Innovationsavtalet omfattar ca 14 000 medlemmar och det löper ut den sista mars. Förutom de krav som följer inriktningsbeslutet och den gemensamma plattformen för Facken inom industrin har Unionen krav om att
föräldralön
ska kunna tas ut utan kvalifikationstid och att ersättningar ska kunna växlas mot pension med. Arbetsgivaren å sin sida förordar MBL-light och uppluckrade regler för nattarbete.
– Delegationen har gjort ett stort och viktigt arbete med att kartlägga de största problemen i branschen och de viktigaste frågorna för våra medlemmar och tagit fram avtalskrav i linje med detta och de beslut som fattats av förbundsrådet. Utöver att vi kommer att komma i mål med utbyggnaden av flexpension påbörjar vi nu det viktiga arbetet med arbetstidsförkortning, berättar Guillermo Carbonari, ansvarig
ombudsman
.
Unionens krav inom Innovation
- Lägstlöner ska höjas med 4,2%
- Klubbar ska ha större inflytande över lönesättningen vid nyanställningar och befordringar
- Arbetstidsförkortning ska införas i avtalet
- Avtalets olika ersättningar ska kunna växlas mot pension
-
Föräldralön
ska kunna tas ut från första anställningsdagen, utan kvalifikationstid
- Övertidskompensation för deltidsanställda: deltidsanställda ska få
övertidsersättning
på samma nivå som heltidsanställda för allt arbete utöver den ordinarie dagliga arbetstiden.
- Förskottssemester: Säkerställande av rätten till betald huvudsemester genom rätt till förskottssemester.
Minskat fackligt inflytande på arbetsgivarnas önskelista
Kraven som kom från Innovationsföretagen var en blandning av gammalt och nytt och de hade ganska många krav.
– Några av kraven som sticker ut är att de vill införa MBL-light på företag som saknar
klubb
, vilket skulle innebära ett minskat inflytande för medlemmarna på sådana företag. Det är ett krav som de ställt tidigare. Ett nytt krav som de kommer med är att de vill ha uppluckrade regler för nattarbete, vilket också är ett krav som ställts av Tech Sverige, säger Guillermo Carbonari.
Innovationsföretagen presenterade också flera sedan tidigare återkommande krav om utökning av begränsningsperioden för beräkning av ordinarie arbetstid, höjda övertidstak och möjlighet att beordra extra övertid utan lokal överenskommelse och att såväl löneavtalet som allmänna villkorsavtalet ska gälla tills vidare.
– Det är inte oväntat att motparten ställer tuffa krav om förändringar av viktiga delar av avtalet men vi uppfattar dock att det finns en förhandlingsvilja från Almegas sida att diskutera våra yrkanden, som de uppfattar som tuffa och svårsmälta, så vi ser fram emot fortsatta diskussioner och hoppas kunna komma i mål med våra viktiga frågor, avslutar Guillermo Carbonari.
Arbetsgivarens viktigaste krav