Som medlem i Unionen kan du föra fram dina synpunkter på arbetsmiljön till skyddsombudet, eller varför inte själv försöka bli vald till
arbetsmiljöombud
? Unionen hjälper dig att påverka på arbetsplatsen!
Må bra på jobbet
Arbetsmiljöombud
är sedan 2010 detsamma som
skyddsombud
, och oberoende av benämning jobbar ombudet med att förbättra miljön du och dina kollegor jobbar i. Arbetsmiljöombudet väljs vanligen på tre år och håller koll på fysiska, psykiska och sociala miljöfrågor på din arbetsplats. Stress, utbrändhet och diskriminering är sådana frågor som omfattas av arbetsmiljöarbetet, och ombudet diskuterar i sin tur frågorna med arbetsgivaren som har ansvaret för att arbetsplatsen ska vara trivsam för alla.
Ett skyddsombud / arbetsmiljöombud:
- Bevakar den fysiska arbetsmiljön. Med det menas det som inte fungerar tillfredsställande på en arbetsplats och ger kroppsliga symtom. Det kan exempelvis vara belysning, ventilation, möblering och buller.
- Bevakar den psykiska och sociala arbetsmiljön. Som handlar om samspelet mellan dig och dina arbetskamrater och er omgivande miljö. Exempel på störningar i den psykiska och sociala arbetsmiljön är diskriminering, konflikter och stress.
- Har rätt till information om förändringar som har betydelse för arbetsmiljön samt att ta del handlingar som rör detta.
- Har regelbundna möten med arbetsgivaren för att diskutera arbetsmiljön på arbetsplatsen.
Arbetsmiljöombud – en roll för dig?
Bryr du dig om hur du och dina kollegor mår på jobbet? Då kanske det är just du som är ert nästa
arbetsmiljöombud
. Arbetsmiljöombudet väljs på årsmötet eller av er
klubbstyrelse
, och i arbetsmiljöarbetet ingår frågor som har en central plats i all annan facklig verksamhet på er arbetsplats.
Som
arbetsmiljöombud
är det viktigt att inget eller ingen hindrar dig från att utföra din uppgift, och därför har du rätt till den information om förändringar på jobbet som har betydelse för arbetsmiljön. Dessutom har du rätt att vara ledig om du behöver det för att kunna sköta ditt uppdrag. Som medlem i Unionen har du alltid någon som håller dig om ryggen när du behöver hjälp med att driva arbetsrättsliga frågor, och du kan alltid få råd och stöd av de regionala arbetsmiljöombuden som finns på varje
regionkontor
i Unionen.