Pensionssparande när du har enskild firma
För den som driver enskild firma är pensionen till stor del ett eget ansvar. Unionen och Folksams experter listar de viktigaste hållpunkterna.
För den som driver enskild firma är pensionen till stor del ett eget ansvar. Unionen och Folksams experter listar de viktigaste hållpunkterna.
Publicerad 05 juni 2021
För den som är anställd vid en arbetsplats med kollektivavtal är pensionsinbetalningarna arbetsgivarens ansvar. För den som driver enskild firma är pensionen i stället något man måste ta tag i, på egen hand.
– Det vanligaste misstaget man gör som egenföretagare är att man inte gör någonting alls. Det näst vanligast är att man börjar för sent, och då ska försöka ta igen för förlorad tid. Många enskilda näringsidkare saknar en definierad strategi för sitt pensionsupplägg och kompenserar sig inte i nivå med vad de egentligen borde.
Det säger Martin Warnerbring, rådgivare vid Företag Syd inom Folksam, och en av de pensionsexperter som Unionens egenföretagarmedlemmar kan få kontakt med för en timmes kostnadsfri rådgivning, oavsett om de har, eller inte har, pensionssparande hos Folksam.
Det vanligaste misstaget man gör som egenföretagare är att man inte gör någonting alls. Det näst vanligast är att man börjar för sent.
– Rådgivningen börjar med grundlig analys av dina pensionstillgångar, hur du skulle önska att framtiden ser ut och vilka förutsättningar som finns för att komma dit. Detta sätter vi sedan i relation till hur du bedriver din verksamhet och därigenom vilka skattemässiga, men även placeringsmässiga verktyg, du borde använda för att få en tryggad pension, säger Martin Warnerbring.
Pensionssystemet består av flera delar.
Allmän pension tjänar man in till genom att man betalar skatt på sin lön. Som enskild näringsidkare är det företagets överskott (vinst) som man deklarerar och blir beskattad för. Detta överskott blir därmed företagarens pensionsgrundande inkomst.
För den allmänna pensionen finns för närvarande (2021) ett tak på cirka ett tak på cirka 550 000 kronor på ett år. Högre inkomst än så ger inte högre allmän pension.
Många anställda får dessutom tjänstepension inbetald av sin arbetsgivare. På löner upp till 42 000 kronor i månaden sätter arbetsgivaren av 4,5 procent av lönen till tjänstepension. På högre löner än så är avsättningen 30 procent i månaden på det överskjutande beloppet.
Driver du ditt företag som aktiebolag finns det andra förutsättningar och möjligheter.
Eftersom man tekniskt sett inte är anställd i sitt enskilda företag som enskild näringsidkare har man rätt att göra avdrag för pensionssparande i sin verksamhet. Enskilda näringsidkare med aktiv verksamhet får göra avdrag med upp till 35 procent av sin inkomst, dock högst 10 prisbasbelopp (476 000 år 2021). Att spara så är generellt sett ekonomiskt fördelaktigt vid inkomster som överstiger ersättningstaket för den allmänna pensionen, för närvarande 550 000 kronor för år 2021.
Att ta ut lön upp till taket för allmän pension i stället för att använda en del av den summan till avdragsgillt pensionssparande har också fördelen att det maxar ens förutsättningar vad det gäller ersättningsnivåer vid exempelvis sjukdom eller föräldraledighet.
– Generellt kan man säga att ett överskott som överstiger dessa nivåer motiverar ett avdragsgillt sparande och når man inte riktigt upp så motiverar det ett privat sparande.
Flexibiliteten är en fördel. Pengarna finns tillgängliga vid behov.
Det avdragsgilla sparandet innebär att pengarna blir låsta och kan tas ut tidigast vid 55 års ålder. I kostnaden för sparandet kan man också inkludera en sjukförsäkring för att kompensera för inkomstbortfall vid arbetsoförmåga.
Har man ett privat sparande är pengarna inte låsta på samma sätt.
– Flexibiliteten är en fördel. Pengarna finns tillgängliga vid behov. Vilket å andra sidan kan vara en nackdel för just din pension, säger Martin Warnerbring.
Den som driver aktiebolag är anställd i sitt eget bolag och kan därmed teckna kollektivavtal direkt med Unionen (så kallat hängavtal ), och på så sätt få tillgång till de kollektivt upphandlade avtalen för pensionssparande och trygghetsförsäkringar. Dessa är ekonomiskt fördelaktiga, helt enkelt därför att de omfattar så många sparande/försäkrade.
Unionens avtal med Folksam ger de medlemmar som är enskilda näringsidkare tillgång till en delvis liknande lösning, berättar Magnus Sjölander, pensionsexpert inom Unionen.
– I kraft av storlek har vi kunnat förhandla fram ett avtal där vi har förhandlat ner avgifterna och där det finns valmöjligheter som i viss mån motsvarar det man har i ITP .
Att medlemmar i Unionen Egenföretagare får möjlighet till en kostnadsfri rådgivningstimme genom Folksam är ett led i detta.
Har man ett aktiebolag och har möjligheten att teckna hängavtal får man ett väldigt bra försäkringsskydd.
För den som har möjlighet tycker Magnus Sjölander att man, ur trygghetssynpunkt, bör överväga att överföra verksamheten i aktiebolagsform och teckna ett kollektivavtal direkt med Unionen (så kallat hängavtal ).
– Det finns klara fördelar med att göra det. Avgifterna för det sparande man kommer åt genom ITP och de riskförsäkringar man får tillgång till är kraftigt nedförhandlade. Har man ett aktiebolag och har möjligheten att teckna hängavtal får man ett väldigt bra försäkringsskydd.
Text: Jenny Damberg
2021-06-09
Vad innebär det att teckna hängavtal?
Som medlem i Unionen Egenföretagare får du en väsentligt rabatterad avgift på pensionssparande hos Folksam. Sparandet är anpassat för alla företagsformer. Alla medlemmar i Unionen Egenföretagare har också möjlighet till en timme kostnadsfri rådgivning rörande pension hos Folksam.