Ensamarbete
Vissa miljöer och arbeten är extra riskfyllda. Om du jobbar ensam är det dessutom svårare att kalla på hjälp. Därför ska ensamarbete riskbedömas för att förhindra ohälsa och olyckor. Vissa gånger är ensamarbete inte tillåtet.
Vissa miljöer och arbeten är extra riskfyllda. Om du jobbar ensam är det dessutom svårare att kalla på hjälp. Därför ska ensamarbete riskbedömas för att förhindra ohälsa och olyckor. Vissa gånger är ensamarbete inte tillåtet.
Ensamarbete innebär att du är fysiskt isolerad och att det krävs kommunikationsutrustning för att få kontakt med andra människor. Det kan även räknas som ensamarbete om du jobbar i närheten av andra människor, men inte kan räkna med att få hjälp av någon om en kritisk situation skulle uppstå.
Din arbetsgivare ska bedöma riskerna och planera för lämpliga åtgärder när ensamarbete planeras. En sådan åtgärd kan exempelvis vara att skapa möjligheter till kontakt med andra personer via kommunikationsutrustning på ett säkert och snabbt sätt.
För att du ska få utföra ensamarbete behöver arbetsgivaren se till att du har utbildning, samt har fått information och instruktioner om de arbetsuppgifter som du ska utföra.
Exempel på risker:
För att en arbetsplats ska vara välfungerande krävs ett gott samarbete mellan arbetsgivare och arbetsmiljöombud – genom samverkan . Arbetsgivaren ska bedöma risker i arbetsmiljön tillsammans med arbetsmiljöombudet och sedan planera lämpliga åtgärder. Om ensamarbetet innebär stor psykisk påfrestning eller risk för skador och olyckor, måste arbetsgivaren informera arbetsmiljöombudet i förväg. Om det inte finns ett arbetsmiljöombud på din arbetsplats kan arbetsgivaren kontakta ett regionalt arbetsmiljöombud på Unionens kontor i din region. Om det finns en skyddskommitté på din arbetsplats kan frågan hanteras där.
Om du upplever problem med arbetsmiljön ska du i första hand vända dig till din närmaste chef. Dina synpunkter är viktiga för att arbetsmiljön ska kunna bli säkrare. Du kan även kontakta arbetsmiljöombudet (skyddsombudet) på din arbetsplats. Arbetsmiljöombudet är de anställdas representant i arbetsmiljöarbetet.
När ensamarbete planeras ska arbetsgivaren samverka med arbetsmiljöombudet (skyddsombudet). Ni bedömer då tillsammans riskerna och planerar lämpliga åtgärder för att förhindra ohälsa och olycksfall. I vissa fall kan bedömningen bli att arbetet som ska göras inte kan utföras som ensamarbete.
Reglerna för ensamarbete finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd (AFS 2023:2 kapitel 6) – Om planering och organisering – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar.
Ensamarbete innebär fysisk eller social isolering. Fysisk isolering betyder att man arbetar där man inte kan få kontakt med andra människor på arbetsplatsen utan hjälp av tekniska kommunikationsmedel. Social isolering betyder att man befinner sig bland människor, men inte kan räkna med deras hjälp i en kritisk situation – till exempel kunder eller patienter. Vad som upplevs som en påfrestning vid ensamarbete varierar starkt och upplevs olika av olika personer.
Exempel på risker:
Om en arbetsgivare vill införa ensamarbete ska arbetsgivaren först samverka detta tillsammans med dig som arbetsmiljöombud eller skyddskommittén om det finns en sådan. Frågan kan även behöva förhandlas.
För bästa resultat bör också medarbetarna få möjlighet att vara med i riskbedömningen. Det är oftast de som vet vilka risker och situationer som kan uppstå i den miljö de arbetar i. Frågan om ensamarbete ska samverkas oavsett om arbetet är permanent eller tillfälligt.
Arbetsgivaren har också ansvar att utbilda de anställda om risker vid ensamarbete och informera om hur de ska agera om det händer något.
Lösningarna ska anpassas till varje arbetsplats, beroende på vilken typ av arbetsplats det är och vilka risker det finns just där.
Se även Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)
Innan ni inför ensamarbete på arbetsplatsen behöver arbetsgivaren gå igenom arbetsmiljön ordentligt för att kunna förebygga och förhindra olycksfall och ohälsa. Detta sker i samverkan med dig som arbetsmiljöombud . Till exempel kan ni behöva gå igenom statistik över tillbuds- och arbetsskadeanmälningar på arbetsplatsen eller i branschen.
Här är några frågor som du kan ställa till arbetsgivaren i samband med riskbedömningen av ensamarbetet:
Om du vill påtala en brist eller risk i arbetsmiljön ska du i första hand vända dig till din chef.
Vidtar denne ingen åtgärd har du rätt att vända dig till ditt arbetsmiljöombud ( skyddsombud ).
Arbetsmiljöombudet kan då vända sig till arbetsgivaren och påtala bristen eller risken.
Gör arbetsgivaren inget åt bristen eller risken har arbetsmiljöombudet rätt att begära arbetsmiljöåtgärder.