Vad gör en
ombudsman
egentligen? Ibland får Perla Touma förklara vad hennes jobb innebär.
- Jag tycker det är kul att stötta och hjälpa både medlemmar, förtroendevalda och klubbar, säger hon.
Unionen har 18 regioner från Norrbotten i norr till Sydväst i söder. I region Stockholm – som är den största regionen sett till antalet medlemmar – jobbar Perla Touma som ombudsman . Och det är fullt upp med att stötta och hjälpa både medlemmar, förtroendevalda och klubbar.
- Jag tycker det är jättekul att jobba i Unionen och jag är stolt över att jobba här, bidra med mina kunskaper samt utveckla mig själv. Vårt arbete är att driva och ta tillvara medlemmarnas intressen och frågor. Vi möter olika medlemmar i olika unika situationer varje dag när de behöver vår hjälp, stöd och rådgivning utifrån sina behov. Vi hjälper till med hur de på bästa sätt kan gå vidare från sin situation som de har hamnat i på jobbet.
Perla är jurist i botten och har jobbat tidigare med arbetsrätt och arbetade några år som jurist innan hon kom till Unionen. Den yrkesmässiga bakgrunden ser väldigt olika ut bland ombudsmän och det ger tillsammans en styrka med bred kompetens och erfarenhet. Och Perla känner att hon absolut har stor användning för sina tidigare yrkeserfarenheter i sin roll som regional ombudsman .
- När vi hjälper medlemmar har jag stor nytta av mina tidigare erfarenheter för det hjälper mig att tänka, tolka, strukturera, analysera och hantera olika frågor och situationer bättre. Det finns med i bagaget hela tiden.
I region Stockholm finns nästan 200 000 yrkesverksamma medlemmar och det betyder att det inte är någon brist på arbetsuppgifter. Olika regioner delar upp arbetet på olika sätt och i Stockholm är ombudsmännen uppdelade utifrån branscher. Perla har extra fokus på avtalen inom Transport-sektorn. Även om mycket generellt fungerar bra på svensk arbetsmarknad finns ett stort behov av Perlas och hennes kollegors yrkesroll.
Och det är inte bara avtal, lagar och paragrafer att hålla koll på som ombudsman . Det hjälper att ha vissa personliga egenskaper som extra superkraft.
- Ibland kan man hamna i trånga lägen i exempelvis en förhandling och då gäller det att vara lugn, lyhörd, tålmodig och kreativ eftersom våra medlemmars bästa alltid är i fokus. Jag försöker alltid göra mitt bästa med min erfarenhet och kompetens för att hitta rätt hjälp i deras situation.
Utöver att hjälpa medlemmar som har hamnat i kläm lägger Perla också sin tid på att stötta förtroendevalda (medlemmar med fackligt uppdrag på sin arbetsplats) och klubbar i regionen. Det kan handla om exempelvis extra stöd inför medlemsmöten, utbildningar eller inför en kommande förhandling med arbetsgivaren.
Hur är balansen för dig mellan arbetsliv och privatliv?
- Vi har en bra arbetsmiljö och jag tycker jag har en bra balans. Försöker se till att arbetsliv och privatliv inte påverkar varandra. Jag gillar att simma och lyssna på musik på fritiden och det hjälper mig att få återhämtning och nya tankar och ny energi.
Och Perla känner att hon verkligen har hamnat på rätt spår.
- Jag har hela tiden drömt om att få hjälpa och stötta människor i svåra situationer. Jag får mycket energi och glädje när jag hjälper våra medlemmar och får tillbaka responsen att de är nöjda. Man ger energi och får energi tillbaka.