När du är ny på jobbet
Ny på jobbet? Grattis, men du kan behöva några handfasta tips, så att du kommer in på rätt sätt. Här har vi sammanställt en lista om tio tips för den nyanställda.
Ny på jobbet? Grattis, men du kan behöva några handfasta tips, så att du kommer in på rätt sätt. Här har vi sammanställt en lista om tio tips för den nyanställda.
Publicerad 05 april 2018
Förr i tiden hade de flesta arbetsplatser fasta tider som ofta kontrollerades med stämpelklockor. Trist men enkelt. I dag när tekniken gör det möjligt att jobba vilka tider som helst och varifrån som helst, är det vanligare med friare arbetstider, ”bara man levererar”.
När du kommer till en arbetsplats där fria tider råder, se hur de andra gör. Vissa kommer säkert tidigare, andra lite senare men du som är ny rekommenderas inte ta ut svängarna i flexibiliteten förrän du känner dig varm i både kläder och förväntningar. Se till att vara på där när de flesta av dina kollegor är på plats och stanna inte mycket längre än de andra heller, även om ditt privatliv ger dig möjlighet till det.
Se också till att ta reda på hur mycket du förväntas leverera på en utsatt heltid och diskutera med din chef hur du ska prioritera under tidsbrist. När friare arbetstider råder är ansvaret större på arbetsledaren att se till att belastningen är anpassad.
Om något verkar oklart eller orimligt bör du prata med Unionen-ombud på din arbetsplats och om det inte finns någon representation på plats, kontakta Unionens medlemsrådgivare.
Det är förstås aldrig fel att vara positiv och framåt när du kommer till en ny arbetsplats. Men om du tenderar att säga ”javisst” och ”absolut” varje gång någon vill lägga över arbetsuppgifter på dig, kan det leda till att du inte hinner fullgöra dina egna uppgifter så väl som du skulle kunna. Det vinner du ingenting på. Var tydlig med att du gärna vill hjälpa till men att du har egna uppgifter att göra klart först. Behövs en omprioritering, be din chef om hjälp att prioritera.
Något som är förvånansvärt lätt att glömma, särskilt när man är ny och kanske lite nervös på en arbetsplats, är att även din nya chef är en människa som försöker att göra sitt bästa (men inte alltid lyckas). Många chefer är också överlastade med jobb och kanske inte har tid att se och fundera på vad du behöver.
Om du inte vet från början vad du kommer att behöva, vilket är ganska naturligt, kan du säga: ”Om en månad tror jag att jag har lite bättre koll på hur allting funkar här, skulle vi kunna sätta oss då och prata om förutsättningar för att jag ska kunna leverera på bästa sätt?”
Du blev säkert anställd för att du gav ett så självständigt och pålitligt intryck, men om du låtsas att du vet när du inte vet kommer du snart att rasera det intrycket.
Om du däremot ödmjukt påminner om att du är ny här och har inte jobbat utifrån de här rutinerna förut, ger du dina medarbetare tillfälle att vara både duktiga och goda kollegor. Plus att du får reda på hur saker funkar tidigt och kan därmed snart börja jobba självständigt och kanske till och med hitta processer att utveckla när du får grepp om dem.
Det låter kanske konstigt, men det kan vara smart att aktivt söka input från människor som inte jobbar i samma bransch som du eller kanske inte jobbar över huvud taget ens. Varför det? Jo, om du ska kunna komma med andra infallsvinklar än de som dina kollegor redan hört och testat i tusen år är det nya perspektiv som behövs. Gå utanför de vanliga bubblorna!
Du kommer med all sannolikhet ha synpunkter på hur saker och ting fungerar, på processer och beslutsordningar och så vidare. Men om du inte anställts som förändringsledare – eller även om du gjort det! – sitt på fingrarna! Bit dig i tungan. Lyssna, lyssna och lyssna lite till, helst i ett par månader, innan du lägger fram dina förbättringsförslag. Så lång tid tar det ofta att få koll på även de mer informella maktstrukturerna, vilket du behöver för att lyckas.
När det sedan är dags att börja sälja in dina idéer till chefen - fokusera på resultatet. Alltså, din vision av resultatet. Om du kan, inkludera siffror som visar utvecklingen från dagsläget till din fullfjädrade vision och inkludera dig själv när du berättar om utvecklingen, som om du tog med chefen på en tänkt resa. Alla älskar att drömma om resor.
Så snart som möjligt efter att din chef visat uppskattning för din idé, involvera dina kollegor och be om deras synpunkter på genomförbarheten innan chefen hinner berömma dig för din kreativa förmåga. Då ökar chansen att kollegorna känner sig inkluderade istället för förbisprungna av den nya.
Det kanske känns nervöst i början när allt är nytt och man kanske inte levererar på samma nivå som när man blivit varmare i kläderna, men håll koll på hur ditt arbete tas emot från första början, där det tas emot.
Jobbar du med business to business kan du till exempel göra stickprov, ringa upp några av kunderna och fråga. Om du jobbar med säkerhetspatchar, hur funkar dem? Ta fram egna KPI:er om ditt arbete inte redan mäts och samla data! Den kan du sedan använda för att visa din utveckling – till exempel vid lönesamtalet.
Du som är studentmedlem betalar bara 100 kronor för hela första året i arbetslivet när du uppdaterar ditt medlemskap till yrkesverksam . (Ordinarie avgift upp till 235 kr/mån.)