Så fungerar tjänstepensionen ITP2
Tjänstepensionens storlek är bestämd i förväg
Tjänstepensionen ITP2 kallas förmånsbestämd eftersom tjänstepensionens (förmånens) storlek bestäms i förväg.
När du omfattas av ITP2 kommer din framtida tjänstepension att bero på vilken lön du har när du går i pension och på hur länge du har omfattats av ITP2. Tanken med ITP2 är att din tjänstepension ska ge dig ett månadsbelopp som motsvarar en förutbestämd procentsats av din så kallade slutlön (lönen du har när du går i pension) från det att du går i pension och livet ut.
Mer information om ITP2 finns hos Avtalat
30 år med ITP2 ger maximalt intjänande
För att få ut maximal tjänstepension inom ITP2 behöver du ha arbetat i minst 30 år efter det att du fyllt 28 år och fortsatt att arbeta fram till 65 år med ITP2. Har du inte uppnått en intjänandetid på 30 år när du är 65 år så minskas din tjänstepension i relation till antal månader som saknas. Att du inte har tjänat in maximalt till din ITP2 kan bero på att du har arbetat hos en arbetsgivare med en annan tjänstepensionslösning eller på en arbetsplats där du inte har fått tjänstepension.
Tjänstepensionen utgår från din slutlön
Hur stor din ITP2 blir när du väl går i pension beror som sagt på hur länge du har jobbat och omfattas av ITP2 samt på hur hög lön du haft. Som huvudregel beräknas din ITP2 så här utifrån den senast inrapporterade
pensionsmedförande lön
du har när du går i pension:
- På lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp per år får du motsvarande 10 procent av din lön i ITP2-pension.
- På lönedelar mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp får du motsvarande 65 procent av din lön i ITP2-pension.
- På lönedelar mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp får du motsvarande 32,5 procent av din lön i ITP2-pension.
- På lönedelar högre än 30 inkomstbasbelopp får du ingen ITP2.
Med hänsyn till hur stor din tjänstepension antas bli när du går i pension räknar pensionsbolaget Alecta ut hur stor premie (vilket belopp) som din arbetsgivare behöver betala in till din ITP2 för att du ska kunna få den avtalade tjänstepensionen vid din pensionering. Att följa vilket belopp som din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension blir därmed inte lika relevant när du har förmånsbestämd ITP2 som vid ITP1.
Du kan påverka delar av din ITP2 – din ITPK
I ITP2 ingår även en kompletterande pension som kallas ITPK. ITPK är premiebestämd och innebär att din arbetsgivare betalar in motsvarande 2 procent av årslönen som din arbetsgivare har rapporterat in för din tjänstepension.
ITPK kallas premiebestämd eftersom det är själva premien (beloppet) som din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension som bestämmer storleken på din pension – beroende på avkastning och förvaltningsavgifter.
Du kan själv välja hur du vill placera pengarna i din ITPK genom att aktivt välja vilket pensionsbolag som ska förvalta pengarna och i vilken förvaltningsform de ska placeras. Du kan välja mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring.
De kollektivavtalade tjänstepensionsavtalen är upphandlade med de finansiellt stabila pensionsbolag som förväntas ge högsta möjliga pension till lägsta möjliga avgift.
Du gör dina ITP-val hos Avtalat
Du behöver ha fyllt 28 år för att omfattas av ITP2
Om du har ITP2 börjar du tjäna in till den från och med att du fyller 28 år. Har du en tidsbegränsad anställning, som exempelvis en
visstidsanställning
eller ett vikariat, tjänar du in till din ITP2 först efter tre månaders anställningstid, men din arbetsgivare betalar in till din ITP2 retroaktivt för de månaderna om din anställning pågår längre än så. Oavsett anställningsform behöver din anställning även vara på minst 8 timmar per vecka för att du ska tjäna in till din ITP2.
Kan omfattas av ITP2 fram tills du fyllt 65 år
Om du omfattas av ITP2 avslutas inbetalningarna dit när du har fyllt 65 år. Du kan därefter komma överens med din arbetsgivare om att få fortsatta inbetalningar till tjänstepensionen, men då till ITP1.
Tiotaggarlösning – Om du tjänar över 10 inkomstbasbelopp
Om du tjänar över en viss inkomst (10 inkomstbasbelopp) kan du som har ITP2 komma överens med din arbetsgivare om en alternativ pensionslösning (även kallad tiotaggarlösning). Innan du bestämmer dig för att göra det är det viktigt att du tar reda på vad det innebär och vad det har för konsekvenser för din individuella situation. Mer om alternativ pensionslösning
Ta reda på mer om ITP2
Avtalat har mer information om hur ITP2 fungerar och du kan också använda Avtalats rådgivningstjänst:
Collectum har information till arbetsgivare om: