Livsmedelsföretagen - Tjänstemannaavtalet
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För mer utförlig info, se "Avtalsnytt" nedan och respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 april 2023 - 31 mars 2025 och då gäller:
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under 24 månader fram till och med 2025-03-31. Avtalet ger en väl avvägd löneökningsnivå utifrån tuffa förutsättningar för förhandlingarna med svårt ekonomiskt läge och hög inflation .
Löneavtalet på avtalsområdet är ett processlöneavtal med stupstock . Det innebär att i de fall de lokala parterna trots intensionerna i avtalet inte kan enas om lönerna för avtalsperioden, ökas lönesumman för medlemmar i Unionen vid företaget som omfattas av lönerevisionen efter den årliga revisionen med de löneökningar som följer nedan.
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
Lägsta löneökning och individgaranti
Om de lokala parterna inte kommer överens om annat, ska lägsta löneökning vara:
Lägsta månadslöner
Efter lönerevisionen ska månadslönen för heltidsanställd tjänsteman som fyllt 18 år uppgå till lägst:
Underrubriker i avtalet
Det har införts underrubriker i avtalets § 3 för att göra avtalet mer lättillgängligt.
Tidsfrist för påkallande av central
löneförhandling
I avtalets § 4 Mom 4:1 har även införts en tidsfrist för påkallande av central löneförhandling för att göra det tydligt. Tidsfristen för att påkalla central löneförhandling är 14 dagar. Även en upplysning i förhandlingsordningen har införts för att göra det tydligt att det nu finns en tidsfrist angiven i avtalstexten.
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension (deltidspension). Under avtalsperioden gör arbetsgivaren en kompletterande avsättning till ITP på ytterligare 0,2 procent för 2023 samt 0,2 procent för 2024 till individens tjänstepension. Det nya sammanlagda värdet av individens kompletterande avsättningar blir därmed 2,6 procent vid avtalsperiodens utgång.
Två nya stycken har införts i bilagan ”Arbetsmiljö – lokalt arbete” för att även perspektivet organisatorisk och social arbetsmiljö ska framgå av avtalet. Parterna är överens om att de nya styckena inte innebär en dubbelreglering, utan att det vid eventuella avvikelser eller överträdelser av gällande lagstiftning om organisatorisk och social arbetsmiljö ska detta hanteras enligt gällande lagstiftning.
Parterna
kommer tillsätta en arbetsgrupp vars syfte är att se över lönebildningsavtalets skrivning om
osakliga löneskillnader
mellan kvinnor och män utifrån ett genusperspektiv.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har
klubb
, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Rörande löneförhandlingarna har du som individ rätt till
lönesamtal
, inflytande och insyn i din
lönesättning
, men det är klubben som övergripande förhandlar om lönerna och säkerställer att utfallet blir rätt och att processen fungerar som den ska. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen- klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet. Om arbetsgivaren vill träffa överenskommelse om ett annat lönerevisionsdatum eller en lägre löneökningsnivå för Unionens medlemmar än löneavtalets stupstock behöver arbetsgivaren begära förhandling med Unionens regionkontor .
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionen på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor .
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
Detta gäller för dig som tjänsteman på avtalsområdet kring arbetstid.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd , kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Helgfri vardag 09.00-17.00
Den 25/11 stänger rådgivningen 16.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.