Europasamarbetets möjligheter
8 april — 27 maj
8 april — 27 maj
Kursen är en utbildning för dig som vill lära dig mer om vem som gör vad på EU-nivå, hur facken är med och påverkar och varför detta handlar om fred och demokrati.
Med studiebesök, diskussioner och gemensamt lärande bygger utbildningen kunskap om vem som gör vad och hur facken kan och är med och påverkar i frågor på EU-nivå.
Under utbildningen lär vi oss mer om beslutsprocesserna och vem som gör vad, samtidigt som vi undersöker kopplingarna mellan beslut fattade på EU-nivå och svenska arbets- och livsförhållanden och fackens viktiga roll. Steget från Bryssel till hemmaplan är mindre än man kan tro. Valet till Europaparlamentet ägde rum under juni 2024. Och i december 2024 tillträdde den nya EU-kommissionen.
Kursen avslutas med en studieresa till Bryssel där vi möter europaparlamentariker, tjänstemän på EU-institutioner, fackliga företrädare med flera.
Programmet görs i nära samarbete med våra kollegor på LO, TCO och Saco:s fackliga kontor i Bryssel.
Introduktion 8 april kl. 13.00-17.00 via Zoom
Självstudier Digital studiecirkel 9 april-5 maj (cirka 5-10 timmar)
Studieresa till Bryssel 12 maj-15 maj
Efterarbete Reflektionsuppgifter kopplat till kursen 16–23 maj
Uppföljning och vägar framåt 27 maj kl. 13.00-16.00 via Zoom
Efter genomgången utbildning förväntas deltagarna:
För dig som är förtroendevald med regionalt och nationellt uppdrag. Till dig som är intresserad av och bättre vill förstå vårt medlemskap i EU, vem som gör vad och hur facken kan vara med och påverka.
Facklig grundkurs för förtroendevalda eller motsvarande kunskaper.
Begränsat antal platser. Motivera din ansökan i samband med anmälan. Unionen gör ett urval och bekräftar ansökningen på de som kommer med.
Unionen står för resekostnader och eventuell förlorad arbetsinkomst.