Gravida har rätt till sju veckors ledighet innan förlossning
Enligt föräldraledighetslagen (4§) har du som är gravid rätt till hel ledighet under en sammanhängande tid av minst sju veckor före den beräknade tidpunkten för förlossningen.
Du har rätt till ledigheten innan förlossningen även om du inte tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan under den tiden. Om du vill ta ut dagar med föräldrapenning innan förlossningen kan du börja ta ut de dagarna 60 dagar innan beräknad förlossning. Om ni är två föräldrar har ni båda rätt till ledighet med föräldrapenning innan barnets födelse för att till exempel delta i en föräldrautbildning eller besöka mödravården enligt Försäkringskassans regler.
Tungt arbete eller nattarbete kan ge rätt till graviditetspenning
Om du är gravid och har ett fysiskt tungt arbete, jobbar natt eller har ett arbete som kan vara riskfyllt på annat sätt ska arbetsgivaren i första hand omplacera dig under din graviditet, så att du ska kunna fortsätta att jobba.
Din arbetsgivare behöver ta hänsyn till de olika risker som kan finnas i ditt arbete, och detta gäller så snart du har berättat för din arbetsgivare om din graviditet. Sådana risker behöver inte vara kopplade till den fysiska arbetsmiljön utan kan även handla om till exempel psykiska påfrestningar i arbetsmiljön. Om arbetsgivaren inte kan omplacera dig har du rätt att vara ledig från jobbet med graviditetspenning från Försäkringskassan.
Lägre inkomst kan ge sänkt medlemsavgift
Som medlem i Unionen betalar du medlemsavgift i relation till din inkomst. Får du lägre månadsinkomst under din föräldraledighet finns möjlighet att ansöka om tillfälligt sänkt medlemsavgift hos Unionen. Tillfälligt sänkt avgift