Facken inom industrin kräver löneökningar på 4,2 procent

Facken inom industrin har presenterat sina gemensamma krav inför den kommande avtalsrörelsen, med fokus på löneökningar och arbetstidsförkortning.

Dessa krav är avgörande eftersom de första avtalen träffas inom industrisektorn, vilket sätter standarden, eller “märket”, som alla andra avtal har att förhålla sig till. Facken inom industrin som inkluderar Unionen, IF Metall, Sveriges Ingenjörer, GS-facket och Livsmedelsarbetareförbundet har presenterat en gemensam avtalsplattform.

Facken inom industrin kräver:

  • Löneökningar på 4,2 procent.
  • Arbetstidsförkortning genom avsättning till de olika system för arbetstidsförkortning som finns, baserat på prioriteringar inom respektive avtalsområde .
  • Att deltidsanställda ersätts med övertidskompensation på samma nivå som heltidsanställda för allt arbete som sker utöver den ordinarie dagliga arbetstiden för deltidsanställningen.
  • Att rätten till betald huvudsemester säkerställs genom rätt till förskottssemester.

Utgångspunkten för avtalskraven är ett ettårigt avtal.

Samstämmiga krav ökar förhandlingsstyrkan

Kraven i plattformen stämmer väl överens med det inriktningsbeslut som Unionens förbundsråd antog den 15 oktober, och nu återstår arbetet med att på olika nivåer knåda och anpassa kraven. Unionens 14 branschdelegationer jobbar hårt med att anpassa kraven på branschnivå, och på central nivå fortsätter samordningen med övriga förbund för att hitta så många gemensamma nämnare som möjligt eftersom det ökar vår styrka i kommande förhandlingar. Strax innan jul sker den första kravväxlingen där arbetsgivarorganisationer och fackförbunden inom industrin presenterar sina förväntningar inför kommande förhandlingar.

Utrymme att hålla fast vid högre löneökningsnivå

Målet vid varje avtalsrörelse är att få ut bästa möjliga löneökningar från det löneutrymme som finns i företagen. Målet är också att fortsätta den utveckling som varit en realitet sedan industriavtalets tillkomst – nämligen reallöneökningar för medlemmarna och arbetstagare i stort.

Bedömningen är att det i år finns utrymme att hålla fast vid den högre löneökningsnivån från förra avtalsrörelsen . Den svenska konkurrenskraften är stark och har fortsatt att utvecklas positivt de senaste åren. Svenska industriföretag har god lönsamhet, och vinstandelen i industrin ligger på en historiskt hög nivå. Det finns inga skäl att öka företagens vinster ytterligare på lönernas bekostnad. Dessutom ökar lönerna i våra konkurrentländer i Europa i en högre takt jämfört med perioden före pandemin. Facken bedömer att deras krav leder till att lönerna i svensk industri kan öka i takt med Europa.

 

 

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg