Bra att fundera över om du skulle bli sjuk
Som egenföretagare är man utsatt både i rollen som företagare och som individ jämfört med om man är anställd. Det kan därför vara extra bra att se över sitt försäkringsskydd om man skulle bli sjuk.
Som egenföretagare är man utsatt både i rollen som företagare och som individ jämfört med om man är anställd. Det kan därför vara extra bra att se över sitt försäkringsskydd om man skulle bli sjuk.
Publicerad 08 dec. 2020
Som egenföretagare är man utsatt både i rollen som företagare och som individ jämfört med om man är anställd i ett företag. Många funderar också mer över det i och med coronasituationen, men att se över sitt skydd är alltid bra att göra.
– Många tror att de har ett bättre skydd än de egentligen har. Det är mänskligt att tänka att det förmodligen ordnar sig oavsett vad som inträffar. På det sättet skiljer sig inte egenföretagare från de allra flesta andra, men det är ju så att man inte automatiskt har samma skydd som en anställd med kollektivavtal . Efter en längre sjukskrivning med frånvaro så finns företaget och verksamheten sannolikt kvar för de allra flesta anställda, säger Magnus Sjölander som är försäkringsspecialist på Unionen.
Hur stor lön du tar ut, och när, kan spela stor roll för ersättningen från Försäkringskassan vid exempelvis sjukdom. Det generella rådet för egenföretagare är att ta ut inkomst upp till ersättningstaken. Kontakta Försäkringskassan och kontrollera förutsättningarna för just din och företagets situation. Försäkringskassan har också en SGI-guide om hur sjukpenninggrundande inkomst fungerar.
Vilka frågor kan man ställa sig själv som egenföretagare för att ta reda på vilka skydd man behöver se över utöver ersättningen som man kan få från Försäkringskassan?
– Man bör ta reda på hur ens inkomster förändras om man blir sjuk eller skadar sig. Kan din verksamhet överleva en längre sjukskrivning? Kan du bo kvar där du bor? Kan din familj bo kvar om du går bort? säger Magnus Sjölander. När du har svaret på de frågorna får du en bra bild om du är rätt försäkrad eller om du är över- eller underförsäkrad.
Om du vill förstärka ditt skydd finns flera möjligheter. Har man aktiebolag så kan man teckna ett hängavtal med Unionen.
Ett alternativ är att teckna gruppförsäkringar som ofta har förmånliga villkor till förmånliga priser. Ett annat alternativ är att teckna privata försäkringar.
Om man upplever sig som ung och frisk och tänker att "jag drabbas inte!". Finns det ändå anledning att skydda sig med försäkringar?
– Man kan tyvärr inte skydda sig helt mot sjukdomar och att olyckor inträffar. En annan aspekt är att det ofta är svårare att teckna en bra försäkring senare i livet eller om man blivit sjuk.
Magnus Sjölander anser att man som egenföretagare bör överväga att teckna en privat vårdförsäkring.
– Det psykiska och fysiska lidandet är en sak vid sjukdom. För egenföretagaren kan den ekonomiska biten vara allvarligare än för en anställd. Verksamheten kan vara befogat hotad om man måste vänta uppåt ett halvår på vård som vid exempelvis diskbråck. Ett fullgott försäkringsskydd kan vara den faktor som gör att företaget överlever i en sån situation.
– Man bör också ha ett skydd för själva verksamheten med en småföretagarförsäkring. Man kan ta kontakt med försäkringsbolag och presentera vilka skydd man är intresserad av.
Text: Johan Boström
2020-12-10
Egenföretagare med aktiebolag kan teckna hängavtal med Unionen och därmed få samma försäkringsskydd som ett kollektivavtal ger. Med enskild firma kan man teckna ett paket med olycksfallsförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring, diagnosförsäkring och sjukkapital. Har du familj kan du också lägga till försäkringar för dem.
Läs mer om möjligheten att teckna förmånliga försäkringar som medlem i Unionen Egenföretagare.