Från ingenjör till arkitekt vid 40: "Lyx att få studera."
Att hoppa på en femårig utbildning i 40-årsåldern var inget Jane Tufvesson tvekade inför. Inte när hon väl hittade sin livsdröm. "Dessutom är det rena föryngringskuren att umgås med 20-plussare", säger hon.
Jane Tufvesson har nu i 40-årsåldern börjat läsa till arkitekt, och säger att det är fantastiskt rolig att studera.
– Dels är det rena föryngringskuren att umgås med 20-plussare hela dagarna. Men också för att jag som ung student mest ville bocka av kurser, få godkänt och skaffa mig ett yrke, nu tycker jag det är lyxigt att jag får lära mig nya saker varje vecka, säger Jane Tufvesson.
Jane, 40 år från Lund, är redan högutbildad. Minst sagt. Hon är civilingenjör som har disputerat i medicinsk bildanalys. Men efter en utmattning 2017 började hon omvärdera livet och karriären. Hon startade eget företag som stilcoach och jobbade som det i några år innan hon tyckte att det blev lite ensamt. Då började hon arbeta 80 procent i forskargruppen på Lunds universitet igen, med ganska många administrativa uppgifter.
– Men när vår professor sa att han inte alls ville pensionera sig, han älskade ju att jobba, insåg jag att så kände inte jag.
Kom in på praktiskt prov
Hon började leka med tanken: Vad vill jag? Vad går jag igång på? Och insåg att hon tycker om att drömma kring och planera boenden. Allra helst skulle hon själv vilja rita hus.
– Jag blev riktigt förälskad i idén om att bli arkitekt.
Hon insåg dock att de gamla gymnasiebetygen inte räckte till. Och högskoleprovet hade hon inte skrivit på typ 20 år, så hennes enda chans att komma in på utbildningen var att klara arkitektprovet.
– Efter andra dagens prov kändes det inte alls bra. Men när jag fick tillbaka resultatet hade jag toppoäng. Kanske har jag nu för tiden lite högre krav på mig själv.
Har fått omställningsstudiestöd
Hösten 2023 började hon studera till arkitekt vid Lunds universitet – och lyckades få
omställningsstudiestöd
från och med vårterminen 2024.
– Egentligen kan man söka det först vid 40 för så här långa utbildningar, och då var jag 39. Men jag kontaktade CSN för att höra om jag kunde börja utbildningen och sedan söka studiestödet på vårterminen. Jag läste också hela lagen för att se att jag kunde få studiestödet trots att jag redan hade en forskarexamen, samt kollade med min
omställningsorganisation
så att arkitekt verkligen är en av de utbildningar som de anser gör mig mer attraktiv på arbetsmarknaden, vilket är ett krav för att få studiestödet. Sedan var det bara att lämna in ansökan och hoppas på det bästa.
Hade du fortsatt om du inte fått
omställningsstudiestöd
?
– Ja, systemet kommer säkert att förbättras, men just nu med de långa väntetiderna fungerar det framförallt för de redan privilegierade, där studierna inte står och faller med om man får studiestödet eller inte.
– Jag jobbar 20 procent, tar studielån, får lite bidrag från min
omställningsorganisation
och så har min man en bra inkomst. Allt löser sig. Även om det är svårare att förklara för 12-åringar än små barn varför vi inte kan åka utomlands på semestern som ”alla andra.”
Vände sin karriär 180 grader
Som vuxen kan man annars vara orolig för att det ska vara svårt att studera, ”tänk om jag har glömt hur man gör.” Hur tänker du där?
– Visst kan en 22-årings hjärna säkert vara snabbare på ett plan, men fördelen i den här åldern är att man har mer med sig i bagaget, vilket gör det lättare att sålla bland information och reflektera över uppgifter på olika sätt. Sedan har jag nu fördelen att jag inte behöver lära mig vara vuxen samtidigt som jag studerar. Studentlivet tar heller ingen tid och energi, jag kommer inte till skolan bakfull, skrattar Jane.
Visst har hon funderat på hur det kommer att kännas att vara 45 år och nybörjare i ett yrke när hon väl har tagit examen. Karriärmässigt kommer hon att ligga flera steg bakom många andra i samma ålder.
– Men jag är stolt över att jag vågat vända min
karriär
180 grader. För mig handlar det inte främst om status eller lön, utan om att må bra och vara stimulerad. Jag vill känna som den där professorn när det är dags; att jag har så roligt att jag inte vill gå i pension.
Janes tre studietips:
Följ din dröm. Om du pluggar något som du verkligen är intresserad av blir det lättare att lägga den extra tiden när det krävs.
Våga prioritera. Kolla upp vad som är obligatoriskt och vilka uppgifter du kan komplettera med senare, så att du har marginaler om du inte har tid att göra allt.
Släpp prestigen. Att plugga handlar inte om att visa vad man kan, utan om att lära sig nytt. Du lär dig mer genom att fråga.
Har du rätt inkomstförsäkring?
Som medlem i Unionen ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar. Den gäller även om du säger upp dig själv (efter karens). Gå rakryggad genom arbetslivet!
Framtidens kompetens: Vilka färdigheter behöver du år 2030?
Arbetsmarknaden är i förändring – och det går snabbt! Enligt World Economic Forum kommer hela 39 procent av våra färdigheter att vara passé inom bara fem år. Men ingen panik. Se det som en chans att utvecklas, vässa dina styrkor och rusta dig för framtidens möjligheter.
Snabba teknologiska framsteg, behovet av en grön omställning och ekonomiska utmaningar gör att vi alla behöver se över vår kompetens. Det menar World Economic Forum, WEC, i sin senaste rapport "Future of Jobs Report 2025".
Så vad ska man då satsa på? Här är vad WEC förutspår.
Tech-färdigheterna som boostar din karriär
Digitaliseringen rullar på i raketfart och tekniska färdigheter blir allt viktigare. Tänk AI, dataanalys och maskininlärning – framtidens jobbraketer! Som tjänsteman handlar det om att inte bara kunna använda dessa verktyg utan att förstå hur du kan ta smarta beslut med hjälp av data.
Rapporten lyfter roller som "dataanalytiker", "AI-specialist" och "digital transformationsexpert" som framtidens vinnare. Om du inte redan börjat utforska dessa områden är det kanske dags nu. Vem vet, en onlinekurs i AI kan vara det som skjutsar dig in i framtiden!
Kreativitet och teamwork – dina ess i rockärmen
Teknik i all ära, men det är de mänskliga färdigheterna som gör dig oersättlig. Din kreativitet, problemlösningsförmåga och ditt kritiska tänkande är ovärderliga i en värld där mycket automatiseras. Arbetsgivare vill ha talanger som kan tänka nytt och lösa komplexa utmaningar.
Och glöm inte mjuka färdigheter! Emotionell intelligens och samarbetsförmåga är mer eftertraktade än någonsin. De bästa teamen byggs av människor som kan förstå varandra, hantera olikheter och skapa en inkluderande arbetsmiljö.
Kärnkompetenser nu och i framtiden
Framtidens arbetsmarknad kommer att kräva en mix av tekniska och mänskliga färdigheter, och några av de viktigaste kärnkompetenserna (det som på engelska kallas core skills) är enligt rapporten:
Analytiskt tänkande och innovation: Förmågan att lösa komplexa problem och tänka nytt är avgörande.
Flexibilitet och resiliens: Världen är föränderlig, och de som snabbt kan anpassa sig är vinnarna.
Emotionell intelligens: Att förstå och hantera både sina egna och andras känslor är en superkraft i team och ledarskap.
Kritiskt tänkande och problemlösning: Fatta bättre beslut genom att analysera och utvärdera information.
Teknisk kompetens: Grunder i programmering, dataanalys och förståelse för tekniska system är snart lika självklara som att kunna hantera ett e-postprogram.
Skills på uppgång
Enligt rapporten finns det dessutom kompetenser som är extra heta just nu, och förväntas bli ännu viktigare framöver, som:
Grön teknologi och hållbarhet: Kompetens inom miljövänlig teknik är hett eftertraktad.
Kundupplevelse och design: Förmågan att skapa användarvänliga lösningar är en konkurrensfördel.
Cybersäkerhet: Med ökad digitalisering kommer också större behov av att skydda data och system.
Medarbetarhälsa och välbefinnande: Förståelse för hur man bygger en hälsosam arbetsmiljö blir en allt större konkurrensfördel.
Affärsutveckling och strategi: Strategisk kompetens och förmågan att identifiera nya affärsmöjligheter står högt på listan.
Livslångt lärande – din karriärs superkraft
Om det är något du ska ta med dig, är det att livslångt lärande är här för att stanna. Framtiden tillhör de som aldrig slutar lära sig. För oss
tjänstemän
betyder det att hela tiden uppdatera sig med nya färdigheter – och det finns massor av resurser att ta hjälp av. Tre tips för att lyckas:
Sätt upp mål för ditt lärande: Fråga din chef eller kollegor vilka färdigheter de tror blir viktiga och hur du kan utvecklas. Sätt sedan upp mål för ditt lärande. Små, tydliga mål hjälper dig att bygga momentum. Vad vill du kunna om ett år?
Se till att få det du behöver.
Kompetensutveckling
är inte bara ditt ansvar, arbetsgivaren har också en viktig roll. Prata med HR eller din chef om hur ni kan skapa en plan som gynnar både dig och företaget.
Skräddarsytt stöd. Glöm inte att du som medlem i Unionen även kan vända dig till TRR för rådgivning och ekonomiskt stöd. TRR erbjuder allt från karriärvägledning till hjälp med att finansiera utbildningar. Börja med ett samtal för att se hur de kan hjälpa dig att ta nästa steg!
Kan du bli medlem?
Vill du få mer att säga till om, på jobbet? Gå med rak rygg genom karriären med en trygg inkomst-försäkring? Vill du kunna ringa och bolla knepiga frågor om din arbetsmiljö och arbetsrätt med kompetenta rådgivare? Kolla här om du kan bli medlem i Unionen.