Chef: 5 enkla tips för att stressa lagom
5 smarta tips för att stressa lagom från Unionens chefsexperter.
5 smarta tips för att stressa lagom från Unionens chefsexperter.
Publicerad 08 juli 2021
Kanske undrar du vad du bör tänka på inför höstens lönesamtal ? Eller hur du ska hänga med i digitaliseringen? Eller något helt annat. Här och nu får du 5 smarta tips för att stressa lagom. Antingen du är chef eller har en chef kan detta vara bra att tänka på…
Att vara chef i dag är inte som förr. Allting blir mer komplext och globalt. Chefer pratar inte längre om ’change’ utan om ’transformation’, med andra ord att det handlar om stora och omvälvande förändringar på företag.
Då det sannolikt kommer bli alltfler omorganisationer och förändringar så jag tror att man som chef behöver vara inställd på att vi är i en ständig förändring och att kunna leva med att omvärlden är osäker och ambivalent. Man pratar om ett så kallat resilient ledarskap, att kunna vara ’lugn i stormen’, att kunna hantera en stressad situation och att man har förmågan att återhämta sig efter en påfrestning. Det handlar också om att stärka sin resiliens för att öka beredskapen inför motgångar och påfrestningar.
“Det jag har sett under de senaste åren är att många sover allt mindre, så ett recept som jag tror på är att som utvilad blir man mindre stressad”, säger Jaana Lindström.
För att stressa lagom handlar det också om tidsplanering och prioriteringar. Det kan vara viktigt att boka in egen tid med sig själv till exempel en gång i veckan för att kunna se över vad som behövs göras, prioriteras och förberedas. Ja till och med boka en kick-off med sig själv. Här behöver man också få koll på sitt eget beteende, vara klar över sina värderingar och prioriteringar, hålla vad man lovar mot sig själv och vara medveten om vad man gör under sina 24 timmar.
“Jag tror på helheten, så det är inte bara vad man gör med sin tid på jobbet, utan också vad man gör med sin FRI-tid”, säger Jaana Lindström.
Dessutom så behöver man också kunna delegera som chef, något som de flesta chefer behöver träna på. Framgång nås genom andra och ledare behöver kunna leda genom team och samverkan . Vi kommer också se en ökad andel virtuella team som ska ledas vilket förutsätter tvärfunktionella samarbeten och självledarskap hos medarbetarna.
Då kan det också vara bra att utbilda sig i och träna på ett Coachande förhållningssätt för att göra sina medarbetare mer självgående. Självgående medarbetare kan i sin tur göra att chefen behöver stressa mindre.
“På Unionen erbjuder vi en utbildningsdag i Coachande förhållningssätt för chefer”, säger Jaana Lindström.
Något som stressar en del chefer är att man leder på distans och har sina medarbetare i olika regioner/länder/kontinenter och olika kulturer. Vi behöver också anpassa oss till det digitala ledarskapet, globalisering 2.0, hantera allt snabbare cykler och anpassa organisationen till nya strategier så då blir det extra viktigt med en tydlig kommunikation så att alla kan ta ansvar för sina delar så att det blir färre brandkårsutryckningar. Se till att tydliggöra roller, ansvar och arbetsuppgifter.
Det är viktigt att ta reda på vad som stressar en, vad som händer med kropp och knopp och att få verktyg att kunna hantera stressen när det händer. Träna på uppgifter som stressar. Om du till exempel är stressad över att behöva hålla svåra samtal, alltså att prata om saker som alkoholberoende eller att säga upp någon, kan du behöva både utbildning, träning och förberedelser för att känna dig lugnare inför samtalen. Under dessa samtal behöver du som chef också kunna visa vänlighet, ett autentiskt ledarskap, att du är mån om dina medarbetare och att bygga på relationerna.
Och reflektera gärna över VARFÖR du är chef, vill vara chef och vad ditt uppdrag faktiskt består av.
“När det blir stressigt så kan det kännas lättare om man vet ens värde och vad ledarskapet ska leda till”, säger Jaana Lindström.