15 mest efterfrågade jobbtitlarna just nu

Var finns jobben? Här är listan med femton jobb på uppgång just nu, som också spås ha en ljus framtid, enligt Linkedin.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 04 april 2023

Nöjd medelålders kvinna, röd blus, i konferensrum

Sugen på att styra din karriär i en ny riktning? Redo att plugga? Då ska du kolla in den här listan över de populäraste jobben 2023 – baserade på data från Linkedin. För att se i vilken riktning arbetsmarknaden rör sig har de vaskat fram de femton befattningar vars efterfrågan har växt snabbast i Sverige de senaste fem åren.

Kanske kan listan hjälpa dig att bestämma vad ditt nästa karriärsteg är. Behöver du därmed plugga vidare, så är det hög tid att söka till både högskola och yrkeshögskola nu. Du kan botanisera bland utbildningar och ansöka på antagning.se (för högskola och universitet) eller yrkeshogskolan.se.

Sugen på att plugga med pröjs? Då finns omställningsstudiestödet. För att få det, behöver du innan du ansöker om studiestöd hos CSN kontakta din omställningsorganisation , som TRR, för hjälp och utlåtande.

 

15 jobb på uppgång 2023

Befattningar vars efterfrågan på Linkedin har växt snabbast de senaste fem åren.

1. Penningtvättsanalytiker

En penningtvättsanalytiker jobbar ofta på bank, där man analyserar kunders beteenden och transaktioner för att motverka ekonomisk brottslighet, som penningtvätt.

2. Säljutveckling

Säljutveckling spelar en avgörande roll i ett företags tillväxt genom att generera nya kunder, skapa ökad försäljning och tillväxt.

3. Tillväxtspecialist/Growth specialist

Growth specialist är ett praktiskt yrke, där man fungerar som länken mellan kund, målgrupp och ökad tillväxt. Genom analys av data ser man trender och möjligheter. Detta involverar bland annat kundutbildning och projektledning, och kräver ett strategiskt tankesätt. 

4. Dataingenjör

Dataingenjörer tillhandahåller data för analytisk eller operativ användning på ett lättillgängligt sätt. Ju större företaget är, desto mer komplex kommer de data man samlar in att vara.

5. Cloud engineer/Molningenjör

En cloud engineer bygger, underhåller och felsöker ett företags infrastruktur i molnet. Det är en IT-roll som kan vara allmän eller mer specialiserad, beroende på företagets behov.

6. Business development representative

En business development representative skapar nya affärsmöjligheter genom att identifiera potentiella kunder.

7. Skatteexpert

Skatteexperten hjälper kunder att följa lagar och förordningar på skatteområdet. Med sin expertis kan hen garantera att kunder och arbetsgivare betalar rätt summa skatt.

8. Cybersäkerhetskonsult

En cybersecurity consultant skyddar ett företags nätverk och datorsystem mot hot genom att utvärdera säkerhetsfrågor, bedöma risker och få lösningar på plats.

9. Customer success manager

Titeln avslöjar mycket om jobbet. En customer success manager är en kunds strategiska partner under köpprocessen, och är ansvarig för att ge kunden en positiv upplevelse. Man bygger långsiktiga relationer och hjälper säljteam med merförsäljning.

10. Marketing automation specialist 

En marketing automation specialist är ansvarig för processer inom marknadsföring, med fokus på automatiserad kommunikation via e-post, sociala medier, SMS etcetera.

11. Program manager

I den här rollen formulerar man programstrategier och mål, och utvärderar hur dessa kommer att påverka ett företag. 

12. Lösningstekniker

Lösningstekniker använder sig av teknisk kunskap för att sälja olika programvarulösningar till kunder.

13. Produktchef (CPO)

En CPO är med under alla stadier då en produkt skapas. När den tillverkas krävs ett entreprenörsliknande tänk och driv, senare, i ”mognadsfasen” får man en mer förvaltande roll.

14. Chief commercial officer (CCO)

En CCO är chef på högsta nivå, och ansvarig för att utveckla, skapa och godkänna ett företags kommersiella strategi och utveckling.

15. Leveranschef

Leveranschefen är ansvarig för hur team presterar inom ett företag, och ser till att de är motiverade och samarbetar bra tillsammans.