Omställningsstöd - om din anställning upphör
Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom eller om en tidsbegränsad anställning löper ut kan du ha rätt till omställningsstöd från en omställningsorganisation.
Om du blir uppsagd på grund av arbetsbrist eller sjukdom eller om en tidsbegränsad anställning löper ut kan du ha rätt till omställningsstöd från en omställningsorganisation.
Du kan också få ett yttrande till CSN för offentligt omställningsstudiestöd. Om du funderar på att söka det offentliga omställningsstudiestödet bör du först vända dig till din omställningsorganisation för vägledning och yttrande.
Det avgörande för att få så bra och snabb hjälp som möjligt är att omställningsorganisationerna (även kallade trygghetsråd ) har möjlighet att gå in med hjälp redan innan uppsägningarna verkställts. Därför är det viktigt att man tar kontakt med aktuell omställningsorganisation så snart det går att förutse en situation med arbetsbrist . Det är lämpligast att arbetsgivare och fackklubb gör det tillsammans.
För att få omställningsstöd ska både den enskilde och arbetsgivaren ansöka om det. Avgångsersättning ansöker du som anställd själv om. På respektive omställningsorganisations webbplats finns information om hur du ansöker.
Om du inte omfattas av kollektivavtal ansöker du om stöd på egen hand från den offentliga omställningsorganisationen.
Du kan då få tillgång ett grundläggande stöd i form av vägledning, rådgivning och förstärkt stöd (exempelvis hjälp med myndighetskontakter om du är sjuk).
Du kan få ytterligare stöd, till exempel utbildning som din omställningsorganisation bekostar, om du omfattas av kollektivavtal och om du under hela kvalifikationstiden har jobbat på ett eller flera företag som är anslutna till en omställningsorganisation .
För att få kompletterande studiestöd krävs därutöver att du är etablerad på arbetsmarknaden, vilket innebär att du ska ha jobbat i genomsnitt 16 timmar per vecka i minst åtta år inom en ramtid på 14 år. Det krävs också att du beviljats offentligt omställningsstudiestöd .
Olika omställningsorganisationer ställer olika krav så det är viktigt att kontakta den omställningsorganisation som du omfattas av för att höra vad som gäller.