Varsel om uppsägningar
Varsel förekommer i två olika situationer - varsel om uppsägningar vid arbetsbrist eller när en enskild anställd avskedas eller sägs upp av personliga skäl. Varsel vid arbetsbrist är inte samma sak som ett uppsägningsbesked.
Varsel förekommer i två olika situationer - varsel om uppsägningar vid arbetsbrist eller när en enskild anställd avskedas eller sägs upp av personliga skäl. Varsel vid arbetsbrist är inte samma sak som ett uppsägningsbesked.
När anställda får information om att en omorganisation är på gång hos en arbetsgivare väcks ofta många frågor och i de sammanhangen hör man ibland talas om varsel.
Att ett företag varslar betyder att de förvarnar att de kan komma att behöva säga upp ett antal personer. En arbetsgivare som av någon anledning anser att de behöver minska antalet anställda i en organisation med fler än fem personer, behöver enligt lag ( främjandelagen ) skriftligt meddela Arbetsförmedlingen en viss tid i förväg.
Antal berörda arbetstagare |
Senaste tidpunkt för varsel |
---|---|
5-25 | senast två månader före |
26-100 | senast fyra månader före |
fler än 100 | senast sex månader före |
Ett varsel ska innehålla uppgift om skälen till de planerade uppsägningarna, antalet arbetstagare som avses bli uppsagda och under vilken tidsperiod uppsägningarna planeras ske. Fackklubbarna på arbetsplatsen har rätt att få en kopia av varslet till Arbetsförmedlingen.
Om det finns kollektivavtal med Unionen på arbetsplatsen måste arbetsgivaren förhandla med Unionen om förändringarna innan arbetsgivaren genomför en omorganisation som kan leda till uppsägningar. Även arbetsgivare utan kollektivavtal måste förhandla för de arbetstagare som är medlemmar i ett fackförbund. Arbetsgivaren behöver skicka in en förhandlingsframställan.
Arbetsgivaren ska varsla den fackliga organisationen även när en enskild anställd avskedas eller sägs upp av personliga skäl.
Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) ska en arbetsgivare som vill avskeda en anställd, som grovt har åsidosatt sina åligganden, meddela den anställde en vecka i förväg och samtidigt varsla det lokala fackförbundet. Om arbetsgivaren vill säga upp en anställd av personliga skäl, ska arbetsgivaren meddela den anställde och lämna varsel till det lokala fackförbundet minst två veckor i förväg.
Skillnaden mellan att bli avskedad och uppsagd
Vill du prata med någon? Kontakta din klubb eller Unionen. Om det finns klubb på arbetsplatsen är det den som sköter förhandlingen med arbetsgivaren och hjälper dig.
Logga in för att se om det finns förtroendevalda på din arbetsplats och hur du kommer i kontakt med dem om du har frågor eller idéer.
Logga inUnionen kan hjälpa till med frågor kring ditt medlemskap och arbetsliv.
Helgfri vardag 09.00-16.00
Den 23, 27 och 30 december så stänger rådgivningen klockan 15.00
När du kontaktar Unionen för svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
Mejla Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.