Kids och karriär – 5 tecken på föräldravänliga arbetsplatser

Unionens Lina Andersson ger dig 5 punkter att tänka på, så att du kan kombinera karriär och familj.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 07 juli 2021

Vuxen person som är glad och ett barn med ryggsäck

Har du fått erbjudande om ett nytt, spännande jobb? Grattis! För dig som har barn är det smart att tänka på några saker innan du signar det där åtråvärda kontraktet. Unionens Lina Andersson ger dig 5 punkter att tänka på, så att du kan kombinera karriär och familj.

– Checka av det här innan du tackar ja till tjänsten, så slipper du  kämpa för att få ihop vardagen. Ibland är det värt att tacka nej till arbetsgivare som signalerar att de inte tycker att frågorna är särskilt viktiga, tipsar Lina Andersson, utredare på Unionen.

  1. Flextid
    Fråga efter: Flextid innebär att du har lite töjmån i början och slutet på dagen. Du kan alltså börja tidigare än normalt och gå tidigare, eller tvärtom. Eller så går du tidigare och jobbar in timmarna när barnen har somnat. Det här är ingen laglig rätt, utan något arbetsgivare ibland erbjuder.
    Fördel: Det ger dig möjlighet att ibland hämta eller lämna på förskola eller skola, utan att behöva gå ner i arbetstid – en plånboksvinst alltså.
  2. Möten mitt på dagen
    Fråga efter: När har man möten på arbetsplatsen? Mitt på dagen, tidiga mornar, sena eftermiddagar, eller rent av kvällstid? Kolla också upp den informella kulturen. På vissa ställen finns det dolda förväntningar om att man ska vara med på fredags-aw – man ses nästan som illojal om man inte dyker upp.
    Fördel: Ligger de flesta möten så att du kan vara med utan att först fixa barnvakt. Det kan vara viktigt att delta på möten, för att komma med input, visa framfötterna och inte missa betydelsefull information.
  3. Föräldralön
    Fråga efter:  Föräldralön är en supergrej! Det är en kollektivavtalad ersättning till den som är föräldraledig. Med föräldralön får du närmare 90 procent av din lön, nästan oavsett hur mycket du tjänar. Arbetsgivaren brukar betala ut det i sex månader, vilket innebär att ett föräldrapar normalt kan få det i ett år, om båda arbetar på en arbetsplats med kollektivavtalad föräldralön .
    Fördel: Det är ett viktigt bidrag till familjens ekonomi. Det är också en nyckel till ökad jämställdhet bland heteropar eftersom tanken ”vi tjänar så mycket på att låta mamman vara hemma” inte längre håller.
  4. Vobb och vab-tankar
    Fråga efter: Barn blir sjuka, det är ett faktum, så det är lika bra att fråga arbetsgivaren hur de ställer sig till att vobba och vabba. Får man vobba ? Vad har de för rutiner kring vab? Och om du vabbar, vad händer med de arbetsuppgifter du skulle ha utfört?
    Fördel: Att jobba hemifrån när barnet är småkrassligt är ett bra sätt att inte förlora inkomst eller halka efter på jobbet. Bara vobbandet inte blir ett tvång. Det måste vara okej att vabba när man vill eller behöver.
  5. Kompetensutveckling
    Fråga efter: Hur tänker arbetsgivaren kring kompetensutveckling ? Satsar man även på personer som jobbar deltid, ska gå på föräldraledighet eller har småbarn?
    Fördel: I en föränderlig värld blir kompetensutveckling allt viktigare, därom är experterna eniga. Det är uppdaterad kunskap snarare än antalet anställningsår som kommer att vara din framtida trygghet på arbetsmarknaden. Dessutom är det en muskel som måste tränas och användas för att fungera.