Anställningsplanerna är enligt fackklubbarna i Branschbarometern som allra starkast i delar av tjänstesektorn – som branscherna transport och logistik, it- och telekom – samt för branschen övriga företagstjänster där bland annat besöksnäringen ingår.
Men även inom industrin spås en sysselsättningstillväxt, särskilt på tjänstemannasidan. Här sticker fordonsindustrin ut med särskilt positiva anställningsplaner för
tjänstemän
. Och tron på ökad sysselsättning är också goda nyheter för egenföretagare.
När det är svårt att tillsätta positioner vet vi av erfarenhet att en lösning man använder är att ta in konsulter
– En stor del av våra egenföretagarmedlemmar är verksamma som konsulter. Där kan det finnas skillnad i efterfrågan mellan branscher och kompetenser, men överlag är det så att det aldrig har funnits så mycket lediga tjänstemannajobb som det gör i dag. När det är svårt att tillsätta positioner vet vi av erfarenhet att en lösning man använder är att ta in konsulter.
Inflationen är ett orosmoment
Katarina Lundahl säger samtidigt att även om Unionen har en positiv grundsyn utifrån klubbarnas bedömningar så finns det stor osäkerhet kring utvecklingen framåt. Inte minst handlar det om inflationen, som hittills under 2022 har skjutit i väg rejält.
I en miljö med hög
inflation
bör man se över sina kontrakt och sin prissättning
– Vi spår att inflationen kommer att gå ner till hösten, men det är ett orosmoment.
Hur ska man som egenföretagare förhålla sig till denna osäkerhet?
– I en miljö med hög
inflation
bör man se över sina kontrakt och sin prissättning. Är man konsult och säljer sin egen tid och kompetens är man mindre känslig. Men om man har någon typ av insatsvara är man beroende av vad den kostar. Då vill man inte vara låst till långa avtal där man inte kan kompensera sig för prisuppgångar, säger Katarina Lundahl.
Ta del av hela Unionens konjunkturprognos maj 2022