Medieföretagen – Public service
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i "Avtalsnytt" nedan och i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 april 2025 - 31 mars 2027 och då gäller:
Unionen har tecknat ett nytt avtal om löner och allmänna anställningsvillkor som gäller på din arbetsplats. Genom avtalet får du som medlem en bra grund för fortsatt löneutveckling , arbetstidsförkortning införs och ny avsättning till flexpension/deltidspension. Förhandlingar genomfördes i ett tufft klimat och det krävdes varsel och hot om konflikt från Unionen och medling genom Medlingsinstitutet innan avtalet kunde tecknats.
Det nya avtalets totala värde, sett över avtalsperioden 2025-04-01 till och med 2027-03-31, är 6,4 procent.
Löneavtalet är ett så kallat processlöneavtal som tar fasta på att en lokal löneprocess ska genomföras. En viktig beståndsdel i processen är att lönesamtal ska hållas med varje medarbetare där den individuella prestationen ska diskuteras. De siffror som anger löneutrymmet i avtalet ska användas först om parterna lokalt inte kommer överens om en löneökningsnivå för företaget.
Om lokala parter inte blir överens i den lokala förhandlingen ska ett minsta löneökningsutrymme samt revisionsdatum för Unionens medlemmar vara:
Lägsta löneökning
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd medarbetare uppgå till lägst:
21 810 kronor fr.o.m. 2025-04-01
22 356 kronor fr.o.m. 2026-04-01
För medarbetare med ett års sammanhängande anställningstid ska månadslönen för heltidstjänst för motsvarande perioder som ovan uppgå till lägst 23 459 kr respektive 24 046 kr.
Överenskommelse om arbetstidsförkortning har träffats på avtalsområdet. För 2026 innebär det att alla tjänstemän får en (1) ledig dag/kalenderår. Lokala parter kan komma överens om förläggning av dagen. Om ingen överenskommelse träffas bestämmer arbetsgivaren om det blir en hel dag ledigt eller två (2) halvdagar i anslutning till veckoslut/annan ledig dag. Arbetstidsförkortningen motsvarar ett värde om 0,5 procentenheter, vilket belastar avtalsvärdet genom att löneökningsutrymmet reduceras med detta belopp.
Under avtalsperioden gör arbetsgivaren kompletterande avsättningar på 0,2 procent för 2025 och ytterligare 0,2 procent för 2026 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar till flexpension blir därmed 1,7 procent vid avtalsperiodens utgång.
Avräkningsperiod
Parterna
är överens om att den i avtalet angivna genomsnittliga veckoarbetstiden för de med produktionsarbetstid numera ska avräknas per 6 månadersperiod istället för per kvartal.
Kvälls- och/eller nattjänstgöring
Parterna är överens om att arbetsgivaren får förlägga kvälls- och/eller nattjänstgöring (tid som infaller kl. 19.00 till 06.00) 12 eller 13 gånger per fyraveckorsperiod.
Vidare är parterna överens om att arbetsgivaren, för vissa medarbetare och där verksamheten kräver, efter lokal överenskommelse får förlägga kvälls- och/eller nattjänstgöring 14 till 16 gånger per fyraveckorsperiod.
Medarbetare som omfattas av dessa bestämmelser ska ha 34,5 timmars veckoarbetstid i genomsnitt per vecka.
Övertidsersättning för deltidsanställda
Parterna är överens om att deltidsanställda som arbetar övertid ska ha rätt till samma övertidsersättning som heltidsanställda som arbetar övertid.
Övrigt
Parterna är överens om att avvakta och beakta den inom industrin partsgemensamma arbetsgruppen i frågan om rätten till årlig betald semester i förhållande till EU-rätten.
Nedan gäller tidigare avtalsperioden.
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-03-31. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation .
Löneavtalet är ett pottavtal med en utvecklad löneprocess som säkerställer både fackligt och individuellt inflytande. Avtalet innehåller en lönepott som beräknas utifrån medlemmarnas sammanlagda lönesumma och fördelas vid en lokal lönerevision . Potten säger inget om hur stor den individuella löneökningen ska vara utan fördelningen av löneutrymmet sker genom förhandlingar mellan företaget och klubben. En viktig del i löneprocessen är att lönesamtal ska hållas med alla medarbetare. I samtalet ska den individuella prestation i förhållande till företagets lönekriterier diskuteras.
Löneökningsutrymmet för Unionens medlemmar är 7,2 procent för hela avtalsperioden och delas upp två lönerevisionstillfällen.
De medarbetare som får låg eller ingen lönehöjning alls har rätt att få en individuell åtgärdsplan . Åtgärdsplanen ska vara skriftlig och upprättas gemensamt av chef och medarbetare. Åtgärderna ska syfta till att medarbetaren framgent ska kunna ges förutsättningar till en bättre löneutveckling .
Lägsta månadslöner
I avtalsrörelsen 2023 har en särskild satsning gjorts för att höja avtalets lägsta löner. Det har resulterat i att de lägsta lönerna 2023 höjs med 1350 kr och 2024 med 3,1 %. Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd medarbetare uppgå till lägst:
För heltidsanställd medarbetare med ett års sammanhängande anställning ska månadslönen efter lönerevisionen uppgå till lägst:
Överenskommelse har träffats om ytterligare avsättningar till flexpension. Det innebär att arbetsgivaren ska öka den kompletterande avsättning till ITP med 0,2 procent från och med 1 april 2024. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 1,3 procent vid avtalsperiodens utgång.
Vad gäller för mig som har
klubb
på arbetsplatsen
För dig som har klubb , hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd , kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Avvikande öppettider:
30/4 Stänger telefonen kl.15.00
1/5 Stänger telefonen kl.15.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.