När Sen Kanner möter upp har hon, som ordförande, just hållit i ett av många medlemsmöten. Tiden efter det chockartade beskedet var som att befinna sig i limbo, berättar hon.
- De flesta på Klarna är omotiverade. Det finns så mycket osäkerhet kring den nya organisationen. Alla känner sig nervösa oavsett om de förlorar jobbet eller inte.
Plingade i gruppchatten
29-åringen hade precis tagit ut lite ledighet för att ordna med flytten från lägenheten i Vårby till det nya hemmet i Åkersberga när jobbets gruppchatt började plinga. Ledningen hade något viktigt att berätta.
– Alla började spekulera i vad det kunde handla om. Men ingen var i närheten, säger hon.
Kort efteråt uppmanades anställda att skriva under på ett "avgångserbjudande", alltså ett utköp, inklusive hon själv.
Allt skedde utan att klubben fått någon information och möjlighet att förhandla. Men större förändringar, som varsel, ska tas upp och förhandlas med de anställdas fackliga organisationer, för att se till att det går rätt till.
Läs mer: Om varsel och uppsägning - så går det till
Det var därför Unionen i början av sommaren lämnade in en
förhandlingsframställan
om brott mot MBL, lagen om medbestämmande i arbetslivet. Förhandlingarna ajournerades under sommaren och återupptogs nyligen. Under tiden hade företaget hunnit bryta mot MBL igen, som Unionens medlemstidning Kollega rapporterat.
Då i somras, när allt hände så plötsligt, då var det bara att lämna flyttkartongerna för Sen Kanner, och åka till jobbet igen.
– Vi satt till midnatt och försökte samla så mycket kunskap och information som möjligt om våra rättigheter, som vi kunde förmedla till våra kollegor.
Nu, tre månader senare, börjar mycket återgå till det normala på Klarna, men många känner sig omotiverade och förtroendet för företaget har sjunkit, berättar Sen Kanner. Många har också valt att självmant lämna företaget, säger hon.
Modet att ta ett uppdrag
När Sen Kanner kom till Sverige 2018 från det varma hemlandet Israel lockade det svalare klimatet, nyfunna vänner och lägre levnadskostnader. På att göra-listan fanns två saker; hon skulle skaffa sig ett jobb inom teknikbranschen och sedan gå med i facket. Det senare hade hennes svenska kompisar propsat på.
– Det här är en bra historia. När klubben startades på Klarna behövdes förtroendevalda, men få nominerade sig själva. På ren impuls räckte jag upp handen och sa mitt eget namn. Så här i efterhand förstod jag inte vad jag gav mig in på, men jag är glad att jag gjorde det.
På kort tid, och förstås med stöd från Unionens rådgivare och ombudsmän, har Sen Kanner lärt sig mer om svensk arbetsrätt än vad många gör under ett helt arbetsliv.
– Det är kul att lära sig och att få vara en del av en
klubb
som gör skillnad. Facket är viktigt och det tror jag att mina kollegor har insett nu. När de kommer ut på nästa arbetsplats har de den insikten med sig.
Vad som händer framöver är oklart, men Sen Kanner känner ändå viss framförsikt, och tror att förhandlingarna kan avslutas med konstruktiva resultat.
– Jag hoppas att vi kan samarbeta på ett mer produktivt sätt i framtiden och undvika den här typen av konflikter, avslutar hon.