Framtidens kompetens: Vilka färdigheter behöver du år 2030?
Arbetsmarknaden är i förändring – och det går snabbt! Enligt World Economic Forum kommer hela 39 procent av våra färdigheter att vara passé inom bara fem år. Men ingen panik. Se det som en chans att utvecklas, vässa dina styrkor och rusta dig för framtidens möjligheter.
Snabba teknologiska framsteg, behovet av en grön omställning och ekonomiska utmaningar gör att vi alla behöver se över vår kompetens. Det menar World Economic Forum, WEC, i sin senaste rapport "Future of Jobs Report 2025".
Så vad ska man då satsa på? Här är vad WEC förutspår.
Tech-färdigheterna som boostar din karriär
Digitaliseringen rullar på i raketfart och tekniska färdigheter blir allt viktigare. Tänk AI, dataanalys och maskininlärning – framtidens jobbraketer! Som tjänsteman handlar det om att inte bara kunna använda dessa verktyg utan att förstå hur du kan ta smarta beslut med hjälp av data.
Rapporten lyfter roller som "dataanalytiker", "AI-specialist" och "digital transformationsexpert" som framtidens vinnare. Om du inte redan börjat utforska dessa områden är det kanske dags nu. Vem vet, en onlinekurs i AI kan vara det som skjutsar dig in i framtiden!
Kreativitet och teamwork – dina ess i rockärmen
Teknik i all ära, men det är de mänskliga färdigheterna som gör dig oersättlig. Din kreativitet, problemlösningsförmåga och ditt kritiska tänkande är ovärderliga i en värld där mycket automatiseras. Arbetsgivare vill ha talanger som kan tänka nytt och lösa komplexa utmaningar.
Och glöm inte mjuka färdigheter! Emotionell intelligens och samarbetsförmåga är mer eftertraktade än någonsin. De bästa teamen byggs av människor som kan förstå varandra, hantera olikheter och skapa en inkluderande arbetsmiljö.
Kärnkompetenser nu och i framtiden
Framtidens arbetsmarknad kommer att kräva en mix av tekniska och mänskliga färdigheter, och några av de viktigaste kärnkompetenserna (det som på engelska kallas core skills) är enligt rapporten:
Analytiskt tänkande och innovation: Förmågan att lösa komplexa problem och tänka nytt är avgörande.
Flexibilitet och resiliens: Världen är föränderlig, och de som snabbt kan anpassa sig är vinnarna.
Emotionell intelligens: Att förstå och hantera både sina egna och andras känslor är en superkraft i team och ledarskap.
Kritiskt tänkande och problemlösning: Fatta bättre beslut genom att analysera och utvärdera information.
Teknisk kompetens: Grunder i programmering, dataanalys och förståelse för tekniska system är snart lika självklara som att kunna hantera ett e-postprogram.
Skills på uppgång
Enligt rapporten finns det dessutom kompetenser som är extra heta just nu, och förväntas bli ännu viktigare framöver, som:
Grön teknologi och hållbarhet: Kompetens inom miljövänlig teknik är hett eftertraktad.
Kundupplevelse och design: Förmågan att skapa användarvänliga lösningar är en konkurrensfördel.
Cybersäkerhet: Med ökad digitalisering kommer också större behov av att skydda data och system.
Medarbetarhälsa och välbefinnande: Förståelse för hur man bygger en hälsosam arbetsmiljö blir en allt större konkurrensfördel.
Affärsutveckling och strategi: Strategisk kompetens och förmågan att identifiera nya affärsmöjligheter står högt på listan.
Livslångt lärande – din karriärs superkraft
Om det är något du ska ta med dig, är det att livslångt lärande är här för att stanna. Framtiden tillhör de som aldrig slutar lära sig. För oss
tjänstemän
betyder det att hela tiden uppdatera sig med nya färdigheter – och det finns massor av resurser att ta hjälp av. Tre tips för att lyckas:
Sätt upp mål för ditt lärande: Fråga din chef eller kollegor vilka färdigheter de tror blir viktiga och hur du kan utvecklas. Sätt sedan upp mål för ditt lärande. Små, tydliga mål hjälper dig att bygga momentum. Vad vill du kunna om ett år?
Se till att få det du behöver.
Kompetensutveckling
är inte bara ditt ansvar, arbetsgivaren har också en viktig roll. Prata med HR eller din chef om hur ni kan skapa en plan som gynnar både dig och företaget.
Skräddarsytt stöd. Glöm inte att du som medlem i Unionen även kan vända dig till TRR för rådgivning och ekonomiskt stöd. TRR erbjuder allt från karriärvägledning till hjälp med att finansiera utbildningar. Börja med ett samtal för att se hur de kan hjälpa dig att ta nästa steg!
Kan du bli medlem?
Vill du få mer att säga till om, på jobbet? Gå med rak rygg genom karriären med en trygg inkomst-försäkring? Vill du kunna ringa och bolla knepiga frågor om din arbetsmiljö och arbetsrätt med kompetenta rådgivare? Kolla här om du kan bli medlem i Unionen.
Många drömmer om en nystart men tvekar inför att byta jobb efter 50. Tänk om det inte känns rätt. Och är min erfarenhet verkligen efterfrågad? Svaret är ja! Med mod och rätt inställning kan du landa drömjobbet och bevisa att karriären bara blir bättre med åren.
Så du funderar på att byta jobb? Och det efter att ha passerat den magiska 50-gränsen. Grattis – du är en trendsättare! I en tid när arbetslivet förlängs och erfarenhet värderas högt har du ett ess i rockärmen: decennier av kunskap, livserfarenhet och en skarp blick för vad som verkligen fungerar. Ändå tvekar många.
– Man vet vad man har, men inte vad man får. Många stannar kvar i tryggheten, säger karriärcoachen Charlotte Hågård. En del börjar också ifrågasätta sig själva och tänker: "Är min kompetens verkligen efterfrågad?" Och visst, ålderism finns. Men det är inget skäl att låta oron styra.
– Jag brukar säga att det största hindret för att hitta ett nytt jobb är du själv och de mentala hinder du skapar i ditt eget huvud, säger Charlotte.
Samtidigt är det viktigt att vara realistisk. Ett nytt jobb landar inte i knät på en månad eller två, och det kräver att du har en tydlig plan.
– Många vill ha en förändring, men är inte riktigt säkra på vad de vill göra eller vad som krävs för att komma dit, tillägger hon.
Inåt–utåt–framåt-modellen
Charlotte Hågård har utvecklat en modell som hon kallar ”inåt-utåt-framåt”:
Inåt: Gör en självinventering
Vad är du bra på? Vad tycker du är roligt och vilka delar i jobbet är intressanta? Vilka är dina drivkrafter och värderingar? Vilka färdigheter, kunskaper och erfarenheter har du skaffat dig genom åren? Och när i arbetslivet har du haft som roligast? Berodde det på arbetsuppgifterna, kollegorna eller något annat?
Utåt: Utforska dina möjligheter
Fundera på vilka arbetsuppgifter och arbetsmiljöer som lockar dig. Vill du fortsätta som chef, eller är du sugen på något annat?
– Ett bra tips är att prata med två typer av personer. Dels de som redan jobbar med det du vill göra – fråga hur de kom dit och vad jobbet innebär. Och dels de som redan vågat göra en förändring. Deras erfarenheter och energi kan inspirera och ge dig mod att våga själv.
Framåt: Planera ditt nästa steg
Var stolt över det du har åstadkommit och tänk aldrig att din ålder är en nackdel. Arbetsmarknaden behöver erfarna, kunniga och engagerade medarbetare. Sträck på dig, sätt nya spännande mål och ta kontroll över din
karriär
– det är aldrig för sent för en nystart!
Ja, var stolt över det du har åstadkommit och tänk inte att din ålder är en nackdel. Arbetsmarknaden behöver erfarna, kunniga och engagerade medarbetare. Så sträck på dig, ta kontrollen över din
karriär
och visa att det aldrig är för sent för en nystart!
Så imponerar du och landar drömjobbet efter 50
Varje arbetsplats som tänker långsiktigt söker någon som dig – en erfaren och trygg medarbetare som kan hålla huvudet kallt och bidra med både kompetens och perspektiv. Men det kräver att du visar dig från din bästa sida:
Fräscha upp ditt CV
– Skriv en tydlig och intresseväckande yrkesrubrik. Lyft fram dina styrkor utan att fastna i det förflutna – undvik att börja med ”jag har 35 års erfarenhet av...” eftersom rekryteraren kanske är 28 år och tycker att du därmed låter som hens morsa, tipsar Charlotte Hågård.
Använd istället ett språk som fokuserar på resultat: "Ledde ett projekt som ökade försäljningen med 20%.”
Och glöm inte att inkludera nyckelord från jobbannonser. Många arbetsgivare använder idag digitala system för att sortera ansökningar.
Piffa upp din Linkedin-profil
Din profil är din digitala arena. Se till att den är uppdaterad med en energigivande bild och en engagerande sammanfattning.
– Du behöver inte beskriva allt du har gjort. Utan lyft upp det som är relevant för ditt nya karriärmål, säger Charlotte Hågård.
Be också tidigare kollegor att skriva rekommendationer. De är värdefulla bevis på din kompetens
Visa att du hänger med
En vanlig fördom mot äldre arbetssökande är att de inte är tekniskt kunniga eller uppdaterade. Krossa den myten genom att:
Gå kurser eller ta certifieringar inom ditt område.
Delta i diskussioner och dela relevant innehåll på LinkedIn.
Visa att du är nyfiken och öppen för att lära dig nytt.
Se mer från Charlotte Hågård
Se Charlotte Hågårds föreläsningar på Unionen Play. De ger dig verktyg och kunskap om hur du kan skapa bättre förutsättningar när du söker jobb, vill utvecklas och få tips på hur du kan använda sociala medier i ditt nätverkande.