Tips för att få högre lön

På många arbetsplatser avgörs din löneutveckling av i vilken utsträckning du bidrar till verksamhetens mål och resultat. Men det finns även andra delar som du behöver ha koll på för att höja din lön.

Så kan du höja din lön

 

  1. Arbeta för dina och verksamhetens mål

    Många arbetsgivare jobbar med målstyrning som är nedbruten ända till individnivå. Ditt resultat i förhållande till de uppsatta målen avgör ofta vilken löneökning du får. Måluppfyllelse diskuteras oftast i utvecklingssamtalet, som är ett årligt samtal mellan dig och din chef, där ni diskuterar både din och arbetsplatsens utveckling. Kom ihåg att utvecklingssamtalet är minst lika viktigt för din löneutveckling som lönesamtalet.
    Förbered dig för utvecklingssamtalet
  2. Saknas mål? Sätt upp egna

    Om det inte finns tydliga mål, se till att du och din chef sätter upp sådana.
    Hos arbetsgivare som inte aktivt jobbar med målstyrning är det viktigt att du själv formulerar mål som du stämmer av med din chef och sedan följer upp.
  3. Förbered dig inför det årliga lönesamtalet

    En av de viktigaste förberedelserna som du har att göra inför ett lönesamtal är att se till att du själv har en tydlig bild av vad du presterat under året som gått.
    Tips för ett lyckat lönesamtal
  4. Passa på att prata lön när verksamheten går bra

    Ställ högre krav när verksamheten går bra. Om du har presterat bra och arbetsgivaren går med vinst, eller på andra sätt har medvind, finns det större möjlighet att du kan belönas för bra prestationer. Om verksamheten inte skulle gå lysande, ska du ändå inte ge upp. Om du omfattas av Unionens kollektivavtal har du oftast rätt till löneökningar oavsett om det går ekonomiskt dåligt eller bra för din arbetsgivare.
  5. Förhandla lön om din arbetssituation förändras

    Om din arbetssituation förändras bör du samtidigt ta upp en diskussion om din lön med din lönesättande chef . Den lönediskussionen kan ske utanför ditt årliga lönesamtal . Det kan till exempel handla om att:
    - Du får väsentligt ändrade arbetsuppgifter.
    - Du får en helt ny tjänst.
    - Du erbjuds en fast tjänst efter att tidigare ha haft en tidsbegränsad anställning.
    - Du får erbjudande om att din tidsbegränsade anställning förlängs.
  6. Kompetensutveckla dig för mer komplicerade uppdrag

    Ökad kunskap och erfarenhet gör att du kan utvecklas och utföra arbetsuppgifter som är mer kvalificerade och mer ansvarskrävande. Det ska i sin tur ge högre lön. Du och din arbetsgivare har ett gemensamt ansvar för din kompetensutveckling . Utbildning som inte krävs för arbetet ger inte högre lön.
  7. Ta på dig mer ansvar och sök tjänster internt

    Ökat ansvar är ofta en viktig del av lönekriterierna. Det kan också vara positivt för din löneutveckling att byta tjänst inom arbetsplatsen eller koncernen.
  8. Uppmärksamma ojämnställda löner

    Om du upplever att lönesättningen är ojämnställd, lyft detta med din chef och din eventuella fackrepresentant. Lönesättningen ska vara jämställd och så objektiv som möjligt. Det ska inte finnas löneskillnader mellan anställda som utför lika arbete och som inte kan förklaras genom skillnader i arbetsuppgifter, prestation eller andra lönekriterier .
  9. Byt jobb! Prioritera arbetsgivare med kollektivavtal

    När du får ett nytt jobb har du en bra möjlighet att förhandla om en högre lön. Det är också ett plus om din nya arbetsgivare har kollektivavtal eftersom du då oftast har rätt till ett årligt lönesamtal och löneförhöjning.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera