Immaterialrätten – rätten till varumärke, design, upphovsrätt och patent – blir allt viktigare att hålla reda på för egenföretagare. Vilka är de viktigaste aspekterna att kunna? Hur ska man tänka? Vilka risker finns om man skulle göra fel?
I en tid där immateriella värden står för en väldigt stor del av ett företags värde blir det så klart allt viktigare att ha koll på immaterialrätten, det vill säga den rätt man som företagare har till immateriella värden som varumärke, design, patent och upphovsrätten. Att fastställa vilka immateriella värden som finns i företaget och lägga upp en strategi för hur de ska hanteras och regleras hör till det viktigaste man behöver göra när man startar eget, enligt Margareta Ternell, marknads- och kommunikationsdirektör på Patent- och registreringsverket (PRV).
Varje ansökan om ett skydd tar några veckor att gå igenom, av den viktiga anledningen att man söker igenom alla databaser för att kontrollera att namnet inte finns redan.
– Många som startar bolag missar att registrera ett varumärke, berättar hon. Man tror att när man registrerar ett nytt bolag på bolagsverket så är det ett skydd för varumärket i sig, men så är det inte. Man behöver registrera och skydda sitt varumärkesnamn och det gör man hos PRV för den svenska marknaden, annars går man till den europeiska varumärkesorganisationen. Det är en ganska grundläggande del i en uppstart.
Noga kontrollerade varumärken
Risken om man missar att registrera sitt varumärke är dels att någon annan kan använda det, dels att man kan själv kan råka inkräkta på någon annans varumärke. I och med att PRV genomför grundliga kontroller så att det sökta varumärket inte ”krockar” med andra så skyddas man automatiskt vid registrering.
– Varje ansökan om ett skydd eller registrering tar några veckor att gå igenom, av den viktiga anledningen att man söker igenom alla databaser för att kontrollera att namnet eller vad du nu vill varumärkesskydda inte finns redan.
Hur nära kan ett varumärkesnamn ligga ett annat?
– Det är en bra fråga. Det får inte finnas någon som helst risk för förväxling. Det bedömer varumärkesbedömaren vid varje unikt tillfälle. Det får till exempel inte vara nästan samma bokstäver så att man kan läsa fel om man läser snabbt. Det är en viktig del i det.
Kan ge ett starkt skydd
Att registrera immateriella värden ger en ensamrätt som är extremt värdefull i kontakt med kunder eller samarbetspartners.
– Det är ju ett affärsverktyg som kan ge konkurrensfördel, säger Ternell. Därför är det viktigt att avtala om till vad man ska ha rättigheterna.
Skulle en tvist eller konflikt uppstå kring ditt företags immateriella värden är det särskilt viktigt att ha skyddat dem.
– Ansöker du för att skydda ditt varumärke eller ett patent och får de rättigheterna har du ett väldigt starkt skydd. Då kan du visa upp ensamrätt om någon inkräktar på det. Det kan även användas vid förhandlingar och i domstol om någon skulle ha inkräktat.
Viktigt att reglera vad som gäller
En av de viktigaste aspekterna av immaterialrätten är hur man reglerar varumärke, patent, design eller upphovsrätt i avtal med kunder, samarbetspartners eller affärskompanjoner.
– Det är med immaterialrätt som det är med vilken annan beståndsdel av ett avtal – det är viktigt att reglera vad som gäller, säger Tobias Hedlin på advokatfirman Fylgia, där medlemmar i Unionen Egenföretagare har möjlighet till 10 timmars affärsjuridisk rådgivning om året. Hur man får använda immateriella värden, i vilka sammanhang, är väldigt viktigt att få med i ett avtal. Om man ska ta varumärke som exempel – ska man bedriva samarbete under en av parternas varumärke? Ska man ha ett gemensamt varumärke? Ska var och en av
parterna
ha varsitt?
Hedlin menar att det alltid är bra att ha koll på immaterialrätten, men särskilt tidigt i alla processer, allra helst redan innan man går in i dem.
– När man skriver nytt avtal kan det vara bra att inventera vad som gäller innan man skriver på någonting. Så man vet både vad man har och vad man får. Kanske också vilka skyldigheter man har enligt avtalet.
Ett negativt synsätt behövs ibland
Hedlin vill lyfta fram vikten av att skriva avtal även gentemot parter man verkligen litar på, som en vän som blir ens kompanjon. Går man igenom alla tänkbara händelseförlopp, även de värsta och osannolika, på förhand och skriver in vad som gäller i avtalet har man det på svart och vitt sen om det otänkbara trots allt händer.
Man behöver ha ett ”worst case scenario”-perspektiv. Det man riskerar om man inte reglerar i avtal är att man bäddar för osäkerhet.
– Det känns lite tråkigt att säga, men man får nästan ha ett lite pessimistiskt synsätt. Utgångspunkten hos de flesta människor är att tänka konstruktivt, optimistiskt och framåtblickande när man ska skriva avtal – ”det här blir toppen, vi har något bra på gång här” – och så ska man ju självklart tillåta sig själv att tänka och känna, men man behöver också ha ett ”worst case scenario”-perspektiv. Det man riskerar om man inte reglerar i avtal är att man bäddar för osäkerhet – varken du eller din avtalspartner vet vad som kommer hända. Det i sig kan ligga till grund för en konflikt.
Vilken hjälp kan Fylgia erbjuda Unionens egenföretagare-medlem?
– Medlemmen kan skicka sina avtal till Fylgia tillsammans med frågor de har och sen tittar vi på avtalet och besvarar frågorna i ett samtal. Ju mer precisa frågor vi får desto bättre brukar vi kunna hjälpa till under den här timmen som finns till medlemmens förfogande. Har det blivit en fnurra på tråden med en motpart kan vi också börja reda ut vilka möjligheter som finns, även om vi inom ramen för den här kostnadsfria rådgivningen inte kan ta kontakt med motpart och påbörja en process. För det måste man anlita oss. Men vi kan hjälpa till med en första orientering i ärendet.
När bör man kontakta er?
– Man kan alltid kontakta oss, men ju tidigare i processen desto bättre. För rent juridiskt är verktygslådan större ju kortare man kommit i till exempel avtalsskrivande.
Enligt Margareta Ternell måste egenföretagare tänka ännu mer och noggrannare på immaterialrätten just eftersom företagen är små och saknar resurserna och musklerna hos större företag, som kan ha hela avdelningar som enbart sysslar med immaterialrätt.
Ha en tydlig strategi för immateriella tillgångar när du startar ett företag – det är extremt viktigt.
– Det är jätteviktigt att behålla kontrollen över sina immateriella värden. Många tänker inte på det och går rätt ned i olika fallgropar när man gör sin resa som företagare. Så ha en tydlig strategi för immateriella tillgångar när du startar ett företag – det är extremt viktigt.
Text: Mattias Dahlström
2021-06-09
Genom Unionen Egenföretagares samarbete med Lexly får du som är medlem skapa så många avtal du behöver till ditt företag utan extra kostnad.