4 frågor och svar kring lön

Även den mest förhärdade förhandlare kan tycka att det är svårt att förhandla upp sin egen lön. Här besvarar vi fyra vanliga frågor om lön.

Bli medlem direkt!
En facklig rådgivare ger svar på fyra vanliga frågor om lön.
Här nedan svarar medlemmarnas fackliga rådgivare på fyra av de vanligaste frågorna om lön.

FRÅGA 1:
Jag hatar att sitta och förhäva mig - hur kan jag göra istället?

Svar: Om du vill ha högre lön behöver du vara offensiv men nyckelordet är saklig. Tvärt emot vad många tror bör du inte gå på och aggressivt kräva konkreta löneökningar utan att istället hitta argument som styrker att du är en tillgång för företaget.

En av de viktigaste förberedelserna inför ett lönesamtal eller en löneförhandling är att skaffa dig själv en tydlig bild av vad du presterat under året som gått.

Ta fram konkreta exempel på hur dina arbetsuppgifter har förändrats till att bli svårare, hur du har fått utökade arbetsuppgifter och/eller ökat ansvar, samt på vilket sätt du har uppfyllt och ibland överträffat de satta målen.

FRÅGA 2: 
Kan jag få hjälp att hitta de där argumenten?

Svar: Ja! Som medlem i Unionen kan du när som helst (kontorstid, förstås) ringa våra specialiserade lönerådgivare som hjälper dig att vässa dina argument utifrån din unika situation, inför löneförhandlingen eller lönesamtalet. Obs! Gäller bara dig som är eller blir medlem. Det kan du bli här. 

FRÅGA 3:
Jag har en stor andel rörlig och provisionsbaserad lön - hur gör jag då?

Svar: Provisionslöner och bonusprogram är ofta baserade på individuella överenskommelser. Dessa omfattas inte av löneavtalet men ska naturligtvis, precis som den fasta lönen, ses över och omförhandlas regelbundet. Lämpligt är att förhandla om dessa samtidigt som den fasta grundlönen förhandlas.

I de flesta av Unionens löneavtal är du garanterad en viss lägsta lön varje månad, det vill säga din fasta lön plus eventuella rörliga delar av lönen får inte understiga lägstalönen.

Saknas kollektivavtal på din arbetsplats? Då är det inte så säkert att det blir någon årlig lönerevision och du har inget stöd för att kräva det. Men om du och andra Unionen-medlemmar på jobbet går samman och bildar klubb kan vi hjälpa er att få till ett kollektivavtal - och årliga löneökningar.

FRÅGA 4:
Står Unionen för ”kollektivistisk" eller "solidarisk" lönesättning, får alla samma lön oberoende av prestation?

Svar: Unionen står för individuell lönesättning , det vill säga att det är arbetsuppgifternas svårighet, din yrkesskicklighet och ditt arbetsresultat som ska styra lönesättningen.

Kollektivavtalet, där löneavtalet är en del, skapar förutsättningar för den individuella löneutvecklingen genom att sätta ett ramverk för hur lönesättningen ska gå till. Kollektivavtalet gäller för alla som jobbar på den arbetsplats som tecknat avtalet med Unionen och är solidariska så till vida.

Men en individuell lön är alltid individuell. Och kom ihåg att det inte finns någon gräns uppåt, eller hur ofta du kan ta upp lönediskussion med din chef. Det är helt upp till dig. Löneavtalet är en bas och en garanti för årlig översyn. 

Här kan du läsa mer: Allt om lön!