Förälder och föräldraledighet
Som förälder har du bland annat rätt att vara föräldraledig från jobbet, gå ner i arbetstid upp till barnet är en viss ålder och att vabba om ditt barn är sjukt.
Som förälder har du bland annat rätt att vara föräldraledig från jobbet, gå ner i arbetstid upp till barnet är en viss ålder och att vabba om ditt barn är sjukt.
När du blir förälder har du enligt föräldraledighetslagen bland annat rätt att vara föräldraledig från jobbet. Du har också rätt att förkorta din arbetstid till en viss del tills barnet har fyllt åtta år eller slutat sitt första skolår.
Om barnet blir sjukt har du rätt att vara ledig från jobbet med tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan. Vissa väljer istället att vobba om barnet är sjukt (jobba med lön och ta hand om barn samtidigt), men det måste alltid vara frivilligt eftersom din arbetsgivare inte kan neka dig att vabba.
Om du är förälder till ett barn som inte fyllt åtta år kan du begära att exempelvis kunna arbeta på distans eller få flexibel arbetstid (till exempel flexibilitet kring när du börjar eller slutar arbetsdagen). Det handlar alltså inte om ledighet, utan om en förändring av ditt arbetsmönster genom så kallade flexibla arbetsformer. Du har rätt att begära detta, och att få ett motiverat svar om arbetsgivaren skulle säga nej (förutsatt att du varit anställd i minst sex månader).
Om du är gravid har du ingen skyldighet att berätta för din chef om din graviditet förrän du själv vill det. Innan du ska vara föräldraledig behöver du dock meddela det till din arbetsgivare två månader innan föräldraledigheten börjar.
Om ledighet före förlossning och om du jobbar i en riskfylld arbetsmiljö
Det finns en hel del råd och tips som kan vara bra att tänka på innan du går på föräldraledighet, men också under din föräldraledighet och när det är dags för återgång till arbetet efter föräldraledigheten.
Tänk på att en lång period av föräldraledighet och/eller en lång period av deltidsarbete kan påverka din löneutveckling och din pension negativt. Om ni är två föräldrar kan ett jämt delat uttag av föräldraledighet motverka en sådan utveckling. Att dela på föräldraledigheten kan även motverka att huvuddelen av det obetalda arbetet hemma faller på en av er.
Du som är medlem i Unionen kan prata med Unionenklubben på din arbetsplats (om det finns klubb ) eller arbetsplatsombudet (om det finns) och be om stöd om du får problem på jobbet med anledning av att du är förälder eller för att du är eller har varit föräldraledig. Ditt fackliga ombud på arbetsplatsen kan begära en förhandling med arbetsgivaren och kräva att arbetsgivaren fullgör sin förhandlingsskyldighet om något inte har gått rätt till. Du som är medlem kan också ringa Unionens rådgivning för stöd och hjälp.
Checklista: Föräldravänligt arbetsliv är en vägledning för dig som är förtroendevald i Unionen, om du ser behov av att arbeta för ett mer föräldravänligt arbetsliv på er arbetsplats.
Ingen ska behöva välja mellan ett utvecklande arbetsliv och ett aktivt föräldraskap. Därför arbetar Unionen för ett jämställt arbetsliv med föräldravänliga arbetsplatser.
Det här vill Unionen se för att arbetslivet ska bli mer föräldravänligt
Helgfri vardag 09.00-16.00
Den 23, 27 och 30 december så stänger rådgivningen klockan 15.00
När du kontaktar Unionen för svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
Mejla Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.