Fremia - Kollektivavtal för tjänstemän inom civilsamhället
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För mer utförlig info, läs mer i "Avtalsnytt"* och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 maj 2023 - 30 april 2025
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-04-30. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög
inflation
.
På avtalsområdet finns ett så kallat pottavtal med individgaranti . Inga förändringar har gjorts i löneavtalets konstruktion.
Det totala utrymmet för individuella lönehöjningar beräknas av summan av fasta kontanta löner för tjänstemän med: om lokal överenskommelse om annat inte träffas.
Under 2023 garanteras varje tjänsteman en löneökning om minst 250 kronor i månaden per den 1 maj 2023, och 220 kr i månaden per 1 maj 2024
För deltidsanställd ska beloppet nedsättas i proportion till vad deltiden utgör i procent av heltid.
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen den 1 maj 2023 ska lönen uppgå till
Efter lönerevisionen den 1 maj 2024 ska lönen uppgå till
För att uppnå tillämpligt lönebelopp används tjänstemannens bidrag till utrymmet. Om summan härav inte räcker för att uppnå lönebeloppet ska resterande del tillskjutas utom den tillgängliga ramen för lönehöjningar.
Angivna lägsta löner avser tjänsteman med heltidsanställning. Vid tillämpningen av dessa belopp för deltidsanställda gäller att beloppen ska omräknas i proportion till vad deltiden utgör i procent av heltid.
Med ”lön” avses här
Nivån på lägerersättningen kvarstår år 2023 på 607 kr, men nivån höjs till 626 kronor från och med den 1 maj 2024.
För tjänstemän helt avlönad med provision höjs det garanterat provisionsbelopp med 250 kronor 1 maj 2023 respektive 220 kronor 1 maj 2024.
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för deltidspension. Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till ITP / KTP-planen på ytterligare 0,2 procent den 1 april 2023 och 0,2 procent den 1 april 2024 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,6 procent vid avtalsperiodens utgång.
När IDEA gick ihop med KFO 1 januari 2021 blev konsekvensen att deltidspensionen avsätts 1 april medan lönerevisionen sker 1 maj.
Parterna kommer att följa utvecklingen i arbetsgrupperna, inom Fremia Tjänstemän inom näringslivet, för att eventuellt implementera resultatet på detta område.
Vad gäller för mig som har
klubb
på arbetsplatsen
För dig som har klubb , hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar
klubb
på arbetsplatsen
En egen Unionenklubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionen på 0770–870 870 alternativt ditt regionkontor .
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
Avtalet om medbestämmande och samverkan gäller tillsvidare och reglerar olika former och områden för anställda att tillsammans med arbetsgivaren bidra till arbetsplatsens utveckling.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Fremia som gäller från 1 januari 2023. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd , kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisation . Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Den 25/11 stänger rådgivningen 16.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.