Unionen är en av de drivande krafterna bakom att Riksidrottsförbundet nu får ett viktigt bidrag i sitt arbete att motverka brott och andra regelöverträdelser. ”Detta är ett viktigt tillskott till vårt arbete med att stävja och förhindra våld, hot och trakasserier inom idrotten”, säger Lena Sahlin, säkerhetsansvarig hos Riksidrottsförbundet.
Det är tyvärr lätt att räkna upp tillfällen då brott begåtts på elitnivå. Till exempel så utspelades skandalscener innan fotbollsmatchen mellan Hammarby och Djurgården tidigare i höstas. Spelarna hann knappt ut på planen innan en bengal kastades från ståplatspubliken rakt mot långsidan, där flera barn befann sig.
Ett annat exempel är fenomenet matchfixning som har nått svensk elitfotboll. Den 22 april 2018 vann Falkenberg över Frej på hemmaplan med 3–1. Efteråt inleddes en utredning efter att man sett avvikande spel på matchen. Misstanke fanns att matchen kunde ha varit manipulerad på något sätt.
Nu ska det satsas gemensamt på bred front mot de destruktiva krafterna inom idrotten.
Bra samarbete och kontaktnät
Arbetsmiljökommittén för idrotten, där Unionen ingår, har beviljats statsbidrag av Arbetsmiljöverket för ett projekt som ska motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet inom idrotten. Projektet drivs tillsammans med Riksidrottsförbundet, Polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Riksidrottsförbundet leder det operativa genomförandet.
– Samarbetet med Arbetsgivaralliansen kommer att bidra till att vi når ut på ett helt annat sätt och får möjlighet att intensifiera och utveckla vårt arbete i en snabbare takt, säger Lena Sahlin som är säkerhetsansvarig på Riksidrottsförbundet och projektledare för detta arbete.
En fantastisk rörelse
Själv brinner hon för idrott och har tidigare arbetat på Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Hockeyligan, och tycker att det är viktigt att arbeta mot brottslighet inom sporten.
– Själv älskar jag hockey och brinner för den positiva kraft som finns i klubbarna. Det är en fantastisk rörelse och för mig är det oerhört viktigt att motverka de element som på olika sätt skadar klubbar och utsätter enskilda personer för hot och våld.
Säkra evenemang
Tydlig rollfördelning
Opinionsbildning
och lagstiftning
Beredskap för hot, våld och otillåten påverkan
Utvecklat samarbete
Supportermiljö
Matchfixning
Riksidrottsförbundets säkerhetsarbete omfattar bland annat trygga idrottsevenemang, att stävja hot och våld, otillåten påverkan och matchfixning.
– Vi har alla ett ansvar att skapa en sund och inkluderande miljö inom idrotten och arbetet måste starta i tidig ålder med tydliga värdegrunder som ska genomsyra all verksamhet från styrelsemötet till omklädningsrummen.
Vi hade ju jobbat med de här frågorna ändå, men det skulle dragit ut på tiden. Nu kan vi göra det mycket mer effektivt och offensivt.
Vad betyder bidraget?
– Jag är jätteglad! Det är ett viktigt tillskott till vårt arbete som kommer att göra nytta. Vi hade ju jobbat med de här frågorna ändå men det skulle dragit ut på tiden. Nu kan vi göra det mycket mer effektivt och offensivt. Nu kan vi, tillsammans med Arbetsmiljökommittén, främja kunskapsutbyte och samverka i syfte att motverka brott och andra regelöverträdelser inom idrotten, säger Lena Sahlin.
Arbetsmiljökommittén för idrotten består av arbetsgivaralliansen, Unionen, Akademikerförbunden och Fastighetsanställdas förbund.
Johnatan Kibebe är
ombudsman
för idrottsavtalen på Unionen. Han är nöjd med samarbetet och glad för nya bidraget.
– Arbetsmiljöarbetet inom idrotten är ett område som är högprioriterat och det är kul att vi nu har möjligheten att med bidraget från Arbetsmiljöverket via RF jobba extra intensivt med många viktiga och aktuella områden för många föreningar runt om i landet, säger Johnatan Kibebe.
En konst att motivera och behålla volontärer
Många organisationer uppger att de inte har tillräckligt med volontärer för att driva sin verksamhet. Så hur gör man för att engagera frivilliga egentligen? Unicef och Volontärbyrån delar med sig av sina erfarenheter.