Gå i pension
Har du börjat fundera på när du vill sluta jobba? Vi ger dig tips på vad du behöver tänka på innan du fattar ditt beslut om att gå i pension.
Har du börjat fundera på när du vill sluta jobba? Vi ger dig tips på vad du behöver tänka på innan du fattar ditt beslut om att gå i pension.
Från och med 1 januari 2025 ändras lagen och gör det möjligt att pausa påbörjade utbetalningar av tjänstepensionen. Försäkringsbolagen som förvaltar de kollektivavtalade tjänstepensionerna ITP och KTP ska införa de nya reglerna senast 1 oktober 2025.
Har du allmänna frågor om de nya reglerna kring att pausa utbetalningarna av kollektivavtalad tjänstepension kan du vända dig till Avtalat. Har du frågor om när och hur du kan pausa dina tjänstepensionsutbetalningar behöver du kontakta försäkringsbolaget som förvaltar din tjänstepension.
Det finns ingen lag som säger när du kan gå i pension och heller inte någon lagstadgad pensionsålder. Det år du är född avgör när du tidigast kan ansöka om allmän pension. Det finns åldersgränser för när du tidigast kan börja ta ut pension både inom det allmänna pensionssystemet och tjänstepensionsavtalen.
En av de stora utmaningarna för pensionssystemet är att medellivslängden i Sverige ökar och att vi kommer in senare i arbetslivet.
Riksdagen har därför beslutat att höja åldersgränserna för pension genom att införa en så kallad riktålder, som kan ändras. Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension är tre år före den aktuella riktåldern.
Riktåldern och tidpunkter för uttag av din pension är av stor betydelse när det är dags att räkna ut hur mycket pension du kommer att få.
Pensionen består av tre delar: Allmän pension, grundstenen i pyramiden, inkluderar inkomst- och premiepension, och finansieras genom skatt. Tjänstepension kan erbjudas av arbetsgivaren, automatiskt med kollektivavtal . Privat pensionssparande utgör toppen av pyramiden.
Pensionspyramidens delar finns förklarade på sidan Pension – så funkar det
Du kan jobba och ta ut pension samtidigt. Det finns inget krav på pensionering och du har enligt lag rätt att jobba kvar till det att du fyller 69 år. Ju längre du arbetar innan du börjar ta ut din pension, desto högre månatligt belopp får du.
Du fortsätter tjäna in till din allmänna pension så länge du är i arbete och den allmänna pensionen betalas ut så länge du lever.
Du kan fortsätta jobba och samtidigt ta ut pension. Allmän pension kan tas ut delvis, på 25, 50, 75 eller helt på 100 procent. Du väljer själv hur du vill göra. Du kan ändra uttagstid och göra uppehåll i dina utbetalningar hur många gånger du vill.
Om du arbetar på en arbetsplats med Unionens kollektivavtal tjänar du in tjänstepension fram till 65 år, om du omfattas av ITP2 eller KTP2, och 66 år om du omfattas av ITP1.
Du kan välja att ta ut din tjänstepension från 55 års ålder, men då måste du sluta arbeta i motsvarande grad. Om du tar ut hela pensionen är det ändå tillåtet att arbeta, men då mindre än åtta timmar per vecka.
Du kan dela upp din tjänstepension i högst tre delar och på så sätt ta ut den i olika takt, till exempel först 25 procent, sedan 50 procent under en påföljande period och därefter hela tjänstepensionen.
Om du fortsätter jobba fram till det att din tjänstepension är slutbetald från din arbetsgivare tjänar du in till tjänstepensionen i samma omfattning som du arbetar.
Du har möjlighet att få samma pensionsinbetalning som om du arbetat till 65 år, men slutar arbeta efter 62 års ålder. Det heter kollektiv slutbetalning och är en förmån inom ITP2 och KTP2 som innebär att kollektiva medel kan betala dina pensionspremier som om du jobbat fram till 65 år. Det förutsätter att du slutar arbeta med avsikt att pensionera dig.
Om du börjar ta ut från din tjänstepension vid 62 år blir din pension något lägre, eftersom den ska betalas ut under längre antal månader och år.
Undantag från slutbetalning i ITP2 eller KTP2
Om du har gjort ett alternativt ITP -val, även kallat tiotaggarval, har du valt bort ITP2 eller KTP2. För KTP2 kan du dock ha kvar möjlighet till kollektiv slutbetalning om den alternativa lösningen ligger kvar i Folksam.
Mer information om kollektiv slutbetalning finns hos Avtalat
Om din arbetsplats har Unionens kollektivavtal som innehåller flexpension (deltidspension) på din arbetsplats så har du förstärkt möjlighet att gå ner i arbetstid från en viss ålder.
Ta reda på hur det påverkar din tjänstepension innan du ansöker om deltid.
Vilken ålder som gäller för just din arbetsplats kan du läsa om i ditt kollektivavtal.
Du tjänar in ITP1 till 66 år och ITP2 och KTP2 till 65 år. Därefter kan du göra en individuell överenskommelse med din arbetsgivare om fortsatt inbetalning till tjänstepensionen. Det är inte möjligt att fortsätta betala in till ITP2 och KTP2 efter 65 år. Då kan du och arbetsgivaren istället komma överens om att teckna ITP1.
Om du inte vill börja ta ut din tjänstepension enligt avtalet (66 år för ITP1 och 65 år för ITP2 och KTP2) måste du informera de pensionsbolag som förvaltar din tjänstepension. Annars påbörjas utbetalningen från den tidpunkt och med det antal år som gäller enligt avtalet.
Du kan välja att ta ut tjänstepensionen (ITP1, ITP2 eller KTP2) livsvarigt eller under en begränsad tid. Minsta tidsperiod är 5 år (för ITPK och KTPK kan du välja 2 år), men du kan också välja en period på 10, 15 eller 20 år. Med livsvarigt menas att du får tjänstepensionen så länge du lever.
Om du arbetar på en arbetsplats utan kollektivavtal kan din arbetsgivare ha tecknat en individuell tjänstepension för dig. Det är då viktigt att du kontaktar det pensionsbolag som förvaltar din tjänstepension för att få information om vilka regler som gäller för dig.
Du behöver ta reda på från vilken ålder du tidigast kan ta ut från din tjänstepension, hur länge din arbetsgivare betalar till din tjänstepension, hur kan du ta ut den. Du behöver också veta vad som gäller om du vill fortsätta arbeta när arbetsgivaren slutat betala – behöver du meddela pensionsbolaget detta?
Fördjupning om tjänstepension när jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal