Bistånd och global utveckling

Unionen jobbar för att stärka och utveckla den fackliga rörelsen internationellt för att främja mänskliga och fackliga rättigheter. Det handlar om solidaritet!

Det långsiktiga utvecklingssamarbetet bör bygga på de internationella överenskommelser som finns och som Sverige är bundet att följa. Det innefattar både Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling och de principer som styr hur målen ska nås. Lokalt ägarskap, långsiktighet och ömsesidighet mellan givar- och mottagarländer är centralt. Oavsett vilken regering som sitter vid makten ska ingångna internationella överenskommelser följas. 

Det finns många anledningar till att Sverige fortsätter att ha en ambitiös politik för bistånd och global utveckling.  Inte minst så är Sverige ett rikt land med höga ambitioner när det gäller internationellt utvecklingssamarbete och en viktig röst för demokrati och mänskliga rättigheter i världen. 

Bistånd är beroende av långsiktighet och det behövs en stabil grund med överenskommelser över partigränserna för att undvika ogenomtänkta omsvängningar vid regeringsskiften. Politik för global utveckling (PGU), en politik som sätter mål och perspektiv för biståndet har borgat för stabilitet, men den nuvarande regeringen planerar tyvärr att avskaffa denna.  

Samarbete mellan fackförbund, liksom mellan fackförbund och näringslivet är viktigt för att påverka regeringar, oavsett färg, att prioritera bistånd och de globala utvecklingsmålen i Agenda 2030 vid utformning av det svenska biståndet. 

Som Sveriges största fackförbund och världens största tjänstemannaförbund är Unionen en stark röst för våra värden, både nationellt och globalt.

Vad vill Unionen? 

  • Bistånd ska gå till bistånd! Avräkningar för flyktingmottagande och exportkrediter urholkar det svenska biståndet. Unionen vill värna och stärka principerna inom OECD-DAC gällande vad som får avräknas i biståndsbudgeten. Bistånd ska inte finansiera andra politikområdens utgifter.  

  • Återgå till enprocentsmålet! Regeringen bör sikta på att återgå till en biståndsbudget enligt 0,7 procent av BNI och sedan höja den till 1 procent. 

  • Skapa långsiktighet i biståndspolitiken! Unionen motsätter sig att Politik för global utveckling (PGU) avskaffas och anser att den istället bör uppdateras och fortsatt tillämpas för att undvika stora ogenomtänkta omsvängningar vid regeringsskiften. 

  • Värna Agenda 2030! Mål nummer 8 och Decent Work Agenda ska vara vägledande i strategin för det svenska biståndet. Mål nummer 8 handlar inte enbart om ekonomisk tillväxt utan har många fler dimensioner som måste synliggöras i det internationella utvecklingssamarbetet. 

  • Tillsammans blir vi starka! Tillsammans med andra förbund vill Unionen öka kunskapen om fackförbund som viktiga partners i utvecklingssamarbetet och betonar deras roll som demokratiska krafter i samhället. Fackförbunden har också en viktig roll för att säkerställa arbetstagares inflytande på arbetsplatsen.