Under torsdagen beslutade kongressen om en ny lönepolitisk plattform för Unionen. Senast den lönepolitiska plattformen reviderades var 2015. Vi pratade med förbundsstyrelsens Kenneth Lund och Theres Sysimetsä kring vad som är nytt i plattformen och varför den är viktig.
Den lönepolitiska plattformen tydliggör vilka principer och värderingar som förbundet tycker är extra viktigt när det gäller
lönebildning
,
lönesättning
, medlemmarnas inflytande över lönen och olika anställningsformer. Tillsammans med de politiska plattformarna för arbetsmiljö, jämställdhet- och mångfald samt kompetens, sätter dokumentet ramarna för Unionens långsiktiga politik och inriktning.
– Eftersom plattformen ska hålla över tid är den på en övergripande nivå, men den ger en klar bild över hur vi ser på lön och
lönesättning
både centralt och lokalt och fungerar som ett stöd för medlemmar, förtroendevalda och anställda. Det kan handla om hur vi agerar i centrala och lokala löneförhandlingar eller som stöd för en bra
löneutveckling
hos medlemmar som kompetensutvecklar sig eller tar på sig mer avancerade arbetsuppgifter, säger Kenneth Lund.
Löneplattformen gäller fram till nästa
kongress
, men inriktningen för Unionens plattformar är att de förnyas varannan
kongress
.
– Det har varit en omfattande process att ta fram förslaget, med dialogmöte, remissrunda och diskussioner i förbundsstyrelsen för att samla in synpunkter, säger Kenneth.
En slutversion av den lönepolitiska plattformen tas nu fram och kommer att publiceras på unionen.se inom den närmaste tiden.
TCO:s ordförande Therese Svanström gästade Unionens kongress och pratade om hur viktigt det är att vi både som organisation och som individer arbetar för att värna demokratin.
Vår uppgift är att värna demokratin
”Det finns inget viktigare just nu än att engagera sig i demokratiskt arbete”, slog Therese fast när hon talade inför Unionens
kongress
under torsdagen den 12 oktober. Talet handlade till stor del om de hot demokratin står inför, även här i Sverige.
– Vi som är vana vid frihet och demokrati möts nu av lagförslag som vi för några år sedan inte trodde var möjliga. Som begränsar människor från att vara fria, att göra sina livsval. Att forma sina egna liv, sa Therese.
Lätt att ta demokratin för givet
För två år sedan firade vi 100 år av demokrati i Sverige. Kanske är det lätt att ta demokratin för givet när vi haft den så länge. Men det är viktigt att komma ihåg att demokratin inte plötsligt monteras ned över en dag. Utan förändringarna sker sakta men säkert, beslut för beslut. Therese berättade hur hon nyligen hade samtalat med fackliga kollegor i Polen och Ungern som bekräftade att de inte heller hade kunnat föreställa sig den utvecklingen vi ser där idag.
– Därför måste vi vara vaksamma på när vi rör oss i fel riktning. Som tar oss bort från det toleranta och inkluderande samhälle som vi vill se, som vi är vana att se.
Missnöjet gror i osäkerheten
Samtalet fortsatte handla om att vi lever i en tid av stor osäkerhet och omställning, och vad det gör med oss människor. Att det är lätt att luta sig mot det man känner till och är välbekant med i stället för att orka leva i ovisshet och osäkerhet. I det skapas utrymme för krafter som vill att vi ska sluta oss och vara mindre öppna än vad vi varit som land och nation tidigare.
– Vi måste höja våra röster. Även om det är svårt och ibland känns jobbigt måste vi orka det. För det finns livsluft i missnöjet och rädslan. Vi får inte göda vår största fiende; hopplösheten.
Vi måste höja våra röster. Även om det är svårt och ibland känns jobbigt måste vi orka det.
Fackföreningarnas viktiga roll
TCO
har ända sedan grundandet haft som uppgift att värna demokratin. Therese berättar att frågan prioriteras extra högt just nu, eftersom att man, tyvärr, ser att det är nödvändigt. Hon underströk fackföreningarnas viktiga roll i att bidra till förändring:
– Vi kan ställa krav på arbetsgivare, på politiken, på det politiska samtalet. Vi kan komma med förslag och konstruktiva lösningar för att förändring ska kännas positiv. Vi kan visa en annan väg än polarisering och populism, och att den är möjlig.
Vi kan ställa krav på arbetsgivare, på politiken, på det politiska samtalet. Vi kan visa en annan väg än polarisering och populism.
Therese konstaterar att det än så länge är lite tomt på barrikaderna, även om vi inte är helt ensamma. Men att vi i fackföreningsrörelsen är en viktig del av demokratins ryggrad och att vi måste stå stadigt med en tydlig och klar röst.
– Ni och vi behövs för tron på framtiden. Annars passiviseras människor. Samtiden slits isär. Då får vi inte den förbättring av samhället och arbetslivet som vi vill se. Vår uppgift nu är att med vår samlade styrka visa att det finns en annan väg och en annan berättelse.