Redo för årsredovisning
Driver du ditt företag som ett aktiebolag? Då behöver du skicka in din årsredovisning till Bolagsverket. Det är lagreglerat hur årsredovisningen ska se ut, här går vi igenom det viktigaste.
Driver du ditt företag som ett aktiebolag? Då behöver du skicka in din årsredovisning till Bolagsverket. Det är lagreglerat hur årsredovisningen ska se ut, här går vi igenom det viktigaste.
Alla aktiebolag behöver lämna in en årsredovisning inom sju månader från räkenskapsårets slut. Årsredovisningen bygger på ditt bolags bokslut, det vill säga resultaträkningen med intäkter och kostnader, samt balansräkningen med bolagets tillgångar, skulder och eget kapital. Den ska också innehålla noter som förklarar vad de olika siffrorna i resultat- och balansräkning kommer ifrån.
Så en bra start är förstås att ha koll på bokföringen hela året, så det går lätt att sammanställa siffrorna. Se till att alla intäkter och utgifter är redovisade på rätt år, till exempel om en faktura som kom i december blev betald i januari behöver den periodiseras.
Årsredovisningen behöver också innehålla en förvaltningsberättelse, det vill säga en redogörelse för bolagets aktivitet under året.
– Du ska upplysa om särskilda händelser under året som kan ha påverkat verksamheten i större utsträckning. Du behöver också visa att företaget inte är på obestånd, det vill säga att du inte förbrukat mer än hälften av aktiekapitalet, säger redovisningsekonomen Josefine Dahlberg från Wrebit.
visa att företaget inte är på obestånd, det vill säga att du inte förbrukat mer än hälften av aktiekapitalet
Årsredovisningen behöver också vara underskriven och fastställd. Även om du själv är både enda styrelseledamot och enda aktieägare behöver du formellt skriva under årsredovisningen och sedan hålla en årsstämma där du fastställer den och skriver ett så kallat fastställelseintyg.
En del bokföringsprogram gör det möjligt att lämna in årsredovisning med fastställelseintyg och eventuella andra bilagor digitalt till Bolagsverket. På myndighetens webbplats står det hur du ska göra, både om du lämnar in årsredovisningen digitalt eller på papper.
Om ditt bolag uppfyller minst två av dessa förutsättningar måste du anlita en kvalificerad revisor för årsredovisningen:
Fler än 3 anställda (i medeltal)
Mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning
Mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning
Annars behövs det inte, men det är ofta bra att ta hjälp av en expert för att se till att allt blir rätt.
Om du lämnar in årsredovisningen för sent, eller den inte är komplett, behöver du betala en förseningsavgift till Bolagsverket. Om ditt aktiebolags räkenskapsår är samma som kalenderår måste du skicka in årsredovisningen för 2024 senast 31 juli.
Redan vid en dags försening ska privata aktiebolag betala den första förseningsavgiften på 5 000 kr.
Företaget kan behöva betala totalt tre förseningsavgifter. Redan vid en dags försening ska privata aktiebolag betala den första förseningsavgiften på 5 000 kr. Den andra förseningsavgiften på 10 000 kronor kommer om du inte har skickat in årsredovisningen inom ytterligare två månader. Fortsätter förseningen i ytterligare två månader därefter ska företaget betala en tredje förseningsavgift på 20 000.
Förseningsavgifterna höjs från och med det räkenskapsår som inleds den 1 januari 2025.