Minskad arbetstid genom hyvling
Så kallad hyvling av arbetstid innebär att både omfattningen av din anställning och din lön blir lägre. Hyvling räknas som en form av omplacering och är tillåtet när en arbetsgivare genomför en omorganisation.
Så kallad hyvling av arbetstid innebär att både omfattningen av din anställning och din lön blir lägre. Hyvling räknas som en form av omplacering och är tillåtet när en arbetsgivare genomför en omorganisation.
En arbetsgivare måste följa vissa regler enligt lag och kollektivavtal vid en omorganisation och blanda in de fackliga organisationerna och fatta beslut i en viss ordning. Det är när bemanningen av organisationen ses över som hyvling kan bli aktuellt. Istället för att omplacera anställda till andra tjänster eller säga upp anställda på grund av arbetsbrist kan arbetsgivaren erbjuda vissa anställda att deras tjänster hyvlas.
En hyvling innebär att sysselsättningsgraden i din anställning sänks och att även din lön sänks i motsvarande mån. Efter hyvlingen kommer du därmed jobba mindre och få mindre betalt än tidigare.
Om du skulle få ett erbjudande om hyvling utan att en förhandling har skett – ta kontakt med Unionen.
Hyvling ses som en form av omplacering och enligt lag måste arbetsgivaren följa en särskild turordning för vilka tjänster som kan erbjudas hyvling. Turordningen gäller anställda med lika arbetsuppgifter på samma driftsenhet. Reglerna för turordning vid hyvling är i grunden desamma som för turordning vid uppsägning. Det innebär att anställda med längre anställningstid ska, om möjligt, erbjudas en anställning med högre sysselsättningsgrad än anställda som har en kortare anställningstid.
I och med att hyvlingen betraktas som en sorts omplacering behöver du ta ställning till om du accepterar erbjudandet om att din anställning hyvlas eller inte. Om du accepterar ett erbjudande om hyvling så har du rätt till viss omställningstid, med bibehållen sysselsättningsgrad och anställningsförmåner.
Om du inte accepterar ett erbjudande om hyvling så finns det risk att du sägs upp på grund av arbetsbrist .
Helgfri vardag 09.00-17.00
Den 23, 27 och 30 december så stänger rådgivningen klockan 15.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen. Om det finns fackliga ombud på din arbetsplats kan du fråga dem.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.