Lönesamtal och löneförhandling

Både lönesamtal och löneförhandling är tillfällen då du kan höja din lön.

Kollektivavtal ger oftast rätt till årligt lönesamtal

Det är ingen större skillnad mellan en individuell  löneförhandling  och ett  lönesamtal . Båda syftar till att bestämma din  löneutveckling .

Lönesamtal och årlig lönerevision (tillfälle när din lön ses över) är ofta är en rättighet du har om du omfattas av Unionens kollektivavtal .  

Läs vad som står i lönedelen i ditt kollektivavtal

Om du saknar kollektivavtal

Om det saknas  kollektivavtal på din arbetsplats, så behöver du själv komma överens med din arbetsgivare hur och när din lön ska revideras. Det är lämpligt att du argumenterar för att lönen ses över årligen och att du får detta inskrivet i ditt anställningsavtal .

Syftet med lönesamtal

Lönesamtalet har många gånger karaktären av en  löneförhandling . Det är dock viktigt att lönesamtalet främst tar syfte på en dialog om arbetsprestation. Lönesamtalet utgår ifrån hur dina arbetsuppgifter utvecklas, hur du sköter ditt jobb och vilka resultat som förväntas för att du ska kunna få den  löneutveckling  som du önskar.

Du ska kunna påverka din lön genom att göra ett bra jobb och genom att ta på dig fler eller svårare arbetsuppgifter. För att det ska fungera, behöver du och din chef ha en dialog, det vill säga regelbundet återkommande  lönesamtal . Då kan ni stämma av hur dina arbetsuppgifter har utvecklats och hur din chef ser på din arbetsinsats i relation till dina individuella mål och målen för företagets verksamhet. Med en fungerande löneprocess blir lönesättningen en del i din chefs ledarskap och bidrar till att målen nås och verksamheten utvecklas.

Lönesamtalet är ett tillfälle för dig att:

  • Föra fram dina synpunkter på din  löneutveckling .
  • Få en motivering till varför du har den lön du har.
  • Få veta vad du kan göra för att påverka din lön framöver.

Så lyckas du med lönesamtalet

Skilj på lönesamtal och utvecklingssamtal

Många arbetsgivare håller också  utvecklingssamtal  med sina anställda. Även utvecklingssamtalet är i många fall något som du har rätt till om du omfattas av kollektivavtal .

  • Utvecklingssamtalet inriktar sig på din utveckling i verksamheten, hur ditt arbete fungerar, förändrade krav på ditt arbete samt behovet av  kompetensutveckling  för att möta dessa krav. Ofta sätts också konkreta mål för ditt arbete och din personliga utveckling.
    Mer om utvecklingssamtalet
  • Lönesamtalet fokuserar på din lön i förhållande till dina arbetsuppgifter och din prestation. 

Löneförhandling när din situation förändras

Om du omfattas av Unionens kollektivavtal kan du vid vissa förändrade situationer på jobbet ha rätt till löneförhandling . Men även om du inte omfattas av kollektivavtal kan du alltid be att få en diskussion om din lön om dina arbetsuppgifter eller din arbetssituation förändras, för att försöka förhandla upp din lön.   

En löneförhandling är särskilt aktuell när:

  • Du byter arbetsgivare. Mer om att förhandla lön vid ny anställning
  • Du får nya mer kvalificerade arbetsuppgifter eller en ändrad befattning, som är att jämställa med en befordran, hos din nuvarande arbetsgivare.
    Att förhandla lön vid ändrade arbetsuppgifter eller befordran påminner mycket om lönediskussionen under ett lönesamtal . Använd dig av tipsen för hur du får ett lyckat lönesamtal.

    Observera att om din arbetsgivare gör en större förändring av dina arbetsuppgifter och du är medlem i Unionen, har arbetsgivaren en skyldighet att förhandla förändringen med Unionen innan förändringen blir beslutad och genomförd. Skulle din chef ha missat att kontakta Unionen, bör du påpeka det. Skulle din arbetsgivare ändå välja att inte ta kontakt, bör du kontakta Unionen för rådgivning. Tänk dock på att du aldrig ska neka till att utföra nya arbetsuppgifter utan att först ha pratat med facket. Det kan uppfattas som arbetsvägran och i värsta fall få rättsliga konsekvenser för dig.
  • Du har en visstidsanställning och får erbjudande om en ”fast anställning” ( tillsvidareanställning ) eller om en förlängd eller ny visstidsanställning hos samma arbetsgivare. Får du erbjudande om en förlängd anställning har du ett utmärkt tillfälle att förhandla din lön. Oavsett vilken anställningsform du har så är det arbetsinnehållet och din arbetsprestation som ska avgöra vilken lön du får, men det finns bra argument för att du ska få en högre lön när din anställning förlängs:

     – När du erbjuds en fortsatt anställning är du inte längre oprövad. Arbetsgivaren vet vad du går för och har visat uppskattning för din tidigare arbetsinsats genom att erbjuda dig en fortsatt anställning.

    – Om du har haft, eller blir erbjuden, en kortare  visstidsanställning  (mindre än sex månader), så kommer den lön som du får att gälla för hela den period som visstidsanställningen omfattar. Det innebär att du normalt inte omfattas av några eventuella lönerevisioner. Det är en anledning till att du ska ha en högre lön när du får erbjudande om en ny eller förlängd  visstidsanställning  alternativt en fast anställning.

Regler i kollektivavtal kan ge dig rätt till en löneförhandling

I vissa av Unionens  kollektivavtal  finns det regler som säger att om du får nya arbetsuppgifter som innebär ett tydligt större ansvar (som kan liknas vid att bli befordrad) ska du få en löneökning utöver den årliga lönerevisionen. Om du omfattas av Unionens kollektivavtal är det därför bra att ta reda på vad som gäller för dig om du skulle vara i den situationen. Till ditt kollektivavtal

Om du inte omfattas av ett  kollektivavtal  där det är reglerat, behöver du och din arbetsgivare alltså komma överens om när det är lämpligt att ha en  löneförhandling

Om din arbetsgivare säger nej till att förhandla din lön

Om din arbetsgivare säger nej till att diskutera din lön, kan du som är medlem i Unionen och har en Unionenklubb på arbetsplatsen prata med klubben om hjälp med  förhandling . Om Unionen inte har någon  klubb  på din arbetsplats, kan du istället kontakta Unionens medlemsrådgivning för att få rådgivning vad du kan göra.

Få hjälp av Unionen

Om Unionen har en fackklubb på din arbetsplats, så har de ofta bra koll på villkor och förutsättningar som gäller på din arbetsplats och kan hjälpa dig som medlem med information och coachning när du ska ha ditt  lönesamtal  eller förhandla din lön.

Om du saknar fackklubb på din arbetsplats, kan du som medlem ringa eller skriva till Unionens rådgivning för stöd och svar på dina frågor.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera