Det visade sig vara ett framgångsrecept. På två år ökade antalet medlemmar till 205 stycken. Då lades ett varsel på företaget, som resulterade i nedskärningar. Nu är de 180 personer i klubben.
Ibland glömmer vi nog bort det här enkla med att fråga. Det kommer inte per automatik. Men det fungerar.
Jobbet som systemspecialist på konstruktionsavdelningen på huvudkontoret i Habo tar 80 procent av arbetstiden. Resten går åt till det förtroendevalda uppdraget. Viveca tycker att det är bra att inte vara heltidsfacklig.
- En heltidsfacklig på en rörlig arbetsmarknad kan förlora en massa kunskap. På det här sättet tvingas vi i styrelsen dela kunskaperna. Jag tror dessutom att det är roligare att engagera sig om man inte bara sitter av styrelsemötena. Man ska vara engagerad och ta eget ansvar som styrelseledamot, säger hon.
Priset som Årets Nytänkare tar Viveca emot med stolthet.
- Jag försöker göra mitt bästa, därför är jag jättestolt. Men också lite förlägen. Att sätta upp ett adressregister och strukturera upp är ju inte så spännande, men för oss har det varit en stor utveckling även om det inte verkar så avancerat.
Vivecas 5 bästa tips för att få en välmående och växande klubb:
- Hälsa nyanställda välkomna och fråga om de vill bli medlemmar.
- Hitta på någon aktivitet, inte bara för styrelsen utan för alla med kringfunktioner så som valberedningen, revisorer och kassör.
- Våga fråga om någon vill bli
förtroendevald
. Använd medlemsregistret.
- Nyttja de ombudsmän som finns. De är engagerade, kan utbilda, hålla kampanjer och stötta upp vid årsmöten, styrelseutbildningar och hålla workshops. Det finns även mycket material på hemsidan.
- Använd de timmar som ni har rätt till enligt utvecklingsavtalet. Ha medlemsmöten och gå igenom
löneprocess
till exempel. Många vet inte hur det fungerar. Avsätt en timme varje vår och höst till en aktivitet med tema. Den går att ha digitalt via teams. Använd tillgänglig teknik.