Tillsvidare, provanställd eller tidsbegränsad anställning?
När du erbjudits ett nytt jobb är det viktigt att du vet vilken anställningsform du har erbjudits, då villkoren skiljer sig.
Bli medlem här!När du erbjudits ett nytt jobb är det viktigt att du vet vilken anställningsform du har erbjudits, då villkoren skiljer sig.
Bli medlem här!Det är viktigt att du ingår ett skriftligt avtal med din arbetsgivare. Du åtar dig att utföra ett visst arbete och arbetsgivaren åtar sig att ge dig lön och vissa förmåner.
Senast en månad efter att du börjat din anställning ska arbetsgivaren lämna skriftlig information till dig om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsförhållandet.
Finns det kollektivavtal på din arbetsplats kan det finnas regler i det som ser annorlunda ut än Lagen om anställningsskydd (LAS) och det är kollektivavtalet som då gäller.
Om du är tillsvidareanställd finns det inget bestämt datum när din anställning ska upphöra. Anställningen varar till dess arbetsgivaren eller du vill ha en ändring till stånd och till exempel säger upp anställningen.
Ibland kallas tillsvidareanställning vardagligt för ”fast” anställning. Huvudregeln i både kollektivavtalen och i Lagen om anställningsskydd (LAS) är tillsvidareanställning . Tidsbegränsade anställningar är alltså undantag från huvudregeln.
Sedan den 1 juli 2007 gäller nya regler för tidsbegränsade anställningar. Med en tidsbegränsad anställning avses en anställning som gäller under en begränsad period till en på förhand bestämt tidpunkt.
För anställningsavtal som har ingåtts före den 1 juli 2007 gäller de gamla reglerna fortfarande under vissa förutsättningar.
Enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) får avtal om tidsbegränsad anställning träffas för allmän visstidsanställning , vikariat, säsongsarbete, och när arbetstagaren har fyllt 67 år.
När du under en 5-årsperiod har varit anställd hos samma arbetsgivare i en allmän visstidsanställning i sammanlagt mer än två år eller som vikarie i sammanlagt mer än två år, övergår anställningen i en tillsvidareanställning .
Observera att när det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats är det ofta avtalets regler som gäller för tidsbegränsade anställningar och inte Lagen om anställningsskydd (LAS).
En provanställning är en anställning som efter prövotiden ska övergå i en tillsvidareanställning . Om du har en provanställning får den vara i högst sex månader. En provanställning kan avbrytas när som helst under prövotiden utan att något särskilt skäl behöver anges.
En arbetsgivare, som avser att avbryta en provanställning i förtid eller avsluta provanställningen utan att den övergår i en tillsvidareanställning , ska lämna besked om detta till arbetstagaren minst två veckor i förväg. Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats kan andra regler gälla.
Skulle du bli av med jobbet är det viktigt att ha din inkomst försäkrad genom ett medlemskap i en svensk a-kassa. Då kan du få arbetslöshetsersättning, men aldrig mer än 26 400 kr/mån under de 100 första ersättningsdagarna och 22 000 kr/mån från dag 101. (80 % av a-kassans ersättningstak).
Det innebär att om du enbart är medlem i en a-kassa är inkomster över a-kassans ersättningstak pengar som du går miste om vid arbetslöshet.
Det är här vår
inkomstförsäkring
kan göra skillnad.
Här har vi samlat villkor och all annan information om Unionens inkomstförsäkring .
Här är tre av dem:
En trygg inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan
A-kassan ersätter inte det du tjänar över 33 000 kr. Med vår inkomstförsäkring kan du tillsammans med a-kassan , få behålla upp till 80 % av din tidigare lön.
Hjälp vid löne- och
utvecklingssamtal
Vi ger dig råd och stöd när det är dags för
lönesamtal
och
utvecklingssamtal
. Lönesamtalet är årets viktigaste möte för dig och din lön. Med hjälp av
lönestatistik
och lönecoachning kan vi hjälpa dig komma väl förberedd till ditt
lönesamtal
och öka dina möjligheter att få gehör för dina krav.
Utvecklingssamtal
, som du bör ha en gång om året, är till för att utveckla dig som medarbetare och företaget som helhet. Att komma väl förberedd till dessa samtal är minst lika viktigt som inför lönesamtalet. Självklart hjälper vi dig med det också!
Rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp
Ibland kör det ihop sig. Ibland kommer man inte överens. Ibland hopar sig molnen vid horisonten. Men det är lugnt - som medlem får du råd och stöd när det uppstår problem och tvister på arbetsplatsen.
Vi svarar gärna på dina frågor. Här är några av de vanligare:
Du kan bli medlem i fackförbundet Unionen om du jobbar som tjänsteman nästan var som helst i det privata arbetslivet. Om du är anställd, egenföretagare, kombinatör eller chef spelar ingen roll. Många av våra medlemmar jobbar som projektledare, ingenjörer, administratörer, ekonomer, kommunikatörer, it-konsulter, receptionister, tekniker och säljare.
Unionen är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden. Vi är fler än 700 000 medlemmar varav cirka 29 000 är förtroendevalda.
Unionen är ett fackförbund där alla tjänstemän på en arbetsplats i den privata sektorn kan vara medlemmar. Det är oavsett befattning, utbildning eller lön. Till exempel är många chefer medlemmar och en stor del av medlemmarna har utbildning från högskola eller universitet.
En av de stora poängerna med att vara med i ett fackförbund är den trygghet du får tillsammans med andra. Trygg med att du får råd och stöd om du blir uppsagd, skadad i arbetet eller diskriminerad.
Du kan också känna trygghet när du vet att det finns någon som hjälper dig att ha koll på dina rättigheter och bistår med förhandlingshjälp om du blir orättvist behandlad.
Unionen är en medlemsstyrd organisation som bygger på solidaritet och värderingar som värnar grundläggande demokratiska principer i samhället samt respekten för jämställdhet, jämlikhet och mångfald samt alla människors lika värde. Förbundet är partipolitiskt obundet.
Ditt medlemskap i Unionen innebär inte att du per automatik också är medlem i
a-kassan
. Fackförbundet Unionen och Unionens a-kassa är två olika organisationer och du väljer själv om du vill gå med i en a-kassa eller inte.
A-kassa är däremot något som vi på Unionen rekommenderar, för din trygghets skull, men också för att medlemskap i en svensk a-kassa krävs för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen om du skulle bli arbetslös.
Som medlem får du personliga tjänster och förmåner du själv har nytta av och som hjälper dig förbättra lönen, kompetensen, arbetsmiljön och allt annat på jobbet.
Samtidigt bidrar du och över 700 000 andra till styrkan som gör att vi tillsammans kan driva på för ett tryggt, utvecklande och hållbart arbetsliv för alla. På varje arbetsplats och i hela det privata arbetslivet.