Forskaren Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och prisbelönt vetenskapsjournalist, träffar komikern Marika Carlsson för ett åtta minuter långt samtal om bildningskomplex och källkritik.
- Det är ett brett område inom medicin som till stor del handlar om att identifiera olika typer av risker och samband som påverkar risken att få olika sjukdomar.
Men Emma Frans är inte bara epidemiolog, utan också vetenskapskommunikatör. Hur kan man vetenskapligt granska kommunikation, undrar Marika Carlsson.
Du kan bli bättre på att sålla information från rent trams.
- Vi lever i en tid då vi måste förhålla oss till väldigt mycket information. Vi måste förhålla oss till människor som påstår en massa saker både i traditionella medier och i de nyare sociala plattformarna som gör att vem som helst egentligen kan vara publicist. Det är viktigt att kunna sålla i all den informationen.
- Genom att ha ett vetenskapligt och granskande förhållningssätt till information kan du bli bättre på att sålla information från rent trams.
Det går så fort i sociala medier. Hur ska man göra?
- Grundläggande är att fråga sig varifrån kommer påståendet från början? Ofta är det en slags visklek som pågår i sociala medier, som gör att saker successivt ändrar form. Då är det viktigt att försöka hitta ursprungskällan till påståendet. Det är extra viktigt i krigs- och konfliktsituationer eller vid val; att fråga sig om det kan finnas någon politisk agenda som kan påverka den här källans trovärdighet.
IRL då, vad gör man om man har en kollega på jobbet som tar över diskussioner och påstår saker hela tiden?
- Man kan välja sina strider, kanske inte ifrågasätta allting, jämt. Men när det kommer till lite viktigare frågeställningar där det kan uppstå problem om man är fel ute, då tycker jag att det är viktigt att säga ifrån. Men också att se till att det är högt i tak på jobbet eller i kompisgänget, så att man får säga ifrån och diskutera saker.
Det är jättebra att ha en idiot på jobbet!
Tänk om man själv är en sån person som slänger ur sig saker ibland som det kanske inte finns så mycket fakta bakom, filosoferar Marika Carlsson, då kanske ett mothugg kan leda till att man behöver läsa på och komma med lite bättre argument nästa gång - då lär sig alla något?
- Ja, det är jättebra att ha en idiot på jobbet. Och har man ingen idiot så kanske man får utse någon som får vara det, att vara djävulens advokat. Ibland behöver vi någon som kommer och säger saker som de andra inte håller med om. Utmana gruppen så att man inte hamnar i ett negativt grupptänkande.
Emma Frans bästa råd till DIG som inte vill bli lurad:
- Fråga den som påstår saker: hur vet du det? Men fråga också dig själv, när du känner dig säker på något: hur vet JAG det? Rikta kritiken inåt ibland också.
Hur du har det på jobbet påverkar dig, så var med och påverka hur du har det på jobbet. Som medlem i Unionen får du möjlighet att vara med och engagera dig och driva de frågor som är viktigast på just din arbetsplats.
Som medlem i Unionen ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar. Den gäller även om du säger upp dig själv (efter karens). Gå rakryggad genom arbetslivet!