för kommande avtalsrörelse jobbar vi vidare med att tillse att det kommande omställningsstudiestödet och övriga delar i trygghetsöverenskommelsen når sin fulla potential. I praktiken handlar det bland annat om att genom politikerpåverkan jobba för att lärosätenas utbildningsutbud i större utsträckning anpassas för att möta yrkesverksammas behov. Budskapet till politiken är partsgemensamt och kan kortfattat sammanfattas så här:
De kommande nya reglerna innebär också ett ökat behov av utbildning och samordning när det gäller till exempel att förhandla turordning. På utbildningen Förhandla turordning enligt Trygghetsöverenskommelsen ( ptk .se) lär du dig hur de nya reglerna kan tillämpas i praktiken när de införs.
Vi lever i en märkbart orolig tid och ett allt mer osäkert världsläge skapar utmaningar på olika nivåer och som fackförbund behöver vi hjälpas åt med att ringa in och hålla fast vid faktorer som skapar trygghet och långsiktig hållbarhet på svensk arbetsmarknad. En sådan faktor är ordningen vi har med Industriavtalet som i dagarna fyllt 25 år, läs gärna debattartikeln i DN som Facken inom industrin står bakom. Artikeln pekar på att Industriavtalet är det ramverk som skapar ordning och reda i lönebildningen och att det så kallade märket som sätts i en avtalsrörelse av parterna inom industrin har den normerade roll som behövs för långsiktig hållbarhet. Särskilt viktigt är det att våga hålla fast vid lönebildningens principer i tider av utmaningar på såväl ekonomiska som andra områden.
Utöver lön handlar förhandlingarna i en avtalsrörelse om en rad andra saker och Unionen är en medlemsstyrd organisation vilket innebär att jag som förhandlingschef är beroende av att få veta vilka frågor Unionens medlemmar vill att förbundet driver. Från och med nu kan medlemmar gå in på avtalswebben och där t(r)ycka till, så uppmuntra och påminn gärna medlemmarna på din arbetsplats om att använda den möjligheten till påverkan och inflytande. Det finns även möjlighet att bidra ytterligare med synpunkter, åsikter och engagemang genom att delta på en regional avtalskonferens, även detta finns det information om på www.unionen.se/avtal-2023.
Nu finns ett nytt innehåll på unionen.se för dig som förtroendevald . Det är en artikelserie som består av fördjupningar av en eller flera aktuella frågor på området arbetsrätt och arbetsmarknad. Aprilupplagans fördjupningsmaterial bjuder på underlag om orimliga arbetstider och utebliven timlön och ett a-cirkulär om oskäligt omplaceringserbjudande vid arbetsbrist . Här hittar du "Aktuellt om arbetsrätt och arbetsmarknad" och det går även att klicka sig dit via sidan Mitt Uppdrag, klicka först på Lag & Avtal följt av Avtalsinformation för att komma till stödmaterial på ditt avtalsområde. (inloggning krävs)
Jag passar härmed på att önska glad påsk och hoppas att du får tid för återhämtning under påskhelgen.
Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef