Varför ska man prata lön med kollegorna?
Att prata om sin lön med sina kollegor kan kännas obekvämt. Men det finns ändå en hel del fördelar med att göra det.
Till exempel:
- Ju fler som får insyn i löneläget desto större tryck går det att sätta på arbetsgivaren att åtgärda
osakliga löneskillnader
- och alltså motverka ojämlikhet och diskriminering.
- Det kan vara solidariskt med de som har lägst löner, att vara öppen med löneläget.
- Med tiden kan det leda till mer pengar i potten att fördela till er alla, vid kommande lönerevisioner.
- Det är också en fördel för dig själv att ha kunskap om löneläget när du ska förhandla din egen lön. Det är alltså helt enkelt en bra idé.
En bra tumregel är att fokusera på att höja allas löner, särskilt de med lägsta lönerna då det gynnar er alla. Det är mindre konstruktivt att använda den öppna löneklubben för att peka ut de som har högst lön.
Man ska komma ihåg att det kan finnas mängder med mer eller mindre osynliga orsaker till att någon har högre lön, som att hen tidigare haft en chefstjänst och sedan fått behålla sin högre lönenivå, kanske mot att stå utanför kommande revisioner, eller att hen tagit sig an en särskild utmaning vid något tillfälle.
Hur ska man göra för att bilda en
öppen löneklubb
?
Så här bildar ni en öppen löneklubb:
- Samla intresserade kollegor
Prata med några av dina kollegor om idén att starta en
öppen löneklubb
. Det kan vara bra att börja med personer som har liknande arbetsuppgifter som du själv. Målet är att skapa ett förtroendefullt klimat där ni öppet kan diskutera era löner och villkor.
- Bestäm er för ett upplägg
Diskutera hur ni vill att klubben ska fungera. Vill ni dela lönerna muntligt under era möten, eller föredrar ni att skapa ett Excel-ark där ni kan lägga in era löneuppgifter. Ska det vara personligt eller anonymt? Upplägget kan variera beroende på vad som känns tryggt och praktiskt för alla er som ska vara med.
- Inkludera fler om möjligt
Om det känns okej för gruppen, bjud in fler kollegor – även de som har andra arbetsuppgifter och kanske tillhör andra fackförbund eller inte är med i något förbund alls. Ju fler som är med, desto bättre bild får ni av löneläget på arbetsplatsen.
- Dela löneinformation
När ni har ett upplägg som alla är bekväma med, dela era löner med varandra, muntligt eller skriftligt. Det hjälper er att se hur ni ligger till i förhållande till varandra och ger er möjlighet att identifiera eventuella löneskillnader. Kanske vill ni också inkludera individuellt förhandlade förmåner, till exempel om någon löneväxlat till sig fler semesterdagar eller dylikt.
- Använd informationen vid
lönesamtal
När du har insikt i hur dina kollegor ligger lönemässigt kan du använda den informationen i dina egna
lönesamtal
. Jämför dig inte direkt med dina kollegor – men om du vet att en kollega med liknande arbetsuppgifter tjänar mer än du, kan du fråga din chef vad du kan göra för att nå samma nivå, utan att nämna namn.
- Var beredd på utmaningar
Öppenhet kring löner kan ibland skapa spänningar, särskilt om det visar sig att löneskillnaderna är stora. Försök att hålla diskussionen saklig och kom ihåg att syftet är att förbättra löneläget för alla, inte att skapa osämja.
- Håll dialogen levande
Planera regelbundna möten för att följa upp löneutvecklingen och diskutera hur ni kan fortsätta sätta press på arbetsgivaren för rättvisa löner. Kom ihåg att alla arbetsgivare enligt lag ska göra en årlig
lönekartläggning
. Ser ni tecken på
osakliga löneskillnader
, informera era lokala fackliga
ombud
eller ring till Unionens rådgivare för tips på hur ni tar det vidare.