Tjänstepension ITP1, ITP2 och KTP2 när du har kollektivavtal

När du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal så vet du att du har rätt till tjänstepension. Tjänstepension innebär en extra ekonomisk trygghet den dag du går i pension och kompletterar den allmänna pensionen.

In English: ITP occupational pension (avtalat.se)

Med kollektivavtal får du alltid tjänstepension

Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal ?

Grattis, då tjänar du automatiskt in pengar till din kollektivavtalade tjänstepension!

  • Ger trygghet – du vet vilka villkor som gäller
    Den stora skillnaden mellan tjänstepension genom kollektivavtalet och tjänstepension genom arbetsgivarens eventuella egna lösningar är framförallt tryggheten. Arbetsgivare kan när som helst själv bestämma att göra förändringar eller säga upp försäkringslösningar som de har tecknat på egen hand. Det är inte möjligt om det finns kollektivavtal , vilket gör din tjänstepension mer förutsägbar. Tjänstepension via kollektivavtalet har också en garanti som gör att om arbetsgivaren inte betalar in till din tjänstepension på grund av exempelvis betalningssvårigheter så får du ändå inbetalat till din tjänstepension. 
  • Har låga avgifter
    Avgifterna för försäkringar och fonder i tjänstepensionen via kollektivavtalet är låga. Avgifterna spelar stor roll för hur stor din framtida pension blir. Med låga avgifter blir det mer pengar kvar till din pension. Det kan bli märkbara skillnader om man jämför olika tjänstepensioner, trots att själva inbetalningar till tjänstepensionen har varit lika stora. 
  • Ger dig ett bra urval av pensionsbolag att välja mellan
    Pensionsbolagen som du kan välja mellan i den kollektivavtalade tjänstepensionen har valts ut genom en gedigen upphandling. Det innebär att det bara är utvalda pensionsbolag med ett stort utbud av försäkringar och fonder med låga avgifter som får förvalta pensionspengarna.

Kollektivavtalad tjänstepension – mer än inbetalningar till pensionskapitalet

Saknas kollektivavtal? Ta reda på om du har tjänstepension!

Om du jobbar på en arbetsplats som saknar kollektivavtal så är det upp till din arbetsgivare om du får inbetalat till din tjänstepension eller inte. Du behöver då själv ta reda på vad som gäller för dig. När din arbetsplats saknar kollektivavtal

ITP1 – Premiebestämd tjänstepension

Om du har ITP1 så betalar din arbetsgivare in ett förutbestämt belopp till din tjänstepension varje månad. Hur mycket som betalas in beror på storleken på din lön. Med ITP1 vet du alltså hur stort belopp som betalas in till din tjänstepension, men inte hur stor din tjänstepension kommer bli när du går i pension

Är du född 1979 eller senare gäller ITP1. Det gäller också om din arbetsgivare har valt att alla tjänstemän oavsett ålder ska ha ITP1.

Media URL

ITP2 – Förmånsbestämd tjänstepension

Om du har ITP2 är storleken på din framtida tjänstepension bestämd i förväg. För att kunna få ut maximal pension från ITP2 krävs det bland annat att du har ITP2 på den arbetsplatsen som du jobbar på den dagen du går i pension och att du har haft ITP2 under nästan hela ditt arbetsliv. 

Är du född 1978 eller tidigare gäller ITP2, om inte din arbetsgivare har valt att alla tjänstemän oavsett ålder ska ha ITP1.

Media URL

KTP2 – Möjligt vid kollektivavtal med Fremia

Vissa som jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Fremia har tjänstepensionen KTP2. 

Info icon Shape info icon

 Inkomstbasbelopp (ibb) 2024

1 inkomstbasbelopp = 76 200 kronor

 

Relevanta beräkningar för dig som har ITP1: 
7,5 ibb = 47 625 kronor per månad 
30 ibb = 190 500 kronor per månad 
  

Relevanta beräkningar för dig som har ITP2 och KTP2: 
7,5 ibb = 571 500 kronor per år (46 844 per månad) 
10 ibb = 762 000 kronor per år (62 459 kronor per månad) 
20 ibb = 1 524 000 kronor per år (124 918 kronor per månad) 
30 ibb = 2 286 000 kronor per år (187 377 kronor per månad) 

 

Semestertillägg  ska räknas in så årsbeloppet delas därför med 12,2 när månadsbeloppet räknas ut för ITP2 och KTP2. 

Flexpension – Förstärkning till din tjänstepension

Du som omfattas av Unionens kollektivavtal får också en extra avsättning till din premiebestämda tjänstepension (ITP1, ITPK och KTPK) som kallas för flexpension.

Flexpensionen består av två delar:

  • Förstärkt möjlighet att gå ner i tid när du närmar dig pension.
  • En extra insättning (premie) till din tjänstepension. 

Hur mycket din arbetsgivare ska betala in till din flexpensionen står i kollektivavtalet som gäller på din arbetsplats.

Mer om flexpension

Skydd för din familj om du skulle avlida i förtid

När du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal och omfattas av ITP1, ITP2 eller KTP2 så ingår ett visst efterlevandeskydd för din familj om du skulle avlida i förtid.

Beroende på din situation kan du behöva anpassa skyddet. Du kan också välja att lägga till fler efterlevandeskydd för din familj, om du skulle ha behov av det. 

Tänk på att din egen tjänstepension kan påverkas om du väljer att lägga till efterlevandeskydd och om din livssituation förändras är det viktigt att du ser över ditt efterlevandeskydd och justerar det efter dina behov. 

Mer om efterlevandeskydd

När du vill börja ta ut din tjänstepension

När du går i pension kan du börja ta ut din tjänstepension. Tänk på det här innan du går i pension

Vanliga frågor för dig som har ITP eller KTP

Avtalat - tjänstepension, ITP-val och försäkringar

Avtalat.se ger information och vägledning kring allt som rör kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Det är också hos Avtalat du gör dina val i din ITP, hittar digital rådgivning, webbinarier och företagsspecifika möten.

Digital pensionsrådgivning - Avtalat

Om du vill få ut så mycket som möjligt av din tjänstepension ITP kan du använda Avtalats digitala rådgivningstjänst. Du får råd om placering av pengarna till tjänstepensionen och hur du kan tänka kring efterlevandeskydd och din ersättning om du blir sjuk.

Koll på pension och försäkring

Har du koll på hur du bäst tar hand om din pension? Här får du både tips om hur du får koll och förslag kring hur du kan dela med dig till dina kollegor, både de som är medlemmar och andra.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg